Politică

Miza referendumului s-a mutat în prezenţa la vot: 9,1 milioane de români trebuie să voteze pentru validare

Miza referendumului s-a mutat în prezenţa la vot: 9,1 milioane de români trebuie să voteze pentru validare

Autor: Mediafax

27.07.2012, 00:06 1748

Referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu necesită pentru validare prezenţa la urne a 9.154.307 alegători. Urnele se vor deschide la ora 07.00 şi se vor închide la ora 23.00. La ref­erendumul de duminică sunt anunţate 18.548 de secţii de votare, dintre care 1.235 în Capitală şi 306 în străinătate.

La Bucureşti, programul de lucru al ser­viciilor publice comunitare de evi­den­ţă a persoanelor a fost extins, cu oca­zia re­ferendumului, în zilele de sâmbătă, 28 iu­lie, şi duminică, 29 iulie, pentru eli­be­ra­rea actelor de identitate persoa­ne­lor cu drept de vot. Astfel, sâmbătă pro­gra­mul de lucru cu publicul va fi între orele 8.00 şi 16.00, iar duminică, între 8.00 şi 22.00.

Pentru votul în străinătate, Ministe­rul Afacerilor Externe a realizat o hartă elec­tronică, "de tip google map", cu sec­ţi­ile de votare din străinătate pentru refe­ren­dumul de duminică, cetăţenii ro­mâni aflaţi în afara ţării putând consulta apli­caţia pe paginile web ale minis­te­rului şi ambasadelor pen­tru a identifica adresa ce­lei mai apropiate secţii.

Comparativ cu referendumul de demitere a preşedintelui din 2007, pre­zen­ţa a fost de 8.135.272 de persoane. Nu­mărul alegăto­rilor în­scrişi pe listele elec­to­rale la referen­du­mul din 2007 s-a ri­dicat la 18.301.309 de per­soane, intervalul orar pentru votare fiind de la 08.00 la 20.00. În 2007 numărul sec­ţiilor de votare s-a ri­dicat la 17.480, din­tre care 1.220 de sec­ţii în Bucureşti, iar 186 de secţii de vo­tare în diaspora.

Pe 29 iulie vor fi peste 1.000 de secţii de votare în plus faţă de 2007, cu un cost su­pli­mentar pentru or­ga­ni­zare de 35 de milioane de lei.

Atât la referendumul din 29 iulie, cât şi la scrutinul din 2007, este posibil votul la orice secţie de votare de pe teritoriul ţării, fie pe lista electorală permanentă, în cazul în care alegătorul se află în localitatea de do­miciliu, fie pe lista suplimentară. Totuşi, în 2007 Guvernul a introdus obligati­vitatea completării unei declaraţii pe pro­pria răspundere, în care alegătorul să men­ţioneze că nu a mai votat în altă secţie de votare, în timp ce la referen­dumul din 2012 acest lucru nu a fost solicitat de către Guvern.

Bugetul alocat de Guvern pentru organizarea referendumului din 29 iulie se ridică la 95,6 milioane de lei, spre deosebire de costurile pentru organi­zarea scrutinului din 2007, care au fost de 60 de milioane lei.

Agenţia de presă AFP scrie într-o amplă analiză cum se pregăteşte România pentru un referendum crucial pentru viitorul său politic.

Preşedintele român Traian Băsescu (de centru-dreapta) îşi va afla duminică viitorul politic în cadrul referendumului privind demiterea sa, convocat de majoritatea de centru-stânga, punctul cul­mi­nant al unui "război" care a provocat îngrijorare în Europa şi în Statele Unite, comentează AFP.

Referendumul de duminică, menit să pună capăt celei mai grave crize politice din România după căderea dictaturii comuniste în 1989, va fi validat numai dacă 50% plus unu din cei 18,3 mi­lioane de alegători se vor pre­zenta la urne. Acest prag este dificil de atins într-o ţară în care electoratul nu îşi poate ascunde resentimentele faţă de o clasă politică implicată în nenumărate scandaluri de corupţie, iar aceasta fără a lua în calcul cei trei milioane de români cu drept de vot din diaspora, care însă nu intenţionează să facă acest lucru, notează AFP.

Pentru a-şi relua funcţia şi a-şi duce mandatul până la capăt, după ce a fost suspendat de Parlament, preşedintele a ales o strategie controversată, încura­jând absenteismul. Susţinătorii săi din cadrul Partidului Democrat Liberal (PDL, aflat în opoziţie) au făcut apel la boicotarea referendumului, calificându-l drept o "mascaradă" şi temându-se de fraude, adaugă AFP.

PDL denunţă totodată "seria lungă de nereguli şi abuzuri" comise de Uniunea Social-Liberală (USL, majo­rita­tea), care a lansat procedura de des­tituire, prevăzută de altfel în Constituţie.

Bombardaţi cu mesaje contradic­torii din ambele părţi, românii se declară "dezorientaţi", mai scrie AFP.

"Aş vrea să votez împotriva desti­tuirii, dar acum nu mai ştiu ce să fac, în­trucât votul meu riscă să contribuie la vali­darea referendumului" şi la demi­terea preşedintelui, declară o pensio­nară din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO