Politică

Newsweek: Aderarea Romaniei si Bulgariei va accentua euroscepticismul

Newsweek: Aderarea Romaniei si Bulgariei va accentua euroscepticismul
25.09.2006, 19:14 13

Admiterea Romaniei si a Bulgariei in Uniunea Europeana ar retrezi euroscepticismul in cadrul UE, euroscepticism abia moderat dupa respingerea, in Franta si Olanda, a Constitutiei europene, sustine revista americana Newsweek, intr-un amplu articol publicat in editia electronica care va aparea in print la 2 octombrie.
Comisia Europeana va anunta maine ca Romania si Bulgaria vor adera la UE la 1 ianuarie 2007.
Articolul din Newsweek semnat de Andrew Moravcsik, profesor de stiinte politice la Princeton University, anterior profesor la Harvard University, creioneaza un tablou mai degraba sumbru al consecintelor extinderii cu Romania si Bulgaria si ulterior cu alte tari, de pilda Albania, Serbia sau Macedonia. Moravcsik avanseaza ipoteze pesimiste, citand mai multi analisti din Europa care cred ca extinderea nu se va opri la Romania si Bulgaria - tari "mai degraba balcanice decat europene"-, ci va continua "periculos de rapid" cu alte state, ceea ce ar conduce la vlaguirea UE si asa bolnava si la cresterea euroscepticismului.
Moravcsik nu citeaza rapoarte ale Comisiei care arata ca extinderea a fost benefica pentru Vechea Europa, dar admite ca, pe fondul scaderii natalitatii, aceste state au nevoie de forta de munca noua din Est. Articolul citeaza analisti al caror profil este mai degraba eurosceptic. De pilda, Gergana Nuceva de la Centrul pentru Studii ale Politicilor Europene din Bruxelles, citata in articolul lui Moravcsik, considera ca Romania si Bulgaria corespund doar pe hartie criteriilor de aderare la UE si ca "nimeni nu stie daca aceste state aplica intr-adevar reformele". Ides Nicaide, economist la Universitatea din Leuven, citat de acelasi autor, sugereaza ca Bulgaria are mai degraba profilul unui cersetor la portile UE: "Bulgaria va ramane in urma si va cere ajutorul si asistenta UE pentru mult timp".
Potrivit articolului citat, exista "voci" care critica Bruxellesul pentru lipsa de curaj de a spune nu aderarii unor state care nu sunt pregatite. Articolul avanseaza si o explicatie atunci cand vorbeste despre aceasta lipsa de fermitete: in cazul in care UE nu si-ar respectat angajamentele deja luate fata de Romania si Bulgaria, reputatia sa ar avea de suferit.
Articolul din Newsweek admite ca exista si o serie de avantaje ale aderarii Romaniei si a Bulgariei - aici sunt enumerate oportunitatile de natura comerciala, crearea unei zone de tampon geopolitic in fata fostului spatiu sovietic si "subminarea eforturilor eurofederalistilor" de a face din UE o entitate opusa intereselor Statelor Unite.
Analistii mai moderati, citati de Newsweek, contrazic opininiile euroscepticilor. Jan Zielonka de la Oxford University respinge criticile potrivit carora coruptia sau crima organizata ar trebui sa excluda cele doua tari din blocul comunitar: "Grecia sau Italia lui Berlusconi arata ca nivelul ridicat al coruptiei si crimei organizate nu sunt incompatibile cu statutul de membru". De asemenenea, ei mai spun ca aderarea va diminua coruptia in cele doua tari.
Un oficial de la Bruxelles, citat de revista, care a fost implicat in procesul de negociere a aderarii Romaniei, afirma la randul sau: "Romania nu este Suedia, dar nici Azerbaidjan, insa ar fi putut ajunge la fel ca statul caucazian fara influenta benefica a Uniunii Europene".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO