Politică

Opozitia catre premierul desemnat: Du-te acasa, Guvernul tau nu trece de Parlament

Opozitia catre premierul desemnat: Du-te acasa, Guvernul tau nu trece de Parlament

La intalnirea dintre Lucian Croitoru si PD-L s-a vorbit despre un guvern mai mic. Insa democrat-liberalii sunt deocamdata singurii interlocutori politici ai premierului desemnat

20.10.2009, 00:00 29

Opozitia ii cere pur si simplu lui Croitoru sa plece acasa si salase balta incercarile sale de a forma un guvern pe care sa-ltreaca prin Parlament.

Croitoru s-a intalnit ieri cu reprezentantii PD-L, singurulpartid care a acceptat discutiile, dupa ce cele trei formatiuni dinopozitie au revenit duminica asupra deciziei de a avea intalniriseparate cu el. PSD, PNL si UDMR se vor intalni, totusi, astazi, cupremierul desemnat, insa semnalul va fi, potrivit reprezentantiloracestor partide, unul clar: Nu avem ce discuta, iar guvernul pecare il veti alcatui nu va trece de votul Parlamentului.

Croitoru a insistat ieri ca poate sa-si formeze echipa, insa nuaceasta este marea problema, ci daca ea va si trece de Parlamentulcontrolat de PSD, PNL si UDMR. Dupa intalnirea cu PD-L el a afirmatca intentioneaza sa ceara PSD doua-trei nominalizari pentruconducerea Ministerului Administratiei si Internelor: "Euintentionez sa obtin o majoritate pentru a prezenta Guvernul inParlament. (...) Ar fi dorit sa inceapa negocierile cu PSD. Dupacum ati vazut, aceste negocieri cu PSD vor avea loc maine (astazi -n.n.). O sa le cer doua trei nominalizari pentru postul de ministrude interne".

Numai ca, in opinia PSD, numai de negocieri nu poate fivorba.

Mircea Geoana, seful PSD, a anuntat ca social-democratii, PNL,UDMR, PC si grupul minoritatilor nationale il invita pe premieruldesemnat la o intalnire comuna, astazi, doar pentru a-i spune ca eiau deja un premier agreat, in persoana lui Klaus Iohannis. Dealtminteri, liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca ii vatrimite presedintelui Traian Basescu o scrisoare oficiala in caresa fie reafirmat sprijinul pentru Klaus Iohannis si sa fie cerutaretragerea mandatului lui Lucian Croitoru.

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a sustinut, la randulsau, ca nu crede ca PSD e tentat de oferta lui Croitoru pentruInterne, mentionand ca liderii coalitiei ii vor transmite astaziacestuia ca nu are sanse sa devina premier. Totusi, premieruldesemnat pare ca stie deja cum ii va arata Guvernul. Croitoru aafirmat dupa intalnirea cu PD-L ca nu exclude ca in Guvernul pecare il formeaza in aceste zile sa fie pastrati actuali ministri.Termenul limita pana la care Croitoru poate cere votul de incredereal Parlamentului expira luni, 26 octombrie.

Un guvern mai mic

Presedintele PD-L, Emil Boc, a sustinut dupa intalnirea cuCroitoru ca s-a discutat pe o schema de Guvern mai restransa decatcea actuala. "Nu am avut o discutie punctuala pe ministere, ci doarin cadrul general, al unei scheme de Guvern mai flexibila si redusain comparatie cu schema actuala, urmand ca discutiile ulterioare safie pe portofolii si ministere, in functie de negocierile si cucelelalte partide", a spus premierul interimar.

Emil Boc a mai adaugat ca PD-L a prezentat cateva obiective pecare formatiunea le are in cadrul procesului de consultare, sianume necesitatea continuarii reformelor structurale ale statului,in constructia bugetara pe 2010 sa se porneasca de la cota unica de16% si TVA de 19%.

Despre un guvern mai mic a vorbit ieri si presedintele TraianBasescu pentru site-ul Hotnews, preluat de Mediafax. Potrivitpresedintelui, Lucian Croitoru va propune Parlamentului un Guverncu mai putini ministri si va pune accentul pe oameni cu o"reputatie recunoscuta" in domeniu, indiferent daca sunt sau nuangajati politic.

Basescu reaminteste ca poate dizolvaParlamentul

Seful statului a repetat intr-un raspuns ca "in orice caz,dizolvarea Parlamentului este de nedorit, dar nu poate fi exclusaca solutie constitutionala de deblocare a unei crize politice"."Oricare dintre variante va fi aplicata, important este sa neasiguram ca o vom aplica pe aceea care nu ne duce la pierdereatranselor de la FMI si UE. Acest lucru trebuie negociat cu Fondul",a spus Basescu.

Ipoteza ca Boc sa-si continue mandatul pana laalegeri

In actuala conjunctura, este foarte probabil ca o declaratie apresedintelui sa cantareasca mai mult decat toate incercarile detrecere a unui Guvern prin Parlament.

Basescu a declarat duminica seara ca dizolvarea Parlamentuluieste ultima sa optiune si ca mai are posibilitatea sa permitaGuvernului Emil Boc sa functioneze pana dupa alegeri, presedinteleales putand sa desemneze un prim-ministru.

"Mai este varianta sa spun: In regula, ramanem cu acest guvernpana la alegerile prezidentiale si presedintele ales sa-sidesemneze primul-ministru. Pentru a nu risca sa creez conditii dedizolvare a Parlamentului inainte de alegerile prezidentiale,exista posibilitatea sa decid sa las urmatorului presedinteposibilitatea sa-si desemneze primul-ministru", a declarat TraianBasescu.

Parlamentul poate fi dizolvat daca refuza de doua ori, in decursde 60 de zile de la desemnarea unui prim-ministru, sa validezeGuvernul. In orice caz, Legislativul nu poate fi dizolvat pana la15 decembrie, cand se implinesc doua luni de cand presedinteleBasescu l-a desemnat pe Croitoru sa formeze Guvernul.

Opozitia a vazut in declaratiile lui Basescu intentia sa de amentine in viata Guvernul Boc pana la alegeri si au aparut din nouacuzatiile ca actuala putere urmareste fraudarea alegerilor.

Linistea de dinaintea furtunii

  • Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri raspunzandintrebarilor cititorilor Hotnews ca daca ar fi acceptat numirea luiKlaus Iohannis in functia de premier, s-ar fi instalat o liniste cape vremea lui Ion Iliescu, sub care "a inflorit o mafie economicasi politica". El a reluat afirmatiile potrivit carora KlausIohannis nu s-a numarat printre optiunile sale la functia depremier, deoarece a fost propus de "Voiculescu, Hrebenciuc, IonIliescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu, Marko Bela". "Au mizat penaivitatea domnului Iohannis, pe care vreau sa stiti ca-l respectca primar", a explicat seful statului.
  • Presedintele a spus ca este de acord cu mentinerea impozituluiforfetar, dar se pronunta pentru un impozit simbolic de 1 europentru firmele in care actionari si administratori sunt studentisau tineri fara alte venituri. "Sunt de acord cu varianta actuala aimpozitului forfetar", a spus seful statului, raspunzandintrebarilor unui cititor. Mediafax

Termenele curg

  • Lucian Croitoru trebuie sa prezinte Parlamentului pana celtarziu luni Guvernul sau care este supus votului.
  • Daca Guvernul sau trece, Croitoru si echipa depun juramantul,iar daca nu, presedintele desemneaza o alta persoana (sau tot peel) pentru a forma Guvernul.
  • Noul premier desemnat are la dispozitie 10 zile pentru a venidin nou cu un program si o echipa pentru a cere Legislativuluivotul de incredere.
  • Daca si aceasta echipa cade la vot, este deschisa calea sprealegeri anticipate. Ele nu pot fi organizate decat dupa alegerileprezidentiale, pentru ca Legislativul nu poate fi dizolvat maidevreme de 15 decembrie.
  • Exista din ce in ce mai multe sanse ca, prin nevalidarea unuiGuvern de catre Parlament, echipa lui Emil Boc sa ramana la PalatulVictoria pana dupa alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO