Politică externă

New Orleans, un oras fantoma in asteptarea uraganului Gustav

02.09.2008, 20:18 17

Uraganul Gustav urma sa loveasca ieri seara New Orleans din Louisiana, la aproape trei ani dupa ce Katrina a distrus orasul, provocand pagube de peste 80 de miliarde de dolari si omorand aproape 2.000 de americani.
Pagubele estimate acum sunt de aproximativ 30 de miliarde de dolari dupa distrugerea a circa 75.000 de imobile in urma uraganului Gustav.
Ieri la pranz Gustav a intrat pe teritoriul Louisianei, statul din care mai bine de 2 milioane de locuitori s-au refugiat. Aproximativ 10.000 de locuitori din New Orleans au ales sa ramana in casele lor, la o zi dupa ce primarul Joe Nagin a ordonat evacuarea. "New Orleans arata ca un oras fantoma", a spus el ieri dimineata.
Pe masura ce Gustav se apropia de Louisiana, ploi puternice s-au abatut asupra Golfului Mexic si a statelor Florida, Alabama, Mississippi si Texas.
Desi meteorologii au avertizat ca Gustav s-ar putea intensifica inainte de a atinge regiunile continentale, posibilitatea ca uraganul sa devina unul de categoria patru, asa cum avertizasera au-toritatile, este destul de redusa.
Transporturile rutiere, feroviare si aeriene spre si dinspre New Orleans au fost suspendate imediat ce primele rafale puternice de vant s-au abatut asupra orasului.
La ora 02.00 (10.00, ora Romaniei), meteorologii au anuntat ca Gustav este un uragan de categoria trei si ca se afla la 275 de kilometri sud-sud-est de orasul New Orleans, indreptandu-se spre coastele statului Louisiana cu viteze de pana la 22 de kilometri pe ora.
"Daca exista cea mai mica zona unde oamenii nu au fost evacuati, probabil este vorba despre persoane care detin mijloacele necesare (pentru a ramane) si care locuiesc in zone ale orasului care nu au fost niciodata inundate" de uraganul Katrina, care a devastat New Orleans in august 2005, a apreciat primarul din New Orleans. El a spus ca a discutat la telefon cu presedintele american George W. Bush, criticat in 2005 pentru reactia tarzie a autoritatilor federale.
"Amandoi suntem multumiti de modul in care se desfasoara procedurile in prezent", a precizat el. "Diferenta dintre cazul prezent si Katrina este ca noi stiam cum trebuie sa actionam in momentul venirii uraganului Katrina, insa pur si simplu nu aveam mijloace. De aceasta data le avem", a adaugat Nagin.
Bush a anuntat de altfel ca nu va participa la deschiderea oficiala a lucrarilor Conventiei Republicane, unde John McCain ar urma sa fie desemnat candidat oficial la presedintia SUA, din cauza uraganului Gustav. O mare parte a comisiilor care precedau desemnarea oficiala a lui McCain au fost amanate, republicanii concentrandu-si atentia asupra lui Gustav. Conventia era programata sa inceapa ieri la 15.00 (23.00, ora Romaniei - n.n.) la centrul Xcel Energy Center, o arena de hochei cu 20.000 de locuri situata in centrul orasului St. Paul din Minnesota. S-a anuntat ca niciun membru marcant nu va rosti discursuri in prima zi a Conventiei, iar lucrarile se vor reduce la simple chestiuni de procedura.
Presedintele George W. Bush si vicepresedintele Dick Cheney urmau initial sa se adreseze delegatilor ieri seara. Printre alti politicieni care vor rosti discursuri sunt guvernatorul statului Minnesota, Tim Pawlenty, si fostul candidat democrat la postul de vicepresedinte, Joe Lieberman, care face parte din echipa de campanie a lui McCain. Insa organizatorii au anuntat ca sedintele Conventiei ar putea fi bulversate in zilele urmatoare, iar programul reuniunii va tine cont de impactul uraganului Gustav asupra locuitorilor din sudul Statelor Unite.
Conventia republicana care are loc la o saptamana dupa cea democrata din Denver, unde Barack Obama a fost desemnat oficial candidat in cursa pentru Casa Alba.
Gustav a provocat moartea a cel putin 51 de persoane in sud-vestul insulei Haiti si in Republica Dominicana, inainte de a se abate asupra Cubei, unde 250.000 de locuitori au fost evacuati din calea uraganului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO