Politică externă

Peres il ajuta pe Sharon sa evite criza guvernamentala

05.02.2004, 00:00 16

Premierul israelian Ariel Sharon si cel palestinian Ahmad Qorei se vor intalni saptamana viitoare pentru a discuta despre aplicarea planului de separare unilaterala de teritoriile palestiene, ce implica si evacuarea coloniilor israeliene din Fasia Gaza. Diplomatii pregatesc in aceste zile prima reuniune intre Sharon si Qorei (premierul palestinian instalat in septembrie 2003 nu s-a intalnit niciodata cu omologul sau israelian), relata ieri ziarul israelian Haaretz. Intalnirea parea aproape imposibila inainte de anuntul facut la inceputul saptamanii de premierul israelian Ariel Sharon, potrivit caruia intentioneaza sa evacueze 17 dintre cele 21 de colonii din Fasia Gaza. In cele 17 colonii traiesc aproximativ 7500 de colonisti evrei. Anuntul premierului israelian a fost salutat de omologul sau palestinian Ahmed Qorei: "Suntem favorabili oricarui proces care presupune retragerea ocupatiei din teritoriile palestiniene", a afirmat Qorei, la Ramallah. Spre deosebire de seful cabinetului palestinian, cea mai mare parte a oficialilor palestinieni au reactionat rezervat, punand anuntului lui Ariel Sharon pe seama unei campanii de imagine. De altfel, si israelienii au temeri ca anuntul premierului Ariel Sharon a fost facut din ratiuni de imagine. Astfel ca declaratia surprinzatoare i-a divizat pe israelieni in doua: pe de o parte cei care cred ca Sharon, principalul arhitect al extinderii coloniilor in Fasia Gaza, si-a schimbat radical punctul de vedere, iar de cealalta parte cei care cred ca premierul s-a folosit de acest anunt suprinzator pentru a deturna atentia publica de la acuzatiile de coruptie care i se aduc. (numele lui Ariel Sharon este legat de doua cazuri de coruptie, unul legat de finantarea presupusa ilegala a campaniei partidului Likud - partidul care il sustine - iar altul privind acuzatiile de luare de mita aduse de un om de afaceri israelian).
Insa, dincolo de aceste dezbateri publice, potrivit unui sondaj de opinie, majoritatea israelienilor, 59%, sustin planul de separare unilaterala de teritoriile palestiene, ce implica si evacuarea coloniilor israeliene din Fasia Gaza, al premierului Sharon. Impotriva planului premierului israelian s-au pronuntat 34% dintre israelieni, iar 7% nu au nici un punct de vedere.



Dezamagit de liderii dreptei, Sharon se bazeaza pe stanga
Prin anuntul facut luni, ca pregateste evacuarea celor 17 colonii evreiesti din Fasia Gaza, Ariel Sharon si-a asumat riscul unei crize guvernamentale majore, intrucat ministrii de extrema dreapta din Cabinet au amenintat cu demisia in masa. Reactia ostila a partenerilor din coalitia de guvernare pare sa nu-l fi surprins pe Sharon, intrucat la scurt timp, el a confirmat ca ar putea organiza alegeri anticipate in iunie sau iulie, in cazul in care nu va reusi sa puna in aplicare planul sau de separare unilaterala a teritoriilor palestiniene. Mandatul actualului premier expira, in mod normal in 2007, intrucat ultimele alegeri au avut loc la inceputul anului trecut.
Ieri insa, lucrurile au luat o alta turnura dupa ce Shimon Perez, liderul Partidului Muncitoresc (aflat in opozitie) a anuntat ca sustine planul premierului Ariel Sharon privind evacuarea coloniilor din Fasia Gaza, daca acesta va fi pus in practica. Reconfirmat marti presedinte al Partidului Muncii, Shimon Perez nu a precizat insa daca partidul pe care il conduce va accepta sa intre la guvernare alaturi de Likud, in cazul in care actualul premier ar pierde sustinerea majoritara. Sustinerea Partidului Muncii va preintampina o eventuala criza politica in Israel si, potrivit televiziunii israeliene, citata de AFP, alegerile anticipate care erau luate in calcul sa se organizeze in iunie sau iulie ar putea fi transformate intr-un referendum prin care israelienii sa se pronunte asupra planului de separare al lui Ariel Sharon. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO