Politică externă

Criza de la Kiev: Iuscenko pregateste demiterea procurorului general

19.04.2007, 19:53 12

Curtea Constitutionala din Ucraina, mandatata sa se pronunte in privinta validitatii decretului de dizolvare a Parlamentului emis de presedintele Viktor Iuscenko, a fost nevoita sa amane ieri sedinta dupa ce mii de manifestanti - sustinatori ai ambelor tabere politice - au blocat intrarile in cladire.
"Nu au permis nimanui sa intre. Judecatorii au sosit, dar nu au putut intra", a precizat serviciul de presa al Curtii Constitutionale. Mai multi judecatori au reusit sa intre in cladire escaladand gardurile.
Situatia din Ucraina este departe de a se calma si capata noi valente. Presedintia pregatea aseara demiterea procurorului-general Oleksandr Medvedov.
Decizia are legatura cu unul dintre judecatorii Curtii Constitutionale, Suzana Stanik, pe care directorul serviciilor de securitate Valentin Nalivaicenko (apropiat lui Iuscenko) o acuza de luarea unei mite de peste 8,8 mil. euro. Procurorul general - in atentia caruia s-a aflat cazul - a negat insa aceasta ipoteza, motiv de nemultumire pentru presedintia ucraineana. Judecatoarea incriminata este tocmai raportorul in cazul referitor la constitutionalitatea decretului emis de presedintele Victor Iuscenko de dizolvare a Parlamentului de la Kiev si de organizare a alegerilor anticipate.
Daca Curtea ar spune ca acest decret este ilegal, atunci tot demersul presedintelui se prabuseste. Surse de la Kiev citate de presa afirma ca judecatoarea este apropiata mai degraba de premierul Viktor Ianukovici care nu recunoaste dizolvarea Parlamentului. Demiterea procurorului general ar putea conduce - spun analistii - la escaladarea tensiunilor. Deja oamenii lui Ianukovici au acuzat presiuni politice, atat in cazul procurorului general cat si al judecatoarei Curtii Constitutionale.
Ieri mii de oameni din ambele tabere au blocat intrarile in sediul Curtii Constitutionale. Presedintele Curtii, Ivan Dombrovski, a decretat amanarea lucrarilor imediat dupa deschiderea sedintei, explicand ca instanta isi va relua activitatea cand cvorumul va fi intrunit.
O serie de deputati au putut intra in sediul Curtii Constitutionale, escaladand palisada metalica din jurul cladirii. Doi judecatori au imitat gestul, utilizand o scara.
Criza politica din Ucraina va fi dezbatuta astazi in cadrul sesiunii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a declarat Konstantin Kosacev, seful delegatiei ruse la APCE.
Potrivit lui Kosacev, APCE, care deocamdata nu s-a implicat in criza din Ucraina, urmeaza sa adopte o declaratie de reactie la situatia politica din aceasta tara. Kosacev a confirmat ca Viktor Ianukovici va rosti, sambata, un discurs in plenul APCE, in cursul vizitei pe care o efectueaza la Strasbourg.
La randul sau, presedintele APCE, Rene van der Linden, si-a exprimat speranta ca o dezbatere ii va ajuta pe liderii ucraineni sa puna capat crizei politice care dureaza deja din august anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO