Politică externă

Discutii pe muchie de cutit la summit-ul de la capatul lumii

Discutii pe muchie de cutit la summit-ul de la capatul lumii

Medvedev si Barroso si-au inceput intalnirea cu un dineu. La ce ora or fi negocierile?Foto: AFP/Mediafax Foto

21.05.2009, 21:44 18

Reprezentantii Uniunii Europene vor incerca sa-l convinga pe presedintele rus Dmitri Medvedev sa renunte la o serie de taxe vamale, considerate protectioniste, impuse anul trecut pe fondul crizei financiare, pentru automobile, combine agricole, produse din otel, produse agricole sau electrocasnice.
Oficialii Uniunii Europene si cei rusi s-au reunit ieri la Habarovsk, in Extremul Orient rus, in prima zi a summit-ului UE-Rusia si urmeaza azi sa discute (in ultima zi a intalnirii) despre securitatea energetica si relatiile comerciale. Analistii sunt sceptici insa in privinta obtinerii unor rezultate concrete.
Tensiunile politice au umbrit atmosfera in ciuda relatiilor comerciale intense dintre UE si Rusia. Analistii se asteapta la discutii dificile, care vor purta amprenta conflictelor din trecut, in special a crizei gazelor din luna ianuarie si a conflictului ruso-gerogian de anul trecut.

UE vrea un mecanism de alerta in cazul in care ramane fara gaz
Bruxellesul a trimis saptamana trecuta o propunere Moscovei pentru crearea unui sistem de alerta in cazul in care Rusia va inchide conducta de gaze catre UE, asa cum s-a intalmplat in luna ianuarie. Atunci, compania rusa Gazprom a decis intreruperea livrarilor de gaze catre Ucraina, pe fondul unui scandal legat de plata unei datorii, conflict ce a afectat intreaga Europa.
UE va incerca astfel in cadrul summit-ului sa puna bazele unui mecanism care sa previna dezastrul din ianuarie, care l-a facut pe presedintele Comisiei Europene JosŽ Manuel Barroso sa considere Moscova un furnizor "nefiabil".
Alaturi de Barroso, la Habarovsk se afla si presedintele ceh Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat, a carui tara asigura in prezent presedintia rotativa a UE, si Inalt Reprezentantul pentru Politica Externa Javier Solana.
Intre 12 si 15% din exporturile europene de marfuri catre Rusia (105 miliarde de euro in 2008) risca sa fie afectate, facand ca produsele europene sa fie cu atat mai putin atractive cu cat rubla s-a depreciat semnificativ. Si asta in conditiile in care, la inceputul lui aprilie, la Londra, Rusia a promis, alaturi de partenerii ei din G20 (grupul celor mai industrializate state ale lumii si al economiilor emergente), ca va rezista in fata protectionismului, a declarat la inceputul saptamanii un responsabil al Comisiei.
La noua luni de la conflictul georgian, discutiile se deruleaza pe un fond de tensiuni permanente intre Rusia si NATO, din care fac parte majoritatea statelor membre ale UE.
De altfel, Rusia i-a acuzat pe euro-peni ca vor sa-si extinda "sfera de influenta" prin intermediul Parteneriatului Estic pe care UE l-a lansat la inceputul lui mai impreuna cu sase foste republici sovietice (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina.), printre care si Georgia. Parteneriatul Estic face parte din politica de vecinatate a UE si va consta in principal in acordarea de fonduri tarilor membre pentru diferite proiecte.
Rusia va cere socoteala pentru actiunile Romaniei in Moldova
Potrivit consilierului Serghei Prihodko de la Kremlin, Rusia este nemultumita ca partenerii sai din cadrul UE au "intors privirea" in timp ce "fortele speciale romanesti foloseau un numar de metode pentru a provoca dezordine" in Republica Moldova si va cere explicatii la summit-ul cu UE.
Pe 6 si 7 aprilie au avut loc violente in centrul Chisinaului, organizate de cei nemultumiti de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, castigate de Partidul Comunist. Manifestantii au distrus sediile Parlamentului si Presedintiei, iar presedintele Vladimir Voronim a acuzat Romania ca s-a implicat in organizarea protestelor. "Romania a pus gaz pe foc intentionat si fara rusine, provocand grupuri si miscari de tineri la proteste care au degenerat in revolte". "Am intrebat si vom continua sa ii intrebam pe partenerii nostri din UE daca isi asuma responsabilitatea pentru actiunile membrilor individuali care pun la indoiala ordinea mondiala dupa razboi si granitele nationale", a adaugat el.
Referindu-se la Republica Moldova, el a precizat ca Rusia este "extrem de nemultumita" ca UE "a intors privirea" in timp ce "fortele speciale romanesti foloseau un numar de metode pentru a provoca dezordine".
Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, nu a comentat criticile la adresa Romaniei ale unui consilier din Kremlin, precizand ca i se pare o chestiune de demnitate nationala ca la MAE, cu ministrul de externe, sa se discute atitudini la nivel interstatal si nu pozitii exprimate de o persoana intr-un moment sau altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO