Politică externă

Membrii Guvernului britanic nu mai au rabdare: Bye Bye Blair!

07.09.2006, 20:04 18

Doi membri ai Cabinetului britanic, subsecretarul de stat din Ministerul Apararii, Tom Watson si deputatul laburist Khalid Mahmood, care ocupa functia de secretar parlamentar, si-au anuntat ieri demisia, cerand retragerea de la guvernare a premierul Tony Blair (53 de ani).
Demisia celor doi a intervenit dupa ce marti pe adresa lui Tony Blair au ajuns trei scrisori (potrivit BBC) in care majoritatea deputatilor laburisti ii cer sa precizeze data in care se va retrage si la cateva ore dupa ce publicatia The Sun a anuntat ieri acea data: 31 mai 2007.
Un numar de 80 de deputati laburisti i-au cerut pana acum lui Blair sa-si anunte data retragerii.
Watson, fostul subsecretar de stat demisionar, este unul dintre cei 17 deputati care i-au trimis premierului marti o prima scrisoare in care ii cer sa precizeze data retragerii de la guvernare sau sa demisioneze imediat. El a explicat dupa demisie ca nu "este in interesul partidului sau al tarii" ca Tony Blair sa ramana in functia de premier.
Blair a reactionat printr-un comunicat, afirmand ca intentiona sa ceara demisia lui Tom Watson si calificand gestul de semnare a scrisorii drept "neloial, nepoliticos si incorect".
Watson a precizat ca liderul grupului parlamentar laburist, Jacqui Smith, i-a semnalat ca pozitia sa in cadrul Guvenului ar fi de "nesuportat" cel putin pana cand nu-si va retrage numele de pe scrisoare, ceea ce fostul oficial a refuzat sa faca.
La cateva minute dupa demisia lui Watson, deputatul laburist Khalid Mahmood a devenit al doilea membru al Guvernului britanic care a demisionat din acelasi motiv.
Demisiile intervin dupa ce cotidianul The Sun a anuntat ieri ca Tony Blair ar fi fixat pentru 31 mai 2007 retragerea de la conducerea Partidului Laburist, iar successorul sau la Downing Street va fi numit la 26 iulie.
"Stiam de mult timp ca premierul fixase un termen pentru retragerea din fruntea guvernului si am depus multe eforturi la acest subiect", a declarat George Pascoe-Watson, seful sectiei politice a cotidianului londonez.
The Sun este tabloidul cu cel mai mare tiraj din Marea Mritanie si si-a facut un renume din faptul ca, de cele mai multe ori, barfele politice pe care le lanseaza se dovedesc in final adevaruri.
"Am reusit sa aflam data pe care premierul a scris-o in jurnalul propriu", a dezvaluit Pascoe-Watson.
Biroul premierului a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema: "Nu vom face nicio speculatie", a explicat purtatorul de cuvant al Downing Street.
Pascoe-Watson crede ca succesorul lui Blair, cancelarul Gordon Brown, a fost informat in legatura cu aceasta data. "Este interesant de stiut daca Brown stia sau nu de aceasta data, dar eu cred ca are cunostinta de intentiile primului-ministru. Insa Brown asteapta ca Blair sa anunte public acest termen", a spus jurnalistul britanic.
Potrivit The Sun, Blair ar urma sa demisioneze din fruntea Partidului Laburist la 31 mai, deschizand calea unei campanii de opt saptamani pentru desemnarea noului sef politic, care automat ii devine prim-ministru, pana la alegerile legislative care pot fi organizate cel mai tarziu in 2010.
Potrivit sistemului electoral britanic, premier devine seful partidului care castiga alegerile legislative. In cursul unei legislaturi seful partidului se poate schimba, fara insa sa fie nevoie ca alegatorii sa se reintoarca la urne. Astfel, Blair ar urma sa predea si sefia Guvernului la 26 iulie, dupa zece ani si 86 de zile petrecute in Downing Street 10 - cu un an si jumatate mai putin decat mandatul Doamnei de Fier, Margaret Thatcher. Ambitia lui Blair era sa stea in fruntea Guvernului mai mult decat Thatcher, marcand astfel o premiera absolura in Regat.
Marti, in presa britanica a aparut informatia potrivit careia consilierii lui Blair i-ar pregati o retragere triumfala. Scenariul ar fi urmatorul: retragerea trebuie organizata pana la ultimul detaliu, liderul laburist urmand sa fie prezentat ca o "vedeta" aflata in "turneul final".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO