Politică

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova: Există bani pentru cele 13 autostrăzi care sunt în stadiu de şantier

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova: Există bani...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

25.06.2018, 20:21 770

Ministrul Transporturilor Lucian Şova a declarat, în cadrul dezbaterii la Camera Deputaţilor a moţiunii simple prin care USR i-a cerut demisia, că în mandatul său de cinci luni au fost semnate peste 1.100 de acte normative şi există bani pentru cele 13 autostrăzi care sunt în stadiu de şantier.

"Încă din prima zi de mandat am început să identific toate piedicile care stăteau în calea dezvoltării infrastructurii în România şi nu au fost deloc puţine. Vreau să vă informez că în 5 luni de mandat am elaborat, am iniţiat, am aprobat un număr de 22 de ori mai multe acte normative şi documente în vederea dezvoltării infrastructurii şi funcţionării Ministerului decât în media anilor precedenţi pentru aceeaşi perioadă, şi mă refer la peste 1100 acte normative pe care le-am semnat în cele 5 luni de mandat.(...) Astăzi în România pe toate şantierele aflate în lucru, mă refer la 13 şantiere de autostrăzi, nu mai există nicio barieră administativă, nu mai e nevoie de nicio autorizaţie, iar toţi banii sunt la dispoziţia constructorilor, acest lucru nu s-a întâmplat de mulţi ani în România, poate niciodată", a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Şova, de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor.

Şi fostul ministru al Transporturilor, deputatul PSD, Răzvan Cuc, a intervenit în apărarea colegului său, catalogând textul moţiunii simple drept "relativ slăbuţ".

"Aş fi vrut să vă uitaţi puţin în urmă şi să analizaţi un pic ce aţi realizat voi cât aţi condus Ministerul Transporturilor. (...) La preluarea ministerului de către PSD toate proiectele de autostrăzi erau blocate. (...) S-a reuşit în timp record să rezolvăm aceste probleme birocratice, într-o colaborare exemplară cu Ministerul Mediului şi cu celelalte ministere de resort", a transmis Opoziţiei, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

La rândul său, Lucian Şova a Acesta a răspuns acuzaţiilor Opoziţiei care i-a reproşat ministrului că nu s-a prezentat la Comisia parlamentară de specialitate pentru a da explicaţii în legătură cu fondurile europene, Şova a susţinut că în acea perioadă era la Bruxelles.

"Vreau să vă amintesc un lucru, stimaţi iniţiatori ai acestei ordonanţe simple, am fost invitat la comisie, în ziua când eram, spre deosebire de mulţi miniştri care nu au mai fost la vreun consiliu al miniştrilor la consiliul european, eram la Bruxelles, şi v-am scris, pentru că era foarte normal să priviţi pe site ul Ministerului pentru că există explicaţiile cu privire la situaţia fondurilor europene", a explicat ministrul Transporturilor.

Deputatul PNL Lucian Bode a declarat, în cadrul dezbaterilor moţiunii simple, că rezultatele ministrului Lucian Şova lipsesc cu desăvârşire.

"Vă mărturisesc ca nu m-as fi aşteptat de la dumneavoastră sa fiţi nevoit să vă confruntaţi cu o moţiune simplă după numai cinci luni de mandat in fruntea Ministerului. Aţi început mandatul de ministru al Transporturilor sub auspiciile respectului şi bunei colaborări cu noi, cu Legislativul în general, şi cu membrii Comisiei de transporturi şi infrastructură în special. Numai că timpul a trecut, iar rezultatele lipsesc cu desăvârşire", a spus Bode.

Deputatul USR, Cătălin Drulă, a susţinut în plen că cea mai bună variantă pentru Lucian Şova ar fi să demisioneze din funcţia de ministru al Transporturilor.

"Primul pas este să recunoşti că ai o problemă, nu pare că aţi ajuns acolo.(...) Lăsaţi locul liber, nu vă pricepeţi la acest domeniu, sunteţi depăşit de Minister sau dumneavoastră, dragi colegi, cu responsabilitatea care v-a fost pusă în braţe de alegători, scutiţi-l pe domnul Şova şi România de povara asta", a afirmat Drulă.

Deputatul UDMR, Benedek Zakariás, a susţinut că moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Transporturilor prezintă simptomele unui sistem bolnav.

"Moţiunea supusă dezbaterii parlamentare prezintă doar simptome, simptome ale unui sistem al transporturilor bolnav, în gravă suferinţă", a spus Benedek Zakariás.

Moţiunea simplă a USR, intitulată "Ministerul Transporturilor sub PSD este Ministerul Anti-Autostrăzi" a fost dezbătută în plenul de luni al Camerei Deputaţilor şi va primi votul deputaţilor în şedinţa de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO