Politică externă

Iuscenko, acuzat de tradare in urma infrangerii de la Haga

04.02.2009, 19:34 27

Opozitia din Ucraina cere judecarea presedintelui Viktor Iuscenko sub acuzatia de tradare de patrie, in urma veridictului de marti al Curtii Internationale de Judecata (CIJ) de la Haga in procesul Kiev vs Bucuresti privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.
Liderul Partidului Comunist, Piotr Simonenko, sustine ca Iuscenko este incapabil sa mentina integritatea teritoriala a tarii.
"Cerem ca Procuratura Generala sa declanseze imediat urmarirea penala pentru tradarea intereselor nationale in legatura cu pierderea, practic, de catre Ucraina a unei importante parti din teritoriul sau economic strategic si din platoul continental al Insulei Serpilor", a declarat Piotr Simonenko.
"Ucraina a devenit victima celei de-a treia restructurari mondiale si a unei noi divizari teritoriale in Ucraina", a mentionat liderul comunist.
Comunistii spun ca verdictul CIJ va incuraja Romania sa emita pretentii si asupra altor teritorii ucrainene, precum Bucovina de Nord si sudul Basarabiei.
Verdictul Curtii ONU "prin care nu au fost recunoscute apele din jurul coastei si platoul continental din apropierea Insulei Serpilor ca fiind teritoriu exclusiv al Ucrainei ar putea avea consecinte catastrofale asupra tarii noastre", a adaugat Simonenko.
 "De fapt, din cauza incapacitatii presedintelui Iuscenko, a lipsei de talent a echipei sale si a actiunilor criminale ale Ministerului de Externe, s-a creat un precedent care ar putea duce la violarea suprematiei teritoriale a Ucrainei de si catre alte state", a mai spus liderul comunist.
CIJ a dat marti castig de cauza Romaniei in procesul cu Ucraina, care a durat mai bine de patru ani, privind delimitarea platoului continental al Marii Negre. Din cei 12.000 de kilometri patrati, Romania a primit 80%, adica 9.700 de kilometri patrati cu rezerve aproximate la 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol.
Decizia Curtii de la Haga are toate sansele sa produca un adevarat haos pe scena politica din Ucraina, se tem analistii, in conditiile in care atmosfera este deja tensionata de disputa dintre presedintele Iuscenko si premierul Iulia Timosenko.
De asemenea, reprezen-tantii Partidului Regiunilor (prorus), cea mai mare formatiune din opozitie, l-au acuzat pe Iuscenko ca a cedat intentionat in fata Romaniei, pentru a obtine astfel un agent de lobby pentru a facilita intrarea Ucrainei in NATO.
Ucraina se afla pe lista statelor care doresc sa intre in NATO, Alianta refuzand pana in prezent sa-i acorde MAP (Membership Action Plan), un prim pas in vederea integrarii.
Potrivit presei ucrainene, Viktor Iuscenko a apreciat ca decizia data de Curtea Internationala de Justitie, cu privire la diferendul dintre Romania si Ucraina, va crea conditiile favorabile pentru ca ambele tari sa atraga investitii straine.
Adjunctul sefului administratiei prezidentiale ucrainene, Andri Honcearuk, a apreciat ca decizia CIJ are un efect pozitiv asupra dezvoltarii cooperarii lor bilaterale, potrivit agentei Interfax Ucraina.
Presa din Ucraina a criticat insa extrem de dur infrangerea Kievului la Haga. Cotidianul Segodnia, apropiat al opozitiei ruse, a denuntat "capitularea" Kievului la CIJ, considerand ca "fara nici un razboi", Ucraina a "pierdut peste 10.000 de kilometri patrati" si ca tarii "i-au fost furate miliarde de dolari". "Ucraina a pierdut 79,34% din teritoriile disputate din platoul Marii Negre", a mai scris si cotidianului rus Kommersant.
"Importante zacaminte de gaz - circa 70 de miliarde de metri cubi, mai mult decat consumul anual in Ucraina - si de petrol - aproximativ 12 milioane de tone - se afla acolo, potrivit estimarilor unor experti romani", adauga publicatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO