Politică externă

Americanii voteaza in "Super Tuesday"

05.02.2008, 20:51 14

Candidatii democrati si republicani inscrisi in cursa pentru Casa Alba se infrunta astazi in cadrul celui mai mare eveniment din toata campania electorala, cunoscut sub numele de "Super Tuesday" (Marea Marti).
Douazeci si patru de state vor organiza alegeri pentru desemnarea candidatilor favoriti la alegerile prezidentiale de pe 4 noiembrie. Toti ochii sunt atintiti pe California, New York, Massachusetts si New Jersey, statele care cantaresc cel mai mult in aceasta ecuatie electorala.
In cursa democrata au ramas numai doi candidati: Barack Obama si Hillary Clinton, dupa retragerea senatorului de Carolina de Nord John Edwards. Ultimele sondaje ii aratau pe cei doi la egalitate, Obama reusind dupa victoria obtinuta in Carolina de Sud sa castige terenul pierdut in fata adversarei sale.
Conform Washington Post, nici Clinton si nici Obama nu par sa beneficieze de retragerea lui John Edwards. Clinton conduce cu un usor avantaj in statele cele mai importante, dar senatorul de Illinois ramane foarte aproape de ea.
Aflata la o ultima emisiune de televiziune inainte de marele eveniment, Hillary Clinton l-a acuzat pe adversarul sau de culoare Barack Obama ca nu este inca pregatit sa infrunte atacurile republicanilor, pe cand ea "primeste atacuri de la republicani de 16 ani". "Sunt inca aici pentru ca am fost verificata, am fost testata", a declarat fosta Prima Doamna a Statelor Unite, subliniind ca Obama "nu a infruntat inca pe nimeni care l-ar putea ataca".
Clinton nu a ezitat de asemenea sa-l asemene pe adversarul sau cu George W. Bush, argumentand ca cetatenii nu isi pot permite sa aleaga pe cineva pe care nu il cunosc suficient.
"Nu ne putem permite sa alegem pe cineva precum George W. Bush si sa fim surprinsi de deciziile ulterioare", a declarat Clinton in Tucson, Arizona.
Clinton considera ca Barack Obama este un politician charismatic, reamintind insa ca alegatorii au regretat ca au votat cu Bush doar pentru farmecul sau.
Obama, care mai nou a castigat sprijinul sotiei guvernatorului republican al Californei Arnold Schwarzenegger, a respins atacurile afirmand ca senatorul de New York este o figura "polarizatoare" si ca este convins ca va putea obtine voturi pe care Clinton nu va reusi sa le stranga. In California, statul cu cea mai densa populatie, cei doi doi sunt aproape la egalitate. Un sondaj al Field o crediteaza pe Clinton cu 36% fata de 34 de procente, dar in urma cu o luna avea un avans de 12 puncte. Potrivit unui sondaj Zogby insa, Obama conduce cu 45% din intentiile de vot fata de 41 procente.
California este statul in care se va da cea mai stransa lupta atat intre republicani, cat si intre democrati. Statul aloca cel mai mare numar de delegati din toate statele participante la "Super Tuesday": 370 pentru Partidul Democrat si 170 republicani, care sa-i reprezinte pe candidati la conventiile partidelor unde vor fi desemnati oficial cei care vor participa la alegerile din noiembrie. De asemenea, in California se afla cea mai mare comunitate de hispanici, votul lor fiind unul decisiv pentru pentru candidati. Traditional, statul voteaza mai degraba cu Partidul Democrat - asa a fost la ultimele patru alegeri. Dar popularitatea de care se bucura guvernatorul republican Arnold Schwarzenegger, care-l sustine pe John McCain, aminteste ca nimic nu este batut in cuie.
In tabara republicanilor, John McCain este in topul preferintelor electoratului republican, dupa victoriile consecutive din Carolina de Sud si Florida. McCain conduce cu 48% din intentiile de vot, fata de 24 de procente detinute de fostul guvernator al statului Massachusetts Mitt Romney.
Fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee este creditat cu 16 procente, in timp ce Ron Paul nu primeste decat 7% din voturi, potrivit ultimului sondaj Zogby.
Candidatii nu au ezitat sa se atace, fiind prezenti la mai multe talk-show-uri la sfarsitul saptamanii. Mike Huckabee, al treilea pe lista republicanilor, care nu a reusit sa mai obtina vreo victorie in afara de cea din Iowa, i-a cerut spre exemplu lui Mitt Romney sa se retraga din cursa.
"Daca vrea sa o numeasca o cursa de doua persoane, bine. Dar asta se refera la mine si la John McCain", a declarat Huckabee la CNN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO