Politică

PE ar vrea suspendarea fondurilor acordate Romaniei si Bulgariei

23.04.2009, 20:38 21

Parlamentarii europeni si-au exprimat sprijinul ieri pentru suspendarea temporara a fondurilor acordate Romaniei si Bulgariei, afirmand ca asteapta rapoartele trimestriale ale Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE). PE nu are puterea juridica de a suspenda acordarea unor fonduri, dar poate avea influenta politica in cadrul liderilor UE si al Comisiei Europene, singura institutie in masura sa propuna suspendarea acordarii unor fonduri.
"Suspendarea fondurilor ar reprezenta un scandal imens, mai ales in aceasta perioada de criza", sustine fostul europarlamentar Titus Corlatean.
Seful Departamentului pentru integrare europeana Vasile Puscas afirma ca Parlamentul are tot dreptul sa adopte ce amendament doreste, dar aminteste ca poate fi vorba si despre o chestiune politica, avand in vedere ca, in curand, vor fi organizate alegeri pentru PE.
In ecuatie poate fi introdusa si lupta dintre Parlament, Consiliul de ministri si Comisia pentru controlul fondurilor. Acum responsabilitatea pentru acordarea fondurilor revine Comisiei, iar controlul Consiliului. Parlamentul ar vrea sa aiba el rolul acestui control.
Parlamentarii europeni au anuntat ca asteapta o clarificare a situatiei prin intermediul raporturilor trimestriale ale Comisiei Europene, dar si al rapoartelor speciale cu privire la managementul si controlul tuturor fondurilor alocate Romaniei si Bulgariei in prezent din partea Uniunii Europene. Parlamentarii au declarat, potrivit comunicatului citat, ca Executivul European nu a tratat integrarea Romaniei si Bulgariei cu seriozitatea necesara.
"Comisia (Europeana) nu a tinut cont de criteriile de la Copenhaga si a dezinformat opinia publica si Parlamentul (European) cu privire la nivelul de pregatire al acestor doua tari membre, in detrimentul reputatiei Uniunii (Europene) si dezvoltarii durabile a celor doua tari membre in cauza", se arata in comunicat.
Doi eurodeputati din cadrul Partidul Socialistilor Europeni (PSE), Paolo Kazaka din Portugalia si Dan Jorgensen din Danemarca, au depus un text aditional la raportul dezbatut in prezent de PE, care ar urma sa aprobe cheltuielile facute de Comisia Europeana in 2007.
In timpul dezbaterilor privind raportul referitor la cheltuielile Comisiei din 2007, eurodeputatul german din cadrul Partidului Popular European Ingeborg Graessle a afirmat: "Comisia a mintit ca Romania si Bulgaria erau pregatite sa adere si acum trebuie sa invatam lectii serioase pentru urmatoarele extinderi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO