Politică

Parlamentul European se pronunţă împotriva bugetului UE pentru 2014-2020. O sursă de blocaj major se arată la orizont

Parlamentul European se pronunţă împotriva bugetului...

Autor: Iulian Anghel

13.03.2013, 15:16 778

Parlamentul European respinge concluziile Consiliului European (şefii de state sau de guverne din UE) din 8 februarie la care a fost stabilit cadrul financiar multianual 2014-2020, lucru ce ar putea da peste cap compromisul la care s-a ajuns în februarie în privinţa împărţirii fondurilor europene.

Parlamentul a votat astăzi cu o majoritate largă (506 voturi pentru şi 161 împotrivă) o rezoluţie în care respinge concluziile summitului din februarie, ceea ce arată că majoritatea europarlamentarilor nu sunt de acord cu bugetul multianual 2014-2020 care trebuie să aibă acordul Legislativului de la Strasbourg pentru a intra în vigoare. Dacă nu se ajunge la o soluţie până la finele anului, atunci în vigoare va fi bugetul UE din 2013, ceea ce complică lucrurile întrucât cadrul financiar multianual 2014-2020 este diferit de cel din exerciţiul financiar 2007-2014.

De altfel, respingerea de către Parlament a cadrului financiar multianual fusese anticipată în februarie de Martin Schultz, preşedintele Legislativului european.

Parlamentul este nemulţumit că bugetul UE a fost redus – 960 mld. euro în şapte ani – pentru prima dată în istoria UE. Însă prea multe lucruri nu poate face pentru că banii sunt daţi de statele membre. Dacă Parlamentul se va opune şi nu va exista un compromis, se va ajunge la un blocaj. Bugetul va trebuie să fie aprobat în fiecare an, ceea ce va genera, an de an, tensiuni între membrii UE – unii nemulţumiţi că primesc prea puţin, alţii că au o contribuţie prea mare.

România ar puta să primească, între 2014 şi 2020, 39 mld. euro (fonduri structurale şi pe agricultură), potrivit celor decise la Consiliul din 7-8 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO