Politică externă

Ce trebuie sa faca romanii pentru a munci in Elvetia

11.02.2009, 00:00 3658

Potrivit acordului semnat de UE si Elvetia in 2008 privind libera circulatie a romanilor si bulgarilor in aceasta tara, liberalizarea pietei mun-cii este introdusa in mod progresiv si controlat: in perioada tranzitorie (timp de sapte ani), numarul autorizatiilor de sedere (contingente) va fi limitat si va fi aplicat principiul preferintei nationale (muncitorii straini nu pot fi angajati decat daca niciun elvetian calificat in acel domeniu nu doreste jobul).

Salariile din Elvetia sunt printre cele mai mari din Europa. Astfel, un muncitor calificat poate ajunge la un salariu de peste 3.000 de euro, iar o chelnerita castiga intre 1.500 si 2.000 de euro net pe luna.
Contingentele vor creste treptat in fiecare an, dupa sapte ani urmand sa fie eliminate. Acestea sunt de doua categorii: cele de lunga durata (pe un an sau mai mult de un an) si cele de scurta durata (4 luni - 1 an). Pentru anul 2009 limita locurilor de munca pentru permisele de un an si peste, pentru romani si bulgari, va fi de aproape 400, iar cele pentru durata patru luni - un an, de 3.620. Aceste restrictii sunt impuse odata cu intrarea in vigoare a acordului, cel mai probabil la 1 aprilie, conform declaratiilor oficialilor elvetieni. De asemenea, conditiile de salarizare si de munca vor fi controlate.
Ambasadorul Elvetiei in Romania Livio Hurzeler a explicat pentru ZF ca limita de locuri de munca pentru romani si bulgari in 2009 nu se va imparti egal intre cele doua state, fiind fundamentata pe principiul "primul venit, primul servit". Cu alte cuvinte, in acest an, pot fi angajati fie mai multi romani decat bulgari, fie invers, in baza acestei clauze. Acordul permite de asemenea recunoasterea reciproca a diplomelor si coordonarea sistemului de securitate sociala.
Pentru muncitorii din Romania si Bulgaria restrictiile vor fi mentinute pana in 2016. Cu toate acestea, o clauza de salvgardare poate fi impusa pentru inca trei ani de la expirarea contingentelor daca imigratia este masiva.
 
Ce se va schimba de acum inainte?
"Va fi cam acelasi lucru ca pana acum, un muncitor roman trebuie sa aiba un contract de munca cu o firma elvetiana si apoi compania respectiva trebuia sa intrebe autoritatea cantonala pentru a-l angaja", a declarat pentru ZF ambasadorul Elvetiei in Romania, Livio Hurzeler.
Potrivit legislatiei in vigoare, romanii pot munci in Elvetia dupa ce parcurg mai multe etape. In primul rand, orice roman care doreste sa lucreze in Elvetia trebuie sa ia contact cu un angajator de acolo. Pasul al doilea pe care trebuie sa-l faca angajatorul elvetian pentru a angaja romani este sa ia legatura cu autoritatea cantonala care se ocupa cu forta de munca. Angajatorul trebuie sa justifice autoritatii cantonale de ce anume vrea sa angajeze persoana din Romania, iar autoritatea, in functie si de permisele de munca pentru straini pe care le are la dispozitie, revine catre angajator cu un raspuns favorabil sau nu. In cazul in care angajatorul primeste un raspuns pozitiv, candidatul trebuie sa incheie un contract de munca si sa depuna actele pentru viza de munca, care poate fi obtinuta in sase saptamani. Apoi, candidatul trebuie sa obtina doar permisul de munca si se poate angaja in Elvetia.
Ambasadorul elevetian a mai declarat ca in 2008, cand nu era in vigoare acordul privind libera circulatie a romanilor in Elvetia, au existat 1.000 de locuri de munca (in baza cererilor antreprenorilor elvetieni) pentru ro-mani, insa au fost ocupate numai 76 din acestea. "Cu alte cuvinte, nu exista un mare interes al romanilor pentru piata de munca elevetiana", a spus Hurzeler. Se observa asadar ca inainte de intrarea in vigoare a acordului au existat mai multe locuri de munca pentru romani in Elvetia decat in 2009, cand tratatul va fi respectat.
Care este diferenta insa? "Chiar daca in perioada de tranzitie exista restrictii, ele vor fi eliminate dupa sapte ani, insa daca daca acordul privind libera circulatie nu era incheiat, restrictiile ar fi fost impuse mereu pentru muncitorii romani", a spus ambasadorul elvetian.
Ambasadorul roman in Elvetia Ionel Nicu Sava aproximeaza ca, in baza acordurilor dintre UE si Elvetia romanii vor primi in 2009 o cota de aproximativ 200 de locuri de munca cu durata de cel putin un an si pana la 2.000 de contracte de munca cu durata de pana la un an pe piata muncii elvetiene.
"In perioada pe care o traversam locurile de munca disponibile in Elvetia sunt foarte putine. Pe masura ce economia se va redresa, liberalizarea pietei muncii pentru romani si bulgari se va face treptat. Conditia pentru a obtine un loc de munca este un contract de munca cu o firma elvetiana. De acest lucru se ocupa insa Ambasada Elvetiei de la Bucuresti. Cei care doresc, se pot adresa misiunii diplomatice elvetiene din tara", a mai spus Sava pentru ZF .
Potrivit datelor furnizate de Ambasada Romaniei la Berna, la sfarsitul lui numarul cetatenilor romani inregistrati in Elvetia era de 3.957, la care se adauga un numar variabil de pana 2.700 cu permise de munca valabile cel putin un an.
 
Cati romani sunt in Elvetia
Potrivit datelor furnizate de Ambasada Romaniei la Berna, la sfarsitul lui 2007 numarul cetatenilor romani inregistrati in Elvetia era de 3.957, la care se adauga un numar variabil de pana 2.700 cu permise de munca valabile cel putin un an.
De ce are nevoie un roman pentru a lucra in Elvetia
  • un contract cu un angajator din Elvetia
  • angajatorul elvetian trebuie sa ia legatura cu autoritatea cantonala care se ocupa cu forta de munca pentru a angaja romani
  • in cazul unui raspuns pozitiv din partea autoritatii, romanul incheie contractul de munca si depune actele pentru viza de munca
  • dupa obtinerea vizei de munca, romanul obtine permisul de munca si se angajeaza in Elvetia
Care sunt restrictiile care vor fi impuse romanilor
  • limitarea numarului de permise de munca pentru romani timp de sapte ani, sub forma de cote anuale
  • aplicarea principiului preferintei nationale (muncitorii straini nu pot fi angajati decat daca niciun elvetian calificat in acel domeniu nu este disponibil)
  • conditiile de salarizare si de munca vor fi controlate
  • clauza de salvgardare, ce prevede impunerea unor restrictii pentru inca trei ani dupa 2016 daca imigratia va fi masiva
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO