Politică externă

Franta si-a ales presedintele pentru urmatorii cinci ani

07.05.2007, 18:33 15

Alegerile prezidentiale din Franta marcheaza aparitia in prim-planul politic a unei noi gereratii de politicieni.
Francezii si-au ales ieri presedintele dupa o campanie electorala extrem de disputata in care sondajele au indicat cand victoria dreptei, cand pe cea a stangii.
Rezultatele nu fusesera facute publice la inchiderea editiei (le puteti citi pe www.zf.ro), dar sondajele efectuate vineri (ultima zi in care ele au mai putut fi date publicitatii, potrivit legii) inainte de marea infruntare din turul al doilea il dadeau castigator la o diferenta de zece procente - 55% la 45% - pe liderul dreptei Nicolas Sarkozy.
De altfel, cu doua zile inainte de alegeri, acesta era sigur pe victoria sa. "Morcovii sunt fierti" - ce inseamna ca ciorba este gata, declara el pentru un post de radio. Sondajele au fost contestate de candidata stangii, Segol?ne Royal, care a acuzat "prietenia" dintre cei care le-au efectuat si Nicolas Sarkozy. Oferta ei catre francezi: "Faceti istorie", "dezmintiti sondajele de opinie", votand pentru prima data o femeie in fruntea Frantei!
Interesul pentru aceste alegeri a fost enorm in Franta. Ieri la ora pranzului votasera deja 34,1% dintre cetatenii cu drept de vot, o rata superioara cu 3% celei din primul tur, in urma cu doua saptamani. La finalul primului tur s-au prezentat la urne 84% dintre francezii cu drept de vot - cea mai ridicata participare din 1974 incoace. Circa 44,5 milioane de francezi cu drept de vot au fost asteptati la urne.
Analistii spuneau inainte de aflarea rezultatelor ca oricare ar fi succesorul lui Jacques Chirac (74 de ani) alegerea sa va marca o reimprospatare politica a tarii. Cei doi finalisti sunt nascuti in epoca "baby boom" de dupa razboi - Royal avand 53 de ani, iar Sarkozy 52. Totusi, cel mai tanar presedinte al celei de-a cincea Republici a fost Valery Giscard d'Estaing, ales in fruntea statului la 48 de ani.
Sarkozy a votat ieri la pranz in fieful sau din Neuilly-sur-Seina, fiind asteptat la sectia electorala de aproximativ 200 de simpatizanti. El a fost insotit de doua dintre fiicele sale, dar nu si de sotia sa, Cecilia (cu care se pare ca are o noua relatie incordata), iar la final s-a ferit sa faca declaratii. Cecilia declarase, anterior, ca nu se simte capabila sa adopte postura de "prima doamna" a Frantei: "Ma simt bine in blugi, port cizme de piele, nu ma vad o prima-doamna".
Sustinatorii lui Nicolas Sarkozy pregateau insa aseara o mare petrecere pe principalul bulevard al Parisului, Champs-Elysee, fiind siguri de victorie.
Royal a votat la Melle, in departementul Deux-Sevres. "Sunt bine, astept cu seninatate", a afirmat ea dupa vot. Imbracata intr-un deux-piece bleumarin, surazatoare, Royal a fost asteptata de 400 de simpatizanti. Apropiatii sai, citati de AFP, au spus insa ca ea luase in calcul infrangerea, singura dorinta fiind ca scorul sa fie cat mai strans si nu cel reflectat de sondaje.
Presedintele inca in exercitiu Jacques Chirac, insotit de sotia sa, Bernadette, a votat dimineata la Sarran, o mica comuna din provincia Correze, unde familia detine un castel. Admiratorii sai au invadat sectia de vot pentru a cere autografe si a se fotografia cu seful statului sau pentru a-i strange mana.
Secretarul general al Partidului Socialist, Fran?ois Hollande, a votat la Tulle. Holland este partenerul de viata al lui Royal, dar nu s-a afisat cu ea in campanie. Sunt impreuna de peste 20 de ani, au patru copii, dar nu au fost niciodata casatoriti, relatia dintre ei fiind legitimata administrativ de o asa-numita "uniune civila".
Liderii europeni asteapta cu interes castigatorul pentru a-l implica rapid in elaborarea Tratatului constitutional - respins in 2005 de francezi, prin referendum. Din acest punct de vedere preferatul cancelariilor europene este Sarkozy care a exclus organizarea unui nou referendum, spre deosebire de Royal care a spus ca ii va consulta din nou pe francezi in aceasta privinta. Insa ingrijorarea fata de Sarkozy se refera la faptul ca el a anuntat ca va bloca aderarea Turciei. Totusi, dosarul Constitutiei este mult mai urgent decat cel turcesc si de aceea liderul dreptei este preferat.

Cititi in ziarul de maine ce "mostenire" economica si sociala primeste noul presedinte al Frantei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO