Politică

O noua alianta PSD, PNL, PRM si PC contra lui Basescu

16.03.2007, 21:10 50

Mai multi parlamentari PSD, PNL, PRM si PC au depus ieri la Senat un nou set de modificari la legea referendumului, modificari care restrang dreptul sefului statului in aceasta materie.
Presedintele nu mai poate, potrivit proiectului, sa organizeze un referendum pe probleme de interes national, daca au fost demarate procedurile de suspendare a sa din functie. De asemenea, daca organizeaza un referendum, nu mai poate stabili si data acestuia. Data la care va avea loc consultarea populara va fi stabilita de Guvern.
"Referendumul national, prevazut de art. 90 din Constitutie, nu se poate organiza dupa declansarea procedurii de revizuire a Constitutiei, potrivit art. 150 din Constitutie, sau, dupa caz, a procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei, potrivit art. 95 din Constitutie", potrivit propunerii.
Altfel spus, presedintele Traian Basescu nu mai poate organiza un referendum - de pilda cel pentru introducerea votului uninominal deja anuntat -, intrucat procedurile privind suspendarea sa din functie sunt deja in derulare.
Initiatorii proiectului de lege motiveaza ca noile norme vin sa stabileasca importanta referendumurilor. Initiatorii modificarii legii au decis sa-i ia competentele presedintelui cu privire la stabilirea datei referendumului. In legea in vigoare presedintele stabileste data prin decret.
Potrivit noilor norme, Guvernul este cel care stabileste data referendumului, ceea ce inseamna ca, desi presedintele are dreptul constitutional de a declansa un referendum, acesta nu poate fi organizat daca Guvernul nu vrea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO