Politică externă

Criza ucraineana - punct si de la capat

28.05.2007, 16:46 15

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko a anuntat la finele saptamanii incheierea crizei politice din Ucraina si un acord cu premierul Viktor Ianukovici pentru convocarea alegerilor anticipate in data de 30 septembrie.
"Alegerile anticipate vor avea loc la 30 septembrie", a declarat Iuscenko, aflat alaturi de Ianukovici, dupa negocierile care au durat aproape toata noaptea de sambata.
Disputa dintre cei doi lideri ucraineni s-a agravat de la dizolvarea Parlamentului de catre Iuscenko, dupa mai multe luni de tensiuni cu coalitia guvernamentala prorusa. In lipsa unui acord privind data scrutinului, criza s-a intensificat din nou joia trecuta, dupa demiterea de catre presedinte a procurorului general, sustinator al guvernului.
Pentru a-l apara pe acesta, fortele speciale ale Ministerului de Interne, controlate de tabara prorusa, au patruns joi in cladirea Parchetului, intrand in confruntari cu serviciul de garda al Presedintiei.
A doua zi, Iuscenko a preluat controlul direct asupra trupelor Ministerului de Interne, formate din unitati militarizare folosite ca forte de scutieri si pentru protectia obiectivelor strategice.
Temerile privind izbucnirea unor violente au fost intensificate sambata dimineata, cand circa 3.500 de militari au pornit din mai multe regiuni spre Kiev, fiind blocati de politia rutiera, controlata de guvernul care a denuntat o decizie anticonstitutionala a presedintelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO