Politică

PNL si PD: Alianta nu se clatina

02.07.2004, 00:00 14

Consiliul National de Coordonare al Aliantei "D.A. PNL - PD" a luat in calcul renuntarea la sondajul de opinie care ar urma sa fie facut in toamna - sondaj care conteaza la impartirea locurilor eligibile pe listele parlamentare.
Asta nu insemna ca Alianta se clatina, dau asigurari PNL si PD.
Anuntul a fost facut miercuri de senatorul  liberal Paul Pacuraru si a produs o reactie usor nervoasa a liderului PD Traian Basescu. Asta poate si pentru faptul ca protocolul dintre cele doua formatiuni prevede ca, in cadrul Aliantei, discutiile sunt confidentiale pana la conturarea unui punct de vedere comun. Or, nimic nu era oficial in momentul in care Pacuraru a facut anuntul. Ieri, liderii liberali au dat asigurari ca, in partid, nu exista un curent favorabil modificarii protocolului, intrucat "in politica, ca si in afaceri, cuvantul dat trebuie respectat", dupa cum spune liderul senatorilor PNL, Norica Nicolai.
Protocolul semnat de cele doua formatiuni prevede ca pondera fiecarui partid pe listele comune depinde, in proportie de 25%, de rezultatul sondajului de opinie care a fost facut in septembrie trecut, in proportie de 50% de rezultatul alegerilor locale din iunie si, intr-un procent de 25%, de un ultim sondaj care ar urma sa fie efectuat cu trei luni inainte de alegerile generale. Protocolul a fost aprobat de congresele celor doua partide. Renuntarea la ultimul sondaj, chiar convenita de ambele parti, ar presupune, teoretic, modificarea protocolului si supunerea lui spre aprobare forurilor care l-au validat. Este ceea ce Traian Basescu calificase, dupa declaratia lui Pacuraru, drept "o mare eroare".
Primul sondaj de anul trecut a dat castig de cauza liberalilor. Partidul lui Basescu a recuperat mult de atunci si s-a apropiat sensibil de PNL, la locale. Este foarte probabil ca PD sa creasca, in continuare, manat de succesele obtinute, mai ales la Bucuresti si Cluj. Viitorul sondaj ar putea avantaja asadar PD si ar putea fi un temei pentru ca liberalii sa nu-l mai doreasca.
Ieri liderii PNL au spus ca niciodata  nu si-au pus problema sa nu respecte ceea ce au semnat si, daca s-a discutat, de principiu, sa se renunte la sondaj. "Acum trebuie sa ne concentram pe alcatuirea unui program de guvernare comun. Ar fi o eroare sa modificam protocolul", spune Norica Nicolai, lider liberal care s-a pronuntat initial impotriva aliantei cu PD.
Mai mult, pare ca este vorba si de costuri. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu Tariceanu afirma ca sondajul comandat in toamna trecuta a costat in jur de 100.000 de dolari. A fost, de fapt, un "megasondaj"  facut pe un esantion de 800 de persoane, din fiecare judet. Rezultatele de la locale, spune Tariceanu, au fixat o imagine a ceea ce se va intampla in toamna, drept urmare o mica economie nu strica. In plus, spune el, Alianta va face, oricum, si obisnuitele sondaje de opinie, iar acestea pot inlocui "megasondajul" prevazut de protocol. "Dar, daca colegii de la PD vor sa-l facem, in PNL nu exista nici cea mai mica rezistenta", a spus Tariceanu.
In orice caz, singurii mandatati sa modifice ceva in protocol sunt liderii celor doua formatiuni Traian Basescu si Theodor Stolojan.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO