Politică

„Odiseea“ continuă: cât durează votul la referendumul de demitere a lui Băsescu? GALERIE FOTO

Poziţia Comisiei lui Durão Barroso: Comisia Europeană condusă de Durão Barroso transmite printr-un purtător de cuvânt: „Comisia Europeană aşteaptă în continuare un răspuns de la premierul român Victor Ponta la cererile sale în legătură cu criza politică ce afectează ţara şi speră să îl primească rapid. Nu am primit până acum oficial o scrisoare finală din partea autorităţilor române“.

„Odiseea“ continuă: cât durează votul la referendumul de demitere a lui Băsescu? GALERIE FOTO

Autor: Iulian Anghel

17.07.2012, 00:06 849

Anterior, premierul Victor Ponta dăduse asigurări că referendumul se va desfăşura după regulile stabilite de Curtea Constituţională (adică va fi validat doar dacă la vot vin 50% plus unul dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale - 9 milioane de cetăţeni).

Pentru a înregistra condiţia de prezenţă necesară demiterii lui Traian Băsescu în eventualitatea unui vot majoritar "pentru" USL întrevede prelungirea timpului de desfăşurare a referendumului cu câteva ore.

În rândurile USL circula aseară ipoteza ca urnele să se închidă, la 29 iulie, la ora 22:00 în cazul în care va exista o singură zi de vot, faţă de ora 20:00, cât a fost prevăzut iniţial.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a reamintit că referendumul este stabilit într-o singură zi, dar a arătat că orarul ar putea fi prelungit chiar şi până la ora 23:00.

Preşedintele interimar Crin Antonescu, care s-a întâlnit aseară cu premierul şi cu preşedinţii celor două Camere parlamentare, a explicat că, în sesiunea extraordinară care începe astăzi la Senat şi continuă miercuri la Cameră, vor fi discutate problemele de competenţă ale Curţii Constituţionale şi legislaţia în domeniul referendumului.

În aceeaşi vreme, Comisia Europană transmite că încă aşteaptă de la premierul Victor Ponta răspunsuri la observaţiile şi cererile sale de săptămâna trecută, deşi vineri şeful guvernului român anunţase un răspuns acestora.

Aseară premierul a revenit şi a spus că ceea ce a transmis vineri a fost o ciornă şi că aseară a comunicat Bruxellesului răspunsurile definitive.

"Meciul" Bucureşti-Bruxelles necesită, în continuare, clarificări pentru că premierul a dat asigurări că deciziile Curţii Constituţionale vor fi respectate însă preşedintele Comisiei, Durão Barroso, a cerut săptămâna trecută şi repunerea Curţii în drepturile sale sau numirea unui avocat al poporului agreat de toate partidele politice. Or, a reda Curţii puterea înseamnă că ea ar trebui să se poată din nou pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului.

Dar nu va mai putea să decidă şi asupra hotărâri de suspendare a preşedintelui care este un proces trecut şi, formal, este legal, întrucât, în momentul în care el s-a produs, Curţii îi fusese anulată o astfel de prerogativă. Drept urmare, asupra referendumului din 29 iulie efect direct va avea doar pragul care stabileşte validarea referendumului.

Comisia Europeană: Nu se poate face o paralelă cu Ungaria

Chiar dacă săptămâna trecută a fost extrem de critică la adresa Bucureştiului, Comisia Europeană admite, pe de altă parte, că între România şi Ungaria o paralelă ar fi forţată.

Un purtător de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly, a arătat ieri că, în România, independenţa instituţiilor fundamentale nu a fost suspendată. În Ungaria, a explicat el, problema privind respectarea independenţei judecătorilor şi a protecţiei datelor cu caracter personal se judecă la Curtea Europeană de Justiţie. În România, mai spune oficialul european, sunt probleme, dar ele sunt de ordin general.

"În cazul României, vorbim de mai multe măsuri care au fost adoptate, care au fost prezentate şi de preşedintele Barroso premierului Ponta. În acest moment, considerăm că problemele sunt de ordin general în privinţa respectării statutului de drept şi cadrului constituţional din România. Sunt chestiuni fundamentale pentru noi, aşa că am intervenit pentru restabilirea cadrului juridic şi constituţional", a spus Bailly, citat de Mediafax.

El mai susţine că, chiar dacă nicio instituţie românească cu independenţa garantată la nivel european nu este pusă în pericol în prezent de contextul politic, Comisia Europeană are autoritatea morală să intervină, lucru care ar fi fost perfect înţeles şi de autorităţile de la Bucureşti.

Senatul se va reuni astăzi în sesiune extraordinară, iar Camera Deputaţilor mâine pentru a decide ce este de făcut şi cum poate fi armonizată situaţia de fapt cu obiecţiile Comisiei Europene.

Dar este foarte probabil ca, în Parlament, să apară o nouă propunere drept contragreutate la decizia de validare a referendumului doar în cazul prezenţei a jumătate plus unul din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale, anume extinderea duratei votului stabilit acum în data de 29 iulie. Mai multe voci, între care cea a liderului deputaţilor liberali, Călin Popescu-Tăriceanu, s-au pronunţat ieri în acest sens. Lucrurile sunt motivate în felul următor de USL: cetăţenii se vor pronunţa masiv pentru demiterea preşedintelui, dar este posibil ca referendumul să fie invalidat din cauza neîndeplinirii criteriului de prezenţă la urne.

Într-un astfel de caz, preşedintele s-ar întoarce, spune USL, în mod ilegitim la Palatul Cotroceni. Într-o astfel de ipoteză, USL îi va cere să demisioneze, după cum a anunţat Victor Ponta, ieri, la emisiunea Gândul Live, găzduită de gândul.info. El a opinat că, într-o astfel de situaţie, coabitarea nu va fi posibilă, iar criza se va prelungi până la alegerile generale din noiembrie.

De cealaltă parte, PDL, prin vocea preşedintelui formaţiunii, Vasile Blaga, spune că nu va recunoaşte un referendum la care participă mai puţin de 50% plus unu din alegătorii înscrişi în listele electorale şi care să dureze mai mult de o zi. Dar validarea unui referendum este prerogativa Curţii Constituţionale, nu a unui partid politic.

Ieri Ministerul Administraţiei şi Internelor a decis să înfiinţeze o Comisie de Transparenţă, formată din reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai mass-media, care, în perioada campaniei pentru referendum şi în ziua acestuia, să poată participa, ca observatori, la activităţile lucrătorilor ministerului.

Într-un interviu pentru Agenţia de presă Mediafax, Cătălin Predoiu - care a deţinut ca independent portofoliul Justiţiei în cinci guverne de orientări politice diferite, din februarie 2008 până în mai 2012 - a făcut apel la politicieni să se gândească la îndreptarea măsurilor declarate neconstituţionale şi la "the day after", la "ce va fi după această confruntare, indiferent ce rezultat va avea ea".

"E timpul ca politicienii moderaţi să acţioneze pentru reconstrucţia încrederii în noi şi în ţară şi se poate începe acest lucru chiar acum în focul bătăliei. În orice caz, stabilitatea regulii de drept şi dialogul politic civilizat trebuie să fie baza oricărei soluţii în viitor. În triunghiul justiţiei, regula de drept (stat de drept), dialogul politic, laturile trebuie să fie egale. Şi actorii instituţionali trebuie să dezvolte toate cele trei componente. Acum, mai mult ca oricând", spune Predoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO