Politică

Modernizarea Capitalei, din nou sub zodia scandalului politic

23.07.2004, 00:00 15

Proiectele pentru modernizarea Bucurestiului au intrat din nou sub zodia politicului. Consilierii PSD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sustin ca, pentru construirea pasajului de la gara Basarab ar fi nevoie de un referendum local. Anuntul a fost facut de la sediul filialei Bucuresti a PSD de liderul organizatiei, Neculai Ontanu, care a adus in sprijilul pozitiei sale un protest al oamenilor din zona care se impotrivesc constructiei.
Saptamana trecuta premierul Adrian Nastase a dat asigurari ca Guvernul va sprijini proiectele muncipalitatii care sunt finantate din banii Bancii Europene de Investitii. Pasajul Basarab este si el construit cu un imprumut de la BEI. Ontanu a spus ieri ca pasajul nu se afla intre proiectele sustinute de Adrian Nastase, ce putin pana cand cetatenii din zona nu vor fi de acord cu construirea lui. Ontanul a spus ca respectiva constructie ar putea afectat "confortul, viata si sanatatea oamenilor din zona".
Proiectul constructiei pasajului suprateran Basarab a fost blocat miercuri  in CGMB intrucat Traian Basescu care l-a supus a vot nu a reusit sa adune doua treimi din optiunile consilierilor (37 din cei 55 de consilieri), cum cere legea.
Alianta D.A. PNL-PD a castigat la ultimile alegeri Consiliul general. In proiecte de anvergura cum sunt cele in care sunt angajate sume mari de bani este nevoie insa de o majoritatea de doua treimi din numarul consilierilor. Traian Basescu ar mai avea nevoie de un singur vot in Consiliu, pentru a trece astfel de proiecte.
Traian Basescu a castigat alegerile cu proiecte intre care se numara si construirea pasajului de la Basarab. Un procent de 55% dintre bucuresteni l-au votat pe Traian Basescu ca primar general, iar in sectorul 1, unde ar urma sa fie construit pasajul, au iesit invingatori un primar al Aliantei - Andrei Chiliman - si consilierii D.A.Ontanu crede insa ca alegerile locale nu au reprezentat o "consultare a populatiei suficienta". Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman spune insa ca nu este nevoie de o consultare populara intrucat constructia pasajului a fost un proiect de campanie electorala al lui Basescu, iar votul de la locale arata ca bucurestenii si-au dat acordul pentru programele edilului sef.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO