Politică externă

Drama Moldovei: sunt putini care s-o ajute, iar singura nu se poate ajuta

Drama Moldovei: sunt putini care s-o ajute, iar singura nu se poate ajuta

Traian Basescu (st.) sustine ca Romania a intins mereu o mana de ajutor Republicii Moldovei, dar Voronin a refuzat-o constant

16.04.2009, 00:00 14

Republica Moldova trebuie sa se astepte la o criza economica severa in acest an - o criza complicata de tulburarile politice - daca nu va reusi sa acopere un deficit de finantare de 1 mld. dolari, in vreme ce PIB-ul ei este de 6 mld. dolari. Relatiile cu Romania sunt deteriorate grav, situatia din Moldova a fost discutata ieri in Comisia de politica externa a Parlamentului European si tot ieri era de asteptat ca Romania sa sesiseze Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) fata de incalcarea drepturilor omului in timpul protestelor antistatale de saptamana trecuta. Spre ce se indreapta Moldova?

Potrivit datelor furnizate ZF de Ministerul Economiei de la Chisinau, venitul tarii a fost anul trecut de 2,6 mld. dolari. Bugetul aprobat anul acesta de Parlament este de 3 miliarde de euro. Dar criza economica va obliga la rectificare bugetara in jos. Un miliard de dolari va fi deficitul de finantare al Moldovei in acest an, potrivit Financial Times.
Tara, considerata cea mai saraca din Europa, cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 1.800 de dolari, este dependenta, potrivit datelor FT, de cele doua miliarde de dolari trimise acasa de moldovenii care muncesc peste hotare.
Conditiile economice defavorabile din Romania, Rusia, Ucraina si Europa, unde se afla cea mai mare parte din diaspora moldoveana, au dus la o scadere cu aproape 30% a remiterilor in luna ianuarie, fata de aceeasi luna a anului precedent.
Scaderea veniturilor va face Republica Moldova dependenta de finantarea externa
Cine va da bani Moldovei? In actualul context, foarte probabil Fondul Monetar International, crede fostul ministru al finantelor Sebastian Vladescu. Dar Romania nu o poate ajuta? "Tehnic, daca exista vointa politica, se poate. Trebuie vazut cat inseamna pentru Republica Moldova un miliard de dolari, deficitul la care se asteapta anul acesta. Sigur ca contextul politic este dificil, dar, in principiu, Moldova poate fi ajutata de Romania", a spus Vladescu pentru ZF.
Avand un rating de tara scazut (B-), Republica Moldova are un acces foarte limitat la pietele de credit din strainatate si nu are un Guvern format pentru a revizui un buget de trei miliarde de dolari, conceput inainte ca impactul crizei sa devina clar.
"Piata financiara e prea putin dezvoltata, asadar, singura solutie pentru a finanta deficitul trebuie sa ai finantare externa si sa faci o rectificare bugetara", a declarat Johan Mathisen, reprezentantul Fondului Monetar International la Chisinau, citat ieri de FT.
O delegatie a FMI urmeaza sa ajunga la Chisinau saptamana viitoare pentru a incepe negocierile privind un pachet de sprijin care sa inlocuiasca un contract pe termen lung semnat in 1995. Insa Republica Moldova nu are un reprezentant care sa negocieze acordul. Rezultatele ultimelor alegeri legislative din 5 aprilie, conform carora comunistii au castigat aproape 50% din voturi, sunt contestate in strada, iar contestatiile au condus la o riposta agresiva a autoritatilor amendata de Bucuresti drept "crima impotriva umanitatii". Vrand-nevrand, Romania a fost inclusa in acest joc de presedintele comunist Vladimir Voronin, lucru care a condus la o reactie dura a Bucurestiului. Parlamentul European va adopta saptamana viitoare o rezolutie in privinta Moldovei. In aceste conditii este de asteptat o reactie de temperare a autoritatilor comuniste. Dar acest lucru va intarzia formarea Gu-vernului. Pentru ca, potrivit Constitutiei Moldovei, Parlamentul alege prese-dintele care propune primul-ministru.
Or, comunistii care sustin ca au castigat 50% din voturi nu au totusi cele 61 de voturi (din totalul de 101 locuri ale Parlamentului unicameral) pentru a alege noul presedinte. Drept urmare, noul guvern se va forma probabil in luni de zile, dupa ce va fi ales un presedinte, pentru ca este de asteptat ca opozitia sa blocheze alegerea unui sef de stat comunist. (Trebuie mentionat aici ca comunisti au emis un mandat de arestare pe numele lui Gabriel Stati, apropiat opozitiei liberale - fiul celui mai bogat om din Moldova, Anatol Stati, care are o avere estimata la doua miliarde de dolari. Stati-tatal este proprietarul grupului Ascom care exploateaza hidrocarburi in Kazahstan si Sudan.) Cine sa negocieze atunci in lipsa unui guvern solid termenii unui imprumut extern?
Economia Republicii Moldova a avut o avut o evolutie ascendenta in ultimii opt ani, in care valoarea PIB-ului s-a dublat in numai trei ani, ajungand de la 3 miliarde de dolari in 2005 la 6 miliarde de dolari anul trecut. Datoria publica reprezinta 18% din PIB. Cu toate acestea insa, salariile sunt in continuare foarte mici.
La nivel informal, oficialii occidentali citati de FT, aflati la Chisinau, sugereaza posibilitatea ca Rusia sa astepte ocazia pentru a oferi sustinere financiara Republicii Moldova. Dar isi permite?
 
UE nu va accepta cetatenia romana pentru toti moldovenii oferita de Basescu
Relatiile cu Romania sunt tensionate si ele grav. Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Parlament, ca a cerut Guvernului sa modifice de urgenta Legea cetateniei astfel incat cetatenii de etnie romana din Republica Moldova sa poata obtine mai rapid, la cerere, cetatenia romana.
Basescu a declarat apoi la TVR1 ca la sediul Ambasadei Romaniei de la Chisinau sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetateniei romane, evaluarea fiind ca numarul solicitarilor continute este de cel putin 800.000 sau un milion.
Insa se vor putea "salva" moldovenii in acest fel? Nici vorba, sustine europarlamentarul roman Renate Weber intr-o discutie cu reporterul ZF. Este vorba in primul rand de opozitia Uniunii Europene care nu va accepta o astfel de solutie, spune ea: "Este dreptul suveran al oricarui stat sa acorde cetatenie. Dar totul are o limita. Nu trebuie uitat ca UE a acceptat o tara de 21-22 de milioane de locuitori. Ce ar insemna un milion mai mult? Fondurile UE se aloca si in functie de populatie, sunt voturi in consiliul de ministri care se dau in functie de populatie. Ponderea unei tari in Parlamentul European este in functie de populatie. UE nu poate accepta pur si simplu sa aiba dintr-odata un milion de oameni in plus fara sa stie".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO