Politică externă

Bush amorseaza bomba CIA in Europa

08.09.2006, 20:31 7

Recunoasterea de catre George W. Bush a faptului ca CIA are inchisori secrete in afara Statelor Unite a amorsat o bomba ce parea ca nu mai este de mult functionala.
Comisia Europeana a cerut ieri statelor membre UE sa coopereze pe deplin in privinta eventualelor astfel de inchisori in Europa. Parlamentul European a reactionat violent, iar unii dintre parlamentari au cerut direct Romaniei si Poloniei sa raspunda acuzatiilor, mai vechi, privind existenta unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul lor.
Starea de spirit este urmatoarea: acum ca Bush a recunoscut, spuneti si voi tot ce stiti.
De la declansarea scandalului privind existenta inchisorilor secrete in Europa anul trecut, nici un stat si nici SUA nu au recunoscut ca ar avea cunostinta de aceste centre ("locuri negre") in care ar fi torturati cei banuiti de terorism, mai cu seama membri ai Al-Qaida. A facut-o miercuri insasi seful de la Casa Alba, cand a vorbit despre 14 detinuti banuiti de terorism care ar fi fost transferati din "locuri negre" la inchisoarea de la Guantanamo Bay din Cuba. Presedintele american a nominalizat cativa detinuti care ar fi oferit informatii importante dupa ce au fost interogati in cadrul programului special al CIA, apreciind ca acesta este dur, dar nu foloseste tortura. Bush a spus ca nici nu are de gand sa inchida astfel de centre.
In replica Comisia Europeana a cerut din nou celor 25 de state membre ale UE sa coopereze "pe deplin" cu toate anchetele privind eventualele inchisori secrete ale CIA in Europa. Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, "a reiterat cererea sa de cooperare deplina".
Europarlamentarul german Wolfgang Kreissl-Doerfler, membru al comisiei de ancheta privind centrele CIA din Europa, a cerut ieri Poloniei si Romaniei sa raspunda acuzatiilor privind existenta unor inchisori secrete pe teritoriul lor, relateaza Reuters.
"Trebuie sa stim daca a existat vreo complicitate cu actele ilegale a guvernelor unor tari ale UE sau a unor state care vor sa adere la Uniunea Europeana", a adaugat Kreissl-Doerfler.
Elmar Brock, presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a declarat, inainte ca Executivul european sa aprobe, la 26 septembrie, aderarea la 1 ianuarie 2007, ca Bucurestiul trebuie sa raspunda intai acuzatiilor de complicitate la abuzurile comise de CIA.
"Daca acest lucru nu este clarificat acum si (...) descoperim dupa aceea ca au fost implicati, atunci UE ar putea avea o mare criza", a spus el.
Europarlamentarul britanic Sarah Ludford a declarat ca membri ai PE urmeaza sa viziteze cele doua tari, dar si Marea Britanie si Germania, in cadrul anchetei declansate in legatura cu centrele de detentie ale CIA. "Bush dezvaluie nu numai propriile minciuni. El ii da in vileag si pe acei sefi de guvern aroganti din Europa care au respins drept nefondate temerile noastre privind extradarile exceptionale", a precizat ea.
Declaratiile de miercuri ale lui Bush umbresc o dezbatere a Parlamentului European privind viitorul unui acord SUA - UE privind transferul catre autoritatile americane al datelor personale ale pasagerilor curselor transatlantice. Curtea Europeana de Justitie a decis, in luna mai, ca un prim acord semnat intre cele doua parti este ilegal, iar Comisia Europeana intentioneaza sa redacteze un nou text pe baze legale diferite.
Romania si Polonia, principalele tari acuzate in scandalul inchisorilor CIA, au dezmintit categoric, in repetate randuri, ca ar fi adapostit astfel de centre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO