Politică

PNL-PD: Nu cererea de anulare a alegerilor prejudiciaza integrarea in UE, ci fraudarea scrutinului

03.12.2004, 00:00 13

PNL-PD a respins ieri acuzatiilor PSD, potrivi carora, prin cererea de anulare a scrutinului, Alianta ar prejudiciat grav eforturile Romaniei de integrare in Uniunea Europeana si ar "ucrainiza Romania".
Cozmin Gusa, responsabil cu campania democratilor si liberalilor, a declarat ieri ca nu sesizarile Aliantei in legatura cu multiplele neregului inregistrate duminica - care au condus la cererea de invalidare a scrutinului - sunt cele care fac rau Romaniei pe plan extern, ci actunile celor "care au fraudat alegerile".
Gusa a spus ca, prin intermediul agentiilor de presa internationale, care au transmis stiri despre posibilele fraude inregistrate in timpul scrutinului, cancelariile occidentale au aflat despre ce s-a intamplat in Romania, iar autoritatile vor fi, la un moment dat, obligate sa de raspunsuri liderilor europeni.
"Marea spaima a PSD este ca ei isi pierd legitimitatea pe plan politic. Mara lor teama este ca, dupa dovedirea fraudei, ei nu vor mai avea capacitatea de a reprezenta Romania", a declarat Gusa.
Reprezentantii de frunte ai PSD l-au acuzat miercuri pe Traian Basescu si Alianta ca, prin cererea de repetare a scrutinului (formulata inainte ca BEC sa se pronunte in aceasta privinta), ar fi facut mult rau Romanie.
Adrian Nastase a declarat ca lui Traian Basescu "nu-i pasa de raul pe care-l face Romaniei in exterior, ci doreste doar sa se vada pe sticla".
Intr-o conferinta de presa, ministrii Mircea Geoana si Mihai Tanasescu au spus si ei ca prin cererea de anulare a scrutinului, Traian Basescu a dat Romaniei, pe plan extern, "cea mai grava si mai perfida" lovitura.
Mircea Geoana l-a acuzat pe Basescu ca este "lipsit de patriotism" si a inceput "un razboi de gherila democratica si nu de responsabilitate". Geoana a mai spus ca nu exista riscuri de natura politica din cauza acestor declaratii, "dar exista un risc de alta natura, de a da impresia ca Romania este o tara in care lucrurile nu sunt coapte".
Mihai Tanasescu a spus ca este "foarte suparat, ca prin minciuna lui Traian Basescu", posturile de televiziune si ziarele din strainatate relateaza aceste lucruri si munca sa de ministru de finante si credibilitatea in negocierile cu FMi si Banca Mondiala pot sa dispara "in cateva secunde de vorbe aruncate in vant".
Cozmin Gusa a spus ieri ca ziaristii agentiilor de presa straine, prezenti in Romania in timpul scrutinului, au relatat corect evenimentele pentru ca doar relatand corect si-au castigat reputatia de care se bucura.
"PSD stie ca agentiile internationale de presa nu se joaca cu informatiile si ca liderii europeni se incred in probele lor. De la Bruxelles la Washington liderii occidentali stiu ca probele sunt reale", a declarat Gusa.
El a respins si acuzatiile venite din partea PSD+PUR, potrivit carora Alianta i-a imaginat un scenariu de tip Ucraina.
"Furtul de la alegeri duce la similitudini cu Ucraina, nu sesizarea noastra si a societatii civile. Sa le fie rusine ca au incercat sa induca aceasta idee in randul opiniei publice", a declarat Cozmin Gusa.
Reprezentantul Aliantei a reiterat ca PNL-PD nu vor recunoaste aceste alegeri "care din punctul nostru de vedere sunt fraudate", dar vor respecta deciziie institutiilor statului.
Potrivit lui Gusa, aceste alegeri "nedemocratice", ar putea "conferi PSD "puteri nelegitime" care nu-i i-ar permite sa evolueze normal pe scena interna si internationala.
Cozmin Gusa a acuzat BEC ca a raspuns unei comenzi politice atunci cand a decis sa de-a rezultatele finale si sa imparta mandatele parlamentare, fara ca, in prealabil, sa fi rezolvat toate contestatiile depuse si fara sa astepte incheierea numaratorii paralele a opozitiei.
Liderul Aliantei a amintit ca, in anul 2000, candidatul democrat la prezidentiale, Al Gore, a asteptat trei saptamani decizia Curtii Supreme privind corectitudinea scrutinului, inainte de a se declarat invins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO