Politică externă

Conflictul transnistrean aluneca pe o pata periculoasa

23.07.2004, 00:00 18

Republica Moldova si-a suspendat participarea la negocierile privind conflictul transnistrean, pana cand Tiraspolul nu va respecta "toate intelegerile existente intre parti". Este vorba, in primul rand, de actiunea transnistrenilor care au inceput sa inchida scolile cu predare in limba romana.
Autoritatile autoproclamatei Republici Transnistrene au inchis in ultimile zile patru scoli cu predare in limba romana, pe motiv ca ele sunt "cai troieni (!)" ai Moldovei in Transnistria.
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin a declarat, citat de BBC, ca, daca pana la 1 august 2004 Transnistria nu va elimina toate obstacolele in calea functionarii scolilor romanesti (el le spune scoli cu predare in limba moldoveneasca), Republica Moldova va bloca comertul exterior al Transnistriei. Concret, Moldova va sista eliberarea certificatelor de origine a marfii intreprinderilor din regiunea transnistreana (care trebuie obtinute la Chisiau). Ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova a refuzat miercuri  sa participe la tratativele desfasurate la Tiraspol, unde urma sa aiba loc o noua runda de negocieri in format pentagonal - Rusia, Ucraina, OSCE, Republica Moldova si Transnistria. Situatia tensionata din Transnistria a determinat Consiliul permanent al OSCE sa se intalneasca aseara la Viena, intr-o sedinta speciala, cu usile inchise. Tema principala urma sa fie situatia scolilor cu predare in limba romana din Transnistria. "Actiunile autoritatilor transnistrene impotriva scolilor moldovenesti nu pot fi justificate", a declarat la inceputul seful Misiunii OSCE de la Chisinau, William Hill.
In acest climat tensionat, Stanislav Belkovski(considerat omul lui Vladimir Putin), presedintele Institutului pentru Strategie Nationala a Rusiei  a prezentat la Tiraspol planul sau de reglementare a crizei. Belkovski a afirmat - a mai spus-o si la Bucuresti in urma cu o luna - ca Republica Moldova trebuie desfiintata. Transnistria ar urma sa-si capete autonomia in vreme ce, ceea ce a mai ramas din Republica Moldova, sa fie alipit Romaniei. Ca si la ultima sa vizita la Bucuresti, el a criticat dur SUA despre care a spus ca nu au ce sa caute in reglementarea conflictului. Cat despre vechiul proiect de federalizare a Moldovei (esuat la inceputul anului) Belkovski a spus ca nu poate fi dus la indeplinire decat daca s-ar produce sub patronajul Moscovei. Cum proiectul va fi sabotat de SUA si de "eurobirocrati" - spune Belkovski - solutia singura este dezmembrarea Moldovei.
Situatia din Transnistria este tensionata in primul rand de prezenta fortelor armate rusesti in stanga Nistrului, care-i sprijina pe transnistreni. Rusia refuza sa-si retraga trupele din Moldova si Georgia, asa cum s-a angajat in 1999, la Istanbul. Totusi, autoritatile de la Moscova nu s-au sfiit sa ceara tarilor CSI sa-i urmeze exemplul si sa ratifice tratatul privind reducerea fortelor conventionale din Europa (FACE). Semnarea de catre alte state, inclusiv SUA, a FACE este conditionata de retragerea rusilor din Moldova si Georgia, dar Moscova spune ca aceasta prezenta este o problema politica si nu juridica, precum in cazul tratatului amintit.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO