Politică externă

Iuscenko isi anunta principalul obiectiv: Integrarea Ucrainei in UE

30.12.2004, 00:00 20

Noul presedinte ales al Ucrainei, Viktor Iuscenko si-a fixat un obiectiv ambitios. El a declarat ieri pentru cotidianul olandez Algemeen Dagblad ca principalul sau tel si al viitorului guvern ucrainean va fi integrarea tarii in Uniunea Europeana.
"Vom face din aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana principalul obiectiv al politicii noastre", a afirmat el.
Nu este prima declaratie de acest fel al liderului opozitiei, devenit acum presedinte al Ucrainei. Dar este cea mai explicita.
Deocamdata planurile Uniunii Europene nu cuprind Ucraina. Dintre membrii UE, doar vecinii Polonia si Lituania sustin explicit ideea aderarii acestei tari Uniunea Europeana. Favorabile alegerii lui Iusceko, celelalte tari membre se pronunta in favoarea aplicarii politicii de vecinatate, care se limiteaza la stabilirea unor relatii stranse cu tarile vecine ale Uniunii.
Inainte de a-si fixa planuri atat de ambitioase, Iuscenko are de rezolvat alte probleme mult mai grave. Este, in primul rand, vorba restabilirea calmului in tara sa. O tara care, s-a vazut in aceste alegeri, este impartita intre partizanii lui Iuscenko (din vestul tarii), favorabili apropierii de Europa si cei ai lui Viktor Ianukovici, invinsul in alegeri, partizani ai apropierii de Rusia.
Regiunea Donetk (est) care l-a sprijinit masiv pe Ianukovici a amenintat in urma cu cateva saptamani cu secesiunea, daca candidatul opozitiei va iesi victorios.
Marti seara Ianukovici a contestat la Comisia Electorala Centrala rezultatele alegerilor, acuzand ca scrutinul a fost fraudat. El a spus ca nu va recunoaste niciodata succesul contracandidatului sau, pe motiv ca in aceste alegeri Constitutia a fost violata, iar drepturile omului batjocorite. Sunt insa putine sanse ca Ianukovici sa aiba castig de cauza la Comisia electorala si chiar la Curtea Suprema de Justitie, organism caruia i se poate adresa daca contestatia ii este respinsa de Comisia electorala. Dar acest lucru intarzie numirea oficiala in functie a lui Iuscenko - sunt zeci de plangeri depuse la Comisia electorala, iar aceasta nu poate anunta rezulatul definitiv pana la rezolvarea lor.
Ianukovici a amenintat ca-si va scoate sustinatorii in strada. Un asemenea gest ar arunca tara intr-o criza si mai profunda - s-ar putea inregistra chiar confruntari de strada intre cele doua tabere, ideea impartirii tarii ar putea fi adusa din nou in discutie.
O alta problema a lui Ianukovici este refacerea legaturilor cu vecinul din Est, Rusia, care l-a sprijinit pe Ianukovici in timpul campaniei electorale. Vladimir Putin, presedintele rus, a riscat relatiile cu UE si SUA facand campanie in favoarea lui Ianukovici - a mars de doua ori la Kiev, in timpul campaniei, pentru a-l incuraja.
Iuscenko s-a declarat gata sa se impace cu Putin, dar este greu de spus cum se va impaca liderul autoritar de la Kremlin cu infrangerea protejatului sau si cu noua orientare politica, proeuropeana a Ucrainei.
"Cu un pic de bunavointa din partea ambelor parti, cred ca aceste probleme pot fi rezolvate", a declarat ieri Iuscenko. "Chiar daca nu vom ajunge la o relatie ideala cu Rusia, trebuie sa incercam sa construim o relatie buna, pentru ca e in interesul Ucrainei", a adaugat el.
In orice caz, alegerea lui Iuscenko reprezinta pentru Putin o infrangere. Sunt voci care spun ca "revoluta portocalie" nu se va opri aici. Va atinge si alte tari din spatiul fost sovietic si chiar Rusia.
Salome Zurabisvili, ministrul de externe al Georgiei, tara care s-a smuls de sub tutela Moscovei acm un an a declarat ieri pentru Le Figaro: "Cutremurul din Ucraina va produce consecinte pentru toata lumea. Mai intai pentru noi (georgienii - n.n.), pentru ca nu vom mai fi singurul cap de pod al democratiei in aceasta parte a lumii. Este partea pozitiva. Latura negativa e ca acest lucru va putea atrage resentimentele Rusiei si al altor tari din Comunitatea Statelor Independente care se tem ca vor fi contaminate. Dar adevarara insemnatate a schimbarilor din Ucraina consta in faptul ca va transforma regiunea Marii Negre intr-un bazin al democratiei. Cu Bulgaria si Romania care se pregatesc sa intre in UE cu Ucraina care isi va imbunatati rapid relatiile cu Uniunea Europeana si cu noi, care suntem pe celalalt tarm, regiunea Marii Negre ar trebui sa castige mai multa stabilitate economica si politica".



"Printesa gazelor naturale", un posibil prim-ministru
Liderul opozitiei de la Kiev, Viktor Iuscenko, castigatorul alegerilor prezidentale din Ucraina, a fost pana in prezent foarte discret in privinta preferintelor sale pentru constituirea noii echipe guvernamentale. Dar mai multe personalitati din anturajul sau aspira la posturi ministeriale.
Dintre toti se detaseaza Iulia Tomasenko. Deputat in Parlamentul ucrainean, pesedinta a partidului "Blocul Tomasenko", ea aspira la fotoliul de prim ministru.
Are 44 de ani si a mai fost viceprim ministru intre 1999 si 2000, numita fiind de presedintele Leonid Kucima. Din acea pozitie a condus fosta antrepriza de distributie a gazelor naturale - Sistemul Energetic Unificat, un monopol de stat acum disparut. Procurorii rusi si ucraineni au acuzat-o ca a fost  implicata in mai multe afaceri ilegale de vanzare a gazelor naturale. Tomasanko a stat cateva luni in inchisoare.
Frumoasa si bogata, facand parte din categoria tinerilor oligarhi, "printesa gazelor naturale" cum este alintata in Ucraina, a devenit in ultimii ani un opozant feroce a presedintelui Leonid Kucima. A fost sufletul "revolutiei portocalii", dar si un partizan al actiunilor radicale, in timpul manifestatiilor de masa de la Kiev.
 Iulia Timosenko, a declarat ca "ar fi un premier perfect". Ea nu si-a ascuns intentia de a declansa un asalt judiciar impotriva regimului presedintelui inca in exercitiu, Leonid Kucima, inclusiv declansarea unor anchete privind afacerile acestuia si ale asociatilor sai.
Timosenko si ceilalti radicali din tabara lui Iuscenko sustin ca, in lipsa unor masuri serioase intreprinse impotriva lui Kucima si a aliatilor acestuia, victoria fortelor democratice din Ucraina ar fi incompleta, iar oficialii si oamenii de afaceri care au prosperat in timpul regimului condus de actualul presedinte ar ramine suficient de puternici pentru a continua lupta.



Ianukovici, impiedicat sa intre in Guvern
Ieri Kiev s-a consumat un nou episod din lupta electorala.
Premierul Viktor Ianukovici a fost impiedicat sa tina o sedinta de guvern, dupa ce partizanii presedintelui nou ales, Viktor Iuscenko, au blocat intrarile in sediul Executivului.
Inca de marti seara, Iuscenko le ceruse sustinatorilor sai sa blocheze sediul Guvernului, pentru a impiedica desfasurarea primei reuniuni de dupa alegeri a Guvernului.
Parlamentul votase, in timpul crizei ucrainene de la sfarsitul lunii noiembrie, o motiune de cenzura impotriva lui Ianukovici. Presedintele in exercitiu, Leonid Kucima, a refuzat insa sa o semneze, iar Ianukovici si-a luat concediu vreme de trei saptamani pentru a participa la campanie.
Iuscenko le-a spus sustinatorilor sai ca guvernul lui Ianukovici este nelegitim intrucat a fost destituit de Parlament:  Va cer tuturor sa intariti blocada guvernului. Nici o reuniune nelegitima nu trebuie sa aiba loc", a spus Iuscenko, in fata a 10.000 de partizani reuniti in Piata Independentei din centru Kievului.
Au existat zvonuri ca, la aceasta ultima reuniune, guvernul ucrainean ar fi urmat sa decida privatizarea unor intreprinderi, dar si sa transfere in strainatate mari sume de bani, lucru care i-a inversunat pe partizanii lui Iuscenko.
In fata intarilor in sediul Guvernului, s-au adunat ieri dimineata aproximativ o mie de manifestanti care au amplasat vehicule. Ei le-au permis accesul in cladire functionarilor, dar au spus ca Iuscenko nu va intra. Dupa cateva ore de incertitdine, purtatorul de cuvant al lui Ianukovici, Oleksandr Tarnavski, a declarat ca "reuniunea ministeriala programata pentru ora 10.00 nu va mai avea loc".
Intre timp lucrurile par sa revina la normal la Kiev. Deputatul Taras Stetkiv a anunta ca corturile din centrul capitalei ucrainene, apartinand sustinatorilor lui Viktor Iuscenko, vor fi demontate. Mai multe sute de corturi se afla in continuare in centrul Kievului. Ele au fost instalate aici dupa alegerile de la 21 noiembrie, care au fost marcate de fraude electorale grave si au fost anulate de Curtea Suprema de Justitie.
"Vom desfiinta tabara de corturi inaintea Anului Nou. Aceasta nu mai este necesara", a spus Stetkiv, deputat al coalitiei Ucraina Noastra, condusa de Viktor Iuscenko si care a coordonat manifestatiile opozitiei de la Kiev.
"Avem suficiente motive pentru a incepe sa demontam corturile incepind de joi, insa populatia nu trebuie sa fie ingrijorata pentru ca, daca va exista vreo amenintare, le vom reinstala", a adaugat Stetkiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO