Politică

PNL spune ca, suspendandu-l pe Atanasiu, Basescu a incalcat Constitutia

PNL spune ca, suspendandu-l pe Atanasiu, Basescu a incalcat Constitutia

Atanasiu afirma ca Basescu nu a fost impartial cand a decis sa-l suspende

14.09.2006, 19:53 20

Ministrul suspendat al apararii Teodor Atanasiu va ataca in instanta decizia presedintelui Traian Basescu de a-l suspenda din functie, pe motiv ca aceasta este neconstitutionala.
Justificarea lui Atanasiu facuta publica ieri: "Nu am fost suspendat pentru fapte de coruptie, am fost suspendat pentru ca presedintele Basescu nu poate sa fie echidistant si impartial, asa cum ii cere Constitutia".
Constitutia, la art. 109, spune ca doar Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele au dreptul "sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor" si adauga: "Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie". Este situatia in care se afla Atanasiu, singurul demnitar impotriva caruia s-a uzat de aceasta procedura dupa adoptarea constitutiilor postrevolutionare.
Nici Constitutia si nici legea raspunderii ministeriale nu enumera faptele pentru care impotriva unui ministru poate fi ceruta urmarirea penala si nu pomeneste de coruptie (pentru ca Atanasiu sa poata sa argumenteze ca suspendarea sa este neconstitutionala, pentru ca nu este urmarit pentru acest delict). Liberalii spun insa ca sintagma "fapte savarsite", pomenita de Constitutie, nu poate sa insemne decat lucruri grave care prejudiciaza material institutia sau un abuz in serviciu. Nu este cazul lui Atanasiu, spun liberalii. Daca ar fi vorba despre un delict acesta nu poate fi decat unul de opinie, care nu poate fi pedepsit, dupa cum a afirmat presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. (Atanasiu este cercetat, intre altele, pentru ca a spus despre consilierul prezidential Adriana Saftoiu ca il denigreaza prin presa, lucru pe care l-ar sti de la serviciul secret al Armatei.)
Insa nu doar demonstrarea lipsei de temei constitutional a masurii este calea de atac a liberalilor. Ei au abordat problema in termeni de morala ("presedintele se afla intr-un conflict de interese, cel putin din punct de vedere moral, atata vreme cat masura luata impotriva ministrului apararii a avut la baza actiunea principalului sau colaborator" - Bogdan Olteanu) si de fler politic. Teoria liberala a lipsei de fler politic a lui Basescu este urmatoare: prin gestul de a-l suspenda pe Atanasiu, presedintele a aruncat cu luni in urma timida incercare de impacare din sanul Aliantei PNL-PD. Relatiile dintre PNL si partidul presedintelui, PD, se vor raci si mai mult, iar vina ii apartine in totalitate sefului statului. Asadar, intreaga suflare liberala a strigat ieri in cor "tradare", "ruptura", "razboi". Analistii politici cred insa ca situatia nu trebuie dramatizata. Cu sau fara Atanasiu Alianta va mai merge o vreme inainte, afirma analistul Daniel Barbu.
Dovada unei marje de manevra destul de limitate pentru PNL (este in ecuatie si subiectul integrarii in UE) o reprezinta un episod de marti seara dintr-o sedinta de urgenta a PNL in care mai multi demnitari ai partidului - intre care Puiu Hasotti, liderul senatorilor Aliantei, si Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL - au sustinut ca este momentul sa se anunte ruptura de PD. S-a stabilit in final ca premierul sa iasa cu un mesaj moderat, dar toti ceilalti membri de partid sa puna tunurile pe Basescu.
Comunicatul lui Tariceanu sustinea ca intreaga poveste are un puternic substrat politic - si doar vagi urme de constitutionalitate -, iar Basescu va fi singur raspunzator de ce va urma.
Cu o marja de manevra limitata in relatia cu Basescu, furia liberalilor ar putea lovi in alta parte, anume in acei membri din partid care au sustinut demersul presedintelui.
Este vorba, in primul rand, de consilierul prezidential Theodor Stolojan care in acest nou context risca cu adevarat excluderea din PNL, acest lucru urmand sa fie discutat saptamana viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO