Politică externă

Justitia bulgara se apara impotriva acuzatiilor ambasadorului american

15.12.2004, 00:00 10



Oficialii bulgari l-au criticat, luni, pe ambasadorul american la Sofia, James Pardew, care a acuzat justitia bulgara ca nu depune suficiente eforturi pentru combaterea crimei organizate si a coruptiei.



"Aceste afirmatii demonstreaza ca ambasadorul american nu este un diplomat de cariera", a declarat presedintele Parlamentului, Ognian Gerdzikov. "Un om de stat, un politician sau un ambasador bulgar nu si-ar permite sa faca astfel de afirmatii despre situatia din Statele Unite, desi am putea daca am vrea", a spus el.



"Am putea intreba de ce in legislatia lor este prevazut un lucru la care intreaga Europa a renuntat - pedeapsa capitala", a adaugat Gerdzikov, un respectat profesor de Drept la Universitatea din Sofia.



"Sistemul judiciar pur si simplu nu a fost eficient in combaterea crimei organizate si coruptiei", declara Pardew saptamana trecuta. "Ca observator din exterior nu pot ignora faptul ca puterea judiciara este folosita de multe ori in scopuri politice, in special pentru intimidarea presei sau a celor care fac dezvaluiri referitoare la coruptie", a explicat el.



Procurorii au desfasurat anchete neconcludente referitoare la coruptie, printre cei vizati fiind fostul premier Ivan Kostov si primarului capitalei Sofia, Stefan Sofianski. Multe persoane au considerat aceste actiuni ca fiind motivate politic.



De asemenea, BBC este investigat pentru presupusa utilizare ilegala a unor dispozitive, in cursul realizarii unui material in care presedintele Comitetului Olimpic bulgar, Ivan Slavkov, era filmat cu o camera ascunsa in momentul in care aproba mituirea unor membri ai Comitetului Olimpic International.



Presa a ridiculizat decizia procurorilor de a ordona arestarea reporterului roman George Buhnici. Acesta a primit o amenda de 1.000 de leva (508,6 de euro), fiind acuzat ca a utilizat ilegal "mijloace speciale de supraveghere" - o camera video fixata in ochelari, cu care filma un caz de trafic cu tigari de la frontiera bulgara. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO