Politică externă

Autoritatea palestiniana, in prag de colaps

19.07.2004, 00:00 13

Zilele lui Yasser Arafat in fruntea Autoritatii Palestiniene par numarate. Palestinienii il acuza pe liderul lor ca, in loc sa procedeze la o reforma  a serviciilor de securitate - care a debutat la sfarsitul saptamanii - nu face decat sa-si numeasca oamenii lui, acuzati de coruptie, in posturi cheie.
Premierul Ahmed Qorei si mai multi inalti responsabili ai autoritatii si-au inaintat demisiie, ca urmare a haosului care a cuprins Fasia Gaza si Cisiordania.
Haosul a debutat cu un val de rapiri care au avut loc la sfarsitul saptamanii  in Gaza si carora le-au cazut victime patru cetateni francezi si doi inalti responsabili ai serviciilor de securitate. Unul dintre cei rapiti este chiar seful serviciilor generale de securitate, generalul Ghazi Jabali, aflat pe o lista  - a unor grupari armate - cu 22 de inalti responsabili acuzati de coruptie. Rapitorii au eliberat ostaticii in aceeasi zi, dar situatia a bulversat intreaga zona. Dupa ce generalul a fost pus in libertate Yasser Arafat l-a inlocuit cu nepotul sau, generalul Musa Arafat, lucru are a starnit o manie apriga in randurile palestinienilor. Cateva mii de persoane au iesit in strada pentru a protesta impotriva acestei numiri. Palestinienii il acuza pe Musa Arafat de coruptie. Generalul a anuntat ca nu se va terage. Drept urmare, ieri militanti palestinieni au incendiat sediul serviciilor de informatii palestiniene din Khan Yunes, din sudul Fasiei Gaza, i-au eliberat pe detinuti si au furat armele care erau depozitate in cladire. Atacul a fost revendicat de Brigazile Martirilor Al-Aqsa, care au legaturi cu miscarea Fatah a lui Yasser Arafat. Intr-un comunicat brigarile Al-Aqsa anunta ca au dizolvat serviciile de informatii din Khan Yunes, iar avertismentul ii este adresat direct lui Mussa Arafat pe care il considera "un simbol al coruptiei" din cadrul Autoritatii Palestiniene.
Ieri Yasser Arafat, a avut o intrevedere de patru ore cu premierul Ahmad Qorei, incercand sa-l determine sa renunte la demisie. Anterior Arafat ii respinsese demisia, dar Qorei pare hotarat sa nu se mai intoarca.  Demisia lui a fost urmata de o alta, la fel de importanta. Este vorba de cea a sefului politiei navale palestiniene, generalul Jomaa Ghali.
Arafat este din ce in ce mai singur. Ministrul palestinian pentru negocieri, Saeb Erakat, a afirmat ca poporul palestinian este martorul dezintegrarii ordinii si legii, fenomen susceptibil de a determina o destramare a structurii sociale.Adjunctul ministrului palestinian al Afacerilor Civile, Sofian Abu Zaida, membru al miscarii Fatah, a declarat ca, in opinia palestinienilor, presedintele Autoritatii Palestiniene nu mai este un simbol sfant. "Ceea ce s-a schimbat de ieri (sambata - n.n.)pana azi este ca, pentru palestinieni, nu mai exista simboluri sfinte. Oamenii sunt satui de situatie (...). Ceea ce s-a pierdut este increderea in modul sau de gestionare a Autoritatii Palestiniene", a afirmat Abu Zaida. "Sunt sigur de un lucru. Maniera in care Arafat a administrat Autoritatea Palestiniana nu va continua", a subliniat el. Seria fara precedent de rapiri este considerata de presa din Israel drept preambulul prabusirii Autoritatii Palestiniene.  
iulian.anghel@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO