Politică externă

Ambasadorul presedintiei UE: Depasirea deficitului bugetar pe termen lung ar insemna o catastrofa pentru fiecare tara in parte si pentru UE

Ambasadorul presedintiei UE: Depasirea deficitului bugetar pe termen lung ar insemna o catastrofa pentru fiecare tara in parte si pentru UE

Petr Dokladal, ambasadorul Cehiei la Bucuresti: Investitiile cehe in Romania au caracter strategic si criza actuala nu le va limita in vreun fel.

Autor: Magraon Andreea

11.02.2009, 19:30 17

"Este doar o chestiune de timp pana cand criza financiara vaafecta tot continentul", sustine ambsadaorul Cehiei la BucurestiPetr Dokladal, a carui tara detine in prezent presedintia rotativaa Uniunii Europene.

Cehia a preluat la 1 ianuarie presedintia rotativa a UniuniiEuropene intr-un moment extrem de dificil in care principalul dosarnu este unul regional, nu priveste granite sau conflicte, ci punein discutie fundamentele unui sistem economic pe care, pana laurma, s-a cladit insasi prosperitatea Europei.
Presedintia Cehiei a fost privita in media occidentale curetinere si a fost comparata uneori cu presedintia franceza (1iunie-31 decembrie 2008) considerata robusta. Dar ce poate facepresedintia Uniunii intr-un moment in care pare ca lozinca este"scapa cine poate?"
"Este greu de spus daca presedintia UE poate face mai mult,deoarece in fiecare stat consecintele crizei sunt diferite. Totusi,daca vom interveni fiecare cum vom dori din banii de stat, trebuiesa ne gandim si la cine va plati acesti bani", spune oficialul ceh,intr-un interviu pentru ZF.
Potrivit lui Dokladal, pe termen scurt se poate admite cafiecare tara poate sa depaseasca pragul de deficit de 3 % din PIB,stabilit de Pactul de stabilitate si crestere, pentru a-si revigorapropria economie. Pe termen lung insa, adauga el, aceasta arinsemna o catastrofa pentru fiecare tara in parte si pentru UE.Totodata, spune ambasadorul, indiferent de ce s-ar intampla,trebuie respectate regulile concurentei economice si de functionarea economiei interne: "Orice protectionism poate fi pentru ea foartepericulos".
Remarca nu este intamplatoare cu atat mai mult cu cat, incadrul UE, cearta privind modalitatile prin care fiecare statincearca sa-si salveze economia este abia la inceput. Cehia, acuza,de pilda, Franta ca ia masuri protec-tioniste, incompatibile curegulile pietei interne, atunci cand subventioneaza industria auto.Dar spune Cehia acest lucru din perspectiva unui stat membru al UE(cu interese directe in ceea ce priveste industria auto franceza)sau ca presedinte al Uniunii?
"Presedintia ceha a UE sustine, pe langa implementarea rapidaa Planului european de relansare economica (in valoare de 200 demiliarde de euro, adoptat in decembrie 2008 in timpul presedintieifranceze a UE - n.n.) si instrumentele accesibile pentru refacereaindustriei in fiecare tara. Utilizarea acestor instrumente trebuieinsa coordonata in cadrul intregii Uniuni, pentru a nu producedeformari si dezechilibre pe piata. Ar trebui sa ne asiguram ca peo piata unitara toti sa aiba sanse identice", spuneambasadorul.
Planul UE de salvare a economiilor este compus in mare dincontributiile anuntate de state pentru propria lor iesire din criza(85% statele membre, 15% Comisia Europeana, prin BEI). Dar nu cumvaacest lucru poate crea un dezechilibru de vreme ce unele state potsa aloce mai multi bani, iar altele sunt lipsite de resurse?"Tendintele de protectionism pe care le aduce perioada actuala suntpericuloase", admite Dokladal. Ambasadorul ceh a explicat capresedintia ceha acorda o importanta aparte problemei economice sifinantarii, si de aceea va elabora impreuna cu Comisia Europeana(CE) un plan privind modul cum poate fi folosita suma de 200 demiliarde de euro, care corespunde cu 1,5% din PIB al UE.
Cehia doreste ca planul de 200 mld. euro sa fie implementatprin diferite proiecte, la propunerea Comisiei Europene (CE).
Pana in prezent, CE a propus ca pentru masurile de scurtadurata sa fie alocate 5 miliarde de euro, mai ales in domeniulenergetic, pentru imbunatatirea infrastrucurii energetice si pentruinfrastructura necesara cuplarii internetului in banda larga.Pentru energie urmeaza sa fie alocate 3,5 miliarde euro, dintrecare 1,25 mld. euro pentru captarea carbonului, 500 de milioane deeuro pentru centralele eoliene de coasta si 1,75 miliarde de europentru interconectarea retelelor de energie electrica si gaz.Pentru cuplarea internetului in banda larga este alocat 1 miliardde euro, iar pentru politica agricola 500 de milioane deeuro.
"Presedintia ceha se concentreaza in principal pe proiecteleenergetice, mai ales pe cele de securitate energetica si echilibru.Din punctul de vedere al gazelor, vom acorda cea mai mareimportanta regiunilor care sunt cel mai putin interconectate dinEuropa pentru ca sa nu apara pericolul de a fi oprit nivelul degaz, iar unele tari sa ramana fara aceasta resursa", mai spuneambasadorul.
Planul Nabucco ocupa un loc important in agenda presedintieicehe a UE, potrivit ambasadorului.
Recenta criza a gazelor a accentuat si mai mult problemaenergetica, arata el.
"Comisia Europeana colaboreaza cu presedintia ceha, cele douaau elaborat impreuna deja un plan preliminar si din modul in careva fi finantat planul de redresare economica, energiei electriceeste alocata suma de 3,5 miliarde euro. Din aceasta suma pentruplanul Nabucco sunt alocati pentru inceput 250 milioane euro",arata Dokladal.
In total acest proiect va costa 8 miliarde de euro, a explicatambasadorul Cehiei, aratand ca, in continuare, este important sa segaseasca atat mijloace financiare pentru a fi construit, cat sisurse de energie. Pe langa vointa politica, aratata la Budapesta incadrul unui summit in perioada de 26-27 ianuarie, trebuie gasita sifinantare din partea firmelor particulare. De aceea, UE poateacorda un sprijin prin facilitarea acordarii de credite.
Cu toate acesta, atrage atentia Dokladal, Nabucco reprezintanumai 5% din consumul total al UE de gaz, iar Uniunea va ramane incontinuare dependenta de Rusia. Trebuie gasite rute alternative ,de pilda de transport de gaze lichefiate din Africa de Nord si dinalte zone. Pe langa Nabucco, un al doilea coridor important easa-zisul Poseidon intre Italia si Grecia, precum si conectareatarilor nordice si tarilor baltice.
La fel de importanta e conectarea retelelor electrice mai alesin nord si in tarile baltice. Acestea sunt prioritatile pentru caretrebuie alocate sume din planul pentru relansare economica,subliniaza Petr Dokladal.
"Proiectul va fi finantat de firmele particulare cu ajutorulUE, care va acorda credite, imprumuturi prin intermediul BEI (BancaEuropeana de Investitii) si va asigura garantii pentru ca celelaltebanci sa ofere imprumuturi. Nabucoo e un proiect comercial pentruca firmele care vor investi in acest proiect vor primi inapoiinvestitiile. UE nu poate plati in totalitate proiectul, dar ilpoate ajuta prin vointa politica", a mai spune ambasadorul.
Este adevarat ca suntem in criza economica, dar asta nuinseamna nu putem vedea dincolo de ea. Potrivit reprezentantuluipresedintiei cehe a UE, unul dintre proiectele pe care Cehiadoreste sa-l consolideze in timpul presedintiei Uniunii esteasa-numitul "Parteneriat Estic".
Parteneriatul Estic face parte din politica de vecinatate aUniunii Europene si se refera in principal la o buna relatie ablocului comunitar cu sase state vecine din Est, anume Ucraina,Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Armenia si Belarus, aexplicat ambasadorul Cehiei in Romania.
In ce va consta insa acest parteneriat?
"Ne intereseaza in primul rand consolidarea relatiilorpolitice cu tarile din est. A doua problema care ne intereseazaeste adancirea colaborarii economice. Cu multe state putem incheiatreptat acorduri de zone de schimb liber. Parteneriatul Europeaneste un proiect bazat pe proiecte si nu este orientat pe oredistribuire a banilor, deci nu va necesita o sporire a bugetelorstatelor membre", a mai pus Dokladal.
Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, schimburilecomerciale dintre Romania si Cehia s-au intensificat. Romania estecel mai mare partener economic al Cehiei din toata regiunea Europeide Sud-Est. (Datele arata insa ca exporturile romanesti in Cehiasunt net inferioare celor cehe in Romania.) Cum reuseste Cehiaacest lucru?
"Relatiile comerciale reciproce ale tarilor noastre au otraditie indelungata si mai ales dupa intrarea celor doua tari inCEFTA (Acordul Central European al Comertului Liber), iar ulteriorin UE s-a produs o dezvoltare a lor iesita din comun. Cifra deafaceri a comertului exterior s-a apropiat anul trecut de 2miliarde euro (1,9 miliarde euro)", spune ambasatorul.
Romania reprezinta locul unor investitii importante cehe, maiales in energetica, asigurari, infrastructura si industriafarmaceutica.
Cei mai mari investitori sunt firmele CEZ, Zentiva, PPF, Hobassi OTK. De pilda, CEZ intentioneaza ca pe langa investitiileactuale in distributia de energie electrica de la Electrica Olteniasa investeasca 1,1 miliarde euro in construirea celui mai mare parcde centrale eoliene in Dobrogea, dupa cum are in plan sainvesteasca in blocul 3 si 4 al centralei atomice de Cernavoda sisa participe la modernizarea termocentralei de la Galati. Estemult? Este putin?
"Investitiile cehe in Romania au caracter strategic si nicicriza actuala nu le va limita in vreun fel", crede ambasadorulCehiei.
Petr Dokladal (49 de ani)
  • A venit in Romania in calitate de ambasador al Cehiei inoctombrie 2006, dupa ce timp de cinci ani a avut aceeasi pozitie inBulgaria.
  • Si-a inceput cariera in Ministerul ceh al Afacerilor Externe in1983 ca referent la Departamentul de relatii culturale.
  • Inainte de a deveni ambasador in Bulgaria a mai fost viceconsulin Vietnam si consul general la Montreal in Canada.
  • A terminat in 1983 Facultatea de jurnalism din cadrulInstitutului de Stat pentru relatii Internationale de la Moscova,iar un an mai tarziu si-a obtinut titlul de doctor la Facultatea dejurnalism din Praga. A mai studiat la Stanford University din SUA.Vorbeste patru limbi straine: engleza, franceza, rusa,bulgara.
Barroso avertizeaza in legatura cu aparitia unei"spirale a protectionsmului"
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizatieri in legatura cu inclinatia spre protectionism a lideriloreuropeni, in contextul actualei crize economice.
"Exista riscul unei actiuni unilaterale care sa duca laaparitia unei spirale vicioase. Trebuie sa ne coordonam actiunilepentru a maximiza beneficiile", a avertizat Barroso. Oamenii deafaceri europeni si sefii de stat si de guvern din UniuneaEuropeana si-au exprimat temerile legate de aparitia unei "spiralea protectionismului", dupa ce tari precum Franta au anuntatdiferite masuri de protejare a muncitorilor si companiilornationale. Uniunea Europeana s-a confruntat in ultima saptamana cuo serie de actiuni ale guvernelor statelor membre cu tentaprotectionista, care i-a infuriat pe ceilalti lideri europeni. Celmai recent caz este Franta, care a oferit industriei auto 6,5 mld.euro, pentru a nu inchide fabricile din tara, miscare care ainfuriat Cehia - ce detine in prezent presedintia UE - si Suedia.Liderii cehi il acuzasera deja pe presedintele francez NicolasSarkozy de protectionism, dupa ce a declarat saptamana trecuta aspus ca vrea sa puna capat delocalizarilor si, in masuraposibilitatilor, sa treaca la relocalizarea constructorilor demasini. Aceasta masura ar afecta Cehia si Slovacia, unde existaimportante investitii ale constructorilor auto francezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO