Politică externă

A cincea Republica isi alege al saselea presedinte

A cincea Republica isi alege al saselea presedinte

Click pentru imaginea marita

04.05.2007, 19:45 16

Lupta pentru presedintia Frantei se anunta foarte stransa, intre cei doi candidati diferenta fiind de doua-trei procente (in favoarea lui Sarkozy). Franta isi alege duminica cel de-al saselea presedinte al celei de-a V-a Republici (ignoram aici un presedinte care a fost interimar - numit - dupa moartea lui George Pompidiu).
In singura dezbatere televizata ambii candidati s-au comportat rezonabil. Imbracat intr-un costum de culoare albastru inchis, purtand o camasa albastra si cravata in dungi negre si albastre, Sarkozy i-a tinut piept cu brio candidatei socialiste care, dupa cum s-a vazut, venise decisa sa recupereze punctele care o desparte in sondaje de preferatul dreptei. Foarte eleganta, Royal a purtat un sacou negru asortat cu o bluza alba cu guler tunica.
Dezbaterea, transmisa de TF1 si France 2, a fost urmarita de 20 de milioane de telespectatori, un record de audienta greu de egalat. Dezbaterea a fost retransmisa peste ocean de CNN care a insotit emisiunea cu comentariile unor dintre cei mai reputati analisti ai scenei internationale americane. Francezii care traiesc in America s-au adunat in baruri - aceasta este obisnuinta la meciurile echipei de fotbal ale Frantei - pentru a urmari confruntarea dintre cei doi protagonisti. Operatorii France 2 si-a "dezvaluit" simpatia pentru Royal filmand-o in ipostazele cele mai avantajoase.
Rezultatul alegerilor este asteptat cu interes in Europa, dar si in Romania. Politicienii si oamenii de afaceri spun insa ca indiferent de rezultat relatiile romano-franceze nu se vor schimba.
Fostul tenisman Ilie Nastase, acum un om de afaceri de succes tine cu Sarkozy cu care este prieten. "Daca castiga Royal, plec din Franta", spune el glumind. El a laudat, intr-o discutie cu reporterul ZF, calitatile preferatului sau: "El este mai de dreapta. Royal? Mi-e frica de ea. Am auzit-o spunand ca sunt unii bogati care fac bani si cand dorm. Ei si? Merg pe mana lui Nicolas pentru ca imi este prieten, dar este si un om foarte puternic si cred ca alegerea sa ar fi mai buna pentru Franta. Este un om care a luat decizii (in calitate de ministru de interne - n.n.) pe care nu multi au avut curajul sa le ia. Insa, indiferent de castigator, nu cred ca relatiile romano-franceze se vor modifica. Cunosc multi oameni de afaceri francezi care sunt in Romania si toti sunt multumiti de afacerile pe care le dezvolta aici. Trebuie sa spun insa ca cei mai multi dintre ei tin cu Sarkozy".
Pe de alta parte Nastase, care traieste de 20 de ani in Franta, remarca spiritul mereu nemultumit al francezilor: "Pentru ei nimic nu este bun. Chiar si cand mananca o mancare buna, spun ca este buna, 'mais' (dar - n.n.). 'Mais' se putea sa fie si mai buna. Cand a venit Mitterand (Francois Mitterand, presedinte socialist - n.n.), unii spuneau ca va fi un dezastru. Si totusi a fost o perioada infloritoare pentru afaceri. Franta nu sta intr-un presedinte".
La randul sau, Mircea Geoana, seful PSD, care ii cunoaste deopotriva pe Royal si Sarkozy spune ca relatiile dintre Romania si Franta nu se vor schimba in rau, indiferent cine va fi presedintele Republicii: "Relatiile sunt mult prea stranse. Nu cred ca o culoarea politica sau alta va schimba ceva. Evident, daca vedem lucrurile prin prisma familiei politice, eu sunt apropiat de socialistii francezi. Pe Segolene o cunosc bine, cu atat mai mult cu cat am absolvit impreuna ENA (ecole Nationale d'Administration - n.n.), dar il cunosc si pe Nicolas Sarkozy si spun ca indiferent de rezultat relatiile cu Franta nu vor suferi", spune Geoana.
Dezbaterea de miercuri seara dintre cei doi candidati a fost ferma si fara concesii. Foarte decisa, Segolene Royal a facut tot posibilul pentru a rasturna cifrele ultimelor sondaje care il indica drept favorit pe contracandidatul sau de dreapta. Ea l-a atacat pe Sarkozy in special in privinta bilantului inregistrat in calitate de ministru de interne.
Acesta din urma, incercand sa isi pastreze calmul, a denuntat programul economic al rivalei socialiste, in cursul unei dezbateri de doua ore si 40 de minute, cu replici dure si incordate.
Sarkozy, in varsta de 52 de ani, a declarat ca vrea sa fie "un presedinte al Republicii care isi va asuma responsabilitatile".
"Vreau rezultate", a precizat el, promitand o "Republica ireprosabila" in cazul in care ar fi ales, duminica, pe postul de succesor al lui Jacques Chirac, presedinte al Frantei timp de 12 ani.
Manifestandu-si vointa "de actiune", increderea in "meritul" personal si "efort", el a criticat programul saptamanal de 35 de ore de munca, masura adoptata de precedentul Guvern socialist, calificand-o drept "o catastrofa generalizata pentru economie".
Segolene Royal a explicat, la randul sau, dorinta "de a scoate Franta din situatia in care se afla astazi".
Ea a facut apel la electoratul sau, in special la alegatorii indecisi, "sa faca alegerea indraznelii si a viitorului", alegand pentru prima data o femeie in functia de presedinte al Frantei.
Aceasta confruntare reprezinta apogeul unei campanii care a captat atentia opiniei publice. Dezbaterea s-a incheiat cu un subiect inedit, acela al copiilor cu dizabilitati, Segolene Royal acuzandu-l pe contracandidatul sau ca a atins "apogeul imoralitatii politice". Candidatul socialist i-a reprosat lui Sarkozy ca dezbate aceasta problema dupa ce Guvernul de dreapta a interzis inscrierea acestei categorii de copii in scolile normale.
Sarkozy a acuzat-o pe Royal ca "si-a pierdut cumpatul". "Pentru a fi presedintele Republicii, trebuie sa fiti calma", a replicat el.
"Nu mi-am pierdut cumpatul, sunt furioasa si sunt situatii in care furia e sanatoasa, e utila", a declarat Royal.
Candidatul socialist l-a atacat in repetate randuri pe Sarkozy, intrerupandu-l frecvent si incercand sa il enerveze, in problema secu-ritatii si delincventei, denuntand "agresiunile care s-au inmultit" in ultimii cinci ani care corespund cu mandatul de ministru de interne al candidatului de dreapta.
Cei doi candidati si-au strans mana la finalul dezbaterii televizate, ultima ocazie pentru Segolene Royal de a-l devansa pe Sarkozy. Ultimele sondaje il crediteaza pe candidatul de dreapta cu 52-53% din intentiile de vot. Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice, circa unu sau doi la suta dintre voturi ar putea fi realocate in urma acestui duel. Comentariile politice ulterioare au subliniat ca nici unul dintre candidati nu s-a impus in cursul acestei dezbateri.
Au existat "doi castigatori", cu un "usor avans pentru Nicolas Sarkozy", a preciat Christophe Barbier, redactor-sef al saptamanalului L'Express.
"Nici unul dintre cei doi nu a cazut in capcana", a adaugat jurnalistul. "El nu s-a enervat", in timp ce Royal nu a parut "superficiala" si "si-a aparat pozitia".
Pentru politologul Philippe Braud, Royal "nu trebuia sa para incompetenta", iar Sarkozy "nu trebuia sa lase impresia ca poate fi provocat astfel incat sa se enerveze". "Pe acest teren crucial, fiecare a reusit sa se comporte onorabil."
Echipa de campanie l-a calificat pe Sarkozy drept un candidat care "inspira incredere", capabil sa conduca tara, fata de Segolene Royal, "virulenta si casanta", in timp ce Partidul Socialist apreciaza ca reprezentantul sau a facut "diferenta", elogiind "vehementa" acesteia.
"In aceasta seara i-am demonstrat ca dispun de solidaritate, de forta interioara", a declarat Royal la incheierea dezbaterii. "Cred ca francezii pot sa aiba incredere in mine", a subliniat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO