Politică

Mircea Geoana nu refuza sa fie premier si cere anticipate in 2008

Mircea Geoana nu refuza sa fie premier si cere anticipate in 2008

Mircea Geoana, presedintele PSD: Fie ca va fi un guvern Tariceanu III, fie Stolojan, Geoana sau Isarescu, va depinde de negocieri si maniera in care presedintele Basescu se va raporta la responsabilitatea sa de a asigura un cadru constructiv de gasire a unei astfel de formule.

28.05.2007, 16:46 16

Presedintele PSD Mircea Geoana sustine intr-un interviu publicat ieri de Agentia Mediafax ca Romania are neaparat nevoie, in acest moment, de un guvern nou - fie ca va fi un Cabinet Tariceanu III, unul condus de Stolojan, de Isarescu sau chiar de el insusi.
Geoana afirma ca intreaga clasa politica trebuie sa se concentreze pe asigurarea stabilitatii institutiilor si admite ca intre Parlament, partide si seful statului Traian Basescu trebuie sa existe consultari.
Presedintele Traian Basescu a invitat astazi la consultari partidele parlamentare - intre temele propuse aflandu-se reforma politica (introducerea votului uninominal), dar si teme fierbinti intre care asigurarea unei majoritati transparente pentru guvern.
Liberalii care conduc guvernul s-au intrunit aseara intr-o sedinta pentru a decide daca vor merge la aceste consultari. La inchiderea editiei sedinta liberalilor nu era incheiata, dar liderii PNL incercau sa-l convinga pe premierul Calin Popescu-Tariceanu, totodata sef al liberalilor, sa mearga el insusi la intalnirea de astazi. Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a incercat sa linisteasca apele declarand, inainte de finele sedintei, ca toate strategiile luate in calcul de liberali au in vedere ramanerea acestei formatiuni la guvernare si ca, "la nivel legislativ", suportul parlamentar al actualului Executiv nu este afectat in prezent. Acest lucru s-a petrecut pe fondul amenintarii PD, fost partener al liberalilor, cu depunerea unei motiuni de cenzura.
Sustinerea guvernului este actualmente foarte subreda, in ciuda asigurarilor date de Vosganian, iar cheia unei stabilitati fie ea si formala este la opozitie, mai precis la PSD. Mircea Geoana sustine, in interviul citat, ca formula pentru depasirea crizei politice este formarea unui guvern nou, care sa fie sprijinit de o majoritate parlamentara transparenta, rezultata in urma negocierilor intre partide si presedintele tarii. Acest guvern, care ar putea fi, in opinia sa, un asa-zis Cabinet Tariceanu III sau unul condus de Theodor Stolojan, Mugur Isarescu sau chiar de el insusi, ar trebui sa aiba un mandat de un an si sa se concentreze pe absorbtia fondurilor comunitare, pregatirea alegerilor europarlamentare si a celor parlamentare, pe baza votului uninominal.
Pentru prima data, Geoana a vorbit, in interviul citat, si despre posibilitatea declansarii alegerilor anticipate. El propune ca alegerile parlamentare sa se desfasoare inainte de termen, in iunie 2008, concomitent cu cele locale. Amanarea cu un an a anticipatelor este necesara, sustine presedintele PSD, si pentru asigurarea stabilitatii politice pentru pregatirea summit-ului NATO din aprilie 2008, care va avea loc in Romania.
Liderul social-democrat a vorbit, de asemenea, si despre posibilitatea reluarii dialogului politic intre formatiuni care par, in prezent, ireconciliabile, din perspectiva necesitatii formarii unei majoritati in viitorul Parlament.
Geoana a propus si un calendar politic pentru urmatorii doi ani, prin organizarea alegerilor europene in aceasta toamna, a celor locale si parlamentare in iunie 2008, a alegerilor europene si a referendumului pentru modificarea Constitutiei in 2009 si alegeri prezidentiale in iarna lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO