Politică externă

Parlamentul European cere Comisiei sa gaseasca o solutie rapida la criza provocata de irlandezi

18.06.2008, 19:06 16

Parlamentul este foarte ingrijorat de respingerea Tratatului de reforma, iar Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a cerut printr-un comunicat Consiliului European (sefii de state si de guverne) "sa ia toate masurile necesare" pentru ca documentul sa poata intra in vigoare.
"Obiectivul nostru ramane intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona (Tratatul de reforma - n.n.) pana la alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2009", a declarat Poettering.
"Trebuie sa ne fie foarte clar ca adoptarea Tratatului de reforma este o necesitate absoluta pentru ca Uniunea Europeana sa poata sa isi apere in secolul 21 valorile si interesele sale. Fara reformele introduse de Tratatul de la Lisabona, aderarea altor state europene la Uniunea Europeana este aproape imposibila. Solicitam summit-ului UE, care va avea loc joia si vinerea viitoare (19-20 iunie) la Bruxelles, sa intreprinda toata masurile necesare, astfel incat Tratatul de reforma sa poata deveni realitate", a subliniat presedintele PE.
Liderul grupului european socialist Martin Schulz a declarat ca Guvernul irlandez este principalul vinovat pentru esecul referendumului, avand in vedere ca 70% dintre irlandezi au declarat ca nu inteleg textul Tratatului.
Irlanda a fost singurul stat al UE care a organizat un referendum pentru adoptarea Tratatului de reforma, lucru care era prevazut in Constitutie. Ca prima solutie a fost luata in considerare repetarea votului, dar aceasta mai trebuie negociata avand in vedere ca irlandezii nu ar fi impiedicati in niciun fel sa voteze la fel.
Respingerea documentului a blocat procesul de ratificare a tratatului de catre toate tarile, necesara pentru ca acesta sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2009, lucru ce a fost catalogat drept o criza.
"Noi nu vorbim despre o criza. E o problema pe care UE a mai intalnit-o in procesul sau de constructie si la care a gasit solutii", a declarat pentru ZF purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Cosmin Boiangiu.
"In acest moment cel mai important lucru este sa se inteleaga de ce irlandezii au respins Tratatul, ca apoi sa se gaseasca solutii", a adaugat acesta.
Liderii europeni se vor intalni incepand de maine la Bruxelles intr-un summit de doua zile, pentru a incerca sa se gaseasca rezolvarea la situatia data de esecul irlandez. Premierul irlandez Brian Cowen va trebui sa le explice celor prezenti la intalnire ce i-a nemultumit pe irlandezi, ce a mers gresit.
Ministrii de externe ai UE s-au reunit la inceputul saptamanii la Luxemburg intr-o sedinta de urgenta pe fondul respingerii documentului in Irlanda. Toti cei de fata nu au adus solutii concrete, dar au promis continuarea procesului de ratificare a tratatului si mentinerea in viata a documentului.
Conform Financial Times, Irlanda va primi o serie de garantii suplimentare privind suveranitatea sa, probabil in domeniul politicii militare, familiale si al impozitelor, in baza unui plan de urgenta menit sa salveze Tratatul de la Lisabona.
Oficialii comunitari, citati de publicatia citata, au declarat ca planul, aflat deocamdata in faza incipienta, nu aduce modificari textului Tratatului, deoarece toate statele UE care l-au ratificat deja vor fi nevoite sa repete procesul in cazul documentului amendat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO