Politică externă

George Bush scade constant in sondaje

14.07.2004, 00:00 8

Un ultim sondaj de opinie publicat in Statele Unite ii indica drept castigator, la viitoarele alegeri prezidentiale, pe democratul John Kerry. De la precedentul sondaj, in iunie, republicanul George W. Bush a pierut puncte importante. De asemenea, perechea John Kerry (presedinte)-John Edwards (vicepresedinte) iese castigatoare in fata cuplului George W. Bush-Dick Cheney.
Potrivit CNN,  Kerry este cotat cu 50% dintre optiunile de vot ale americanilor, Bush intrunind doar 46% dintre optiuni. In sondajul din iunie, Bush avea cu un procent peste Kerry, 49%, fata de 48%.
Perechea Kerry-Edwards este cotata cu 50% dintre optiunile de vot (47% in iunie), in vreme ce Bush-Cheney primesc 45% dintre voturi (fata de 48% in iunie).
Caderea in sondaje a reprezentantilor actualei administratii intervine pe fondul unor critici din ce in ce mai aspre la adresa razboiului din Irak sau a slabiciunilor serviciilor de informatii. Un raport al Comisiei de informatii a Senatului a criticat dur saptamana trecuta serviciile secrete, mai ales CIA, serviciu acuzat ca a transmis informatii false sau neverificate despre armele irakiene. Este asteptat in aceasta saptamana un raport al unei comisii speciale privind atentatele de la 11 septembrie.
Exista toate premizele ca lupta electorala sa aiba in buna masura drept tema securitatea. Aceasta pare fi cheia succesului, indica presa americana. De altfel, democratii pare ca au inteles slabiciunile aministratiei si si-au concentrat atacurile pe acesta zona. Kerry a acuzat luni administratia Bush ca intervine prea putin si, "de cele mai multe ori prea tarziu", pentru contracararea unor amenintari. El s-a referit mai cu seama la posibilele amenintari nucleare. Nici razboiul din Irak nu este ocolit. "Cred ca presedintele a comis o eroare angajand tara in rabzoi. Sunt impotriva razboiului si a modului in care a inceput", sustine Kerry. Republicanii ii amnintesc insa candidatului democrat ca este unul dintre cei care au votat in Senat pentru razboi si il acuza de duplicitate. Kerry a spus insa ca nu regreta votul dat atunci, pentru ca informatiile de care dispunea la acel moment ii indreptateau opinia.
Obligat sa se pastreze in defensiva, Bush a aparat - pentru a nemumarata oara - optiunea pentru razboi. El a spus ca va promova, in continuare, doctrina loviturilor preventive, in ciuda unor erori comise de serviciile de informatii. Aceasta pledoarie este, pentru Bush, cu atat mai necesara cu cat, potrivit unui sondaj publicat marti de Washington Post, doar 45% dintre americani mai cred ca razboiul din Irak a fost justificat.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO