Politică externă

Hosni Mubarak, cel care a condus Egiptul cu o mână de fier timp de trei decenii, a ajuns la închisoare

Hosni Mubarak, cel care a condus Egiptul cu o mână de fier timp de trei decenii, a ajuns la închisoare

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

13.04.2011, 23:46 22

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost reţinut alăturide cei doi fii ai săi, în condiţiile în care autorităţiledesfăşoară o anchetă cu privire la acuzaţii de corupţie şi abuz deputere împotriva acestuia, scrie The Guardian. Anterior deciziei dearestare, se pare că fostul preşedinte egiptean în vârstă de 82 deani a suferit un atac de cord în timp ce era interogatmarţi-noapte.

Gamal şi Alaa, cei doi fii ai lui Mubarak, au fost reţinuţi deasemenea după ce au fost interogaţi cu privire la acuzaţii decorupţie. În cadrul unei declaraţii a procurorului general ceanunţă reţinerea lui Mubarak se arată că ancheta se concentrează peacuzaţii de corupţie, risipirea banilor publici şi abuz deautoritate în scop personal.

"Procurorul general cere reţinerea fostului preşedinte HosniMubarak şi a fiilor săi Gamal şi Alaa timp de 15 zile", se maiarată în declaraţie. Guvernul interimar al Egiptului a emis citaţiipe numele lui Mubarak şi al fiilor săi în weekend, obligându-i sădepună mărturie în instanţă cu privire la acuzaţii de acumulareilicită de averi şi abuz de putere. Unele surse estimau avereafamiliei Mubarak la peste 70 de miliarde de dolari.

Cine este Hosni Mubarak

  • S-a născut în 1928 într-un mic sat din provincia Menofya, delângă Cairo.

  • Căsătorit cu o absolventă a Universităţii Americane din Cairo pejumătate britanică, era cunoscut pentru stilul strict de viaţă.

  • A devenit preşedinte în 14 octombrie 1981, la opt zile dupăasasinarea lui Anwar Sadat.

  • A deţinut puterea în Egipt timp de peste 30 de ani.

  • A supravieţuit unui număr de cel puţin şase încercări deasasinat.

  • Fostul comandant al forţelor aeriene a reuşit să ţină de puterepoziţionându-se drept un aliat de încredere al Occidentului.

  • A conferit statului puteri de arestare şi a restrâns libertăţilede bază.

  • A fost îndepărtat de la putere în luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO