Politică externă

Plecarea lui Durao Barroso arunca Portugalia in criza

06.07.2004, 00:00 22

Portugalia a plonjat intr-o criza politica fara precedent, de la Revolutia garoafelor (1974) incoace. Plecarea premierului conservator, Jose Manuel Durao Barroso in fruntea Comisiei Europene a provocat o grava criza guvernamentala si o  tulburare profunda in partidul sau.
Chiar daca au fost fericiti pentru ca Durao Baroso a fost ales in fruntea executivului european, liderii PSD-ului portughez (partid de dreapta, in ciuda numelui sau) s-au vazut intr-o situatie pe care o socotesc aproape fara iesire. S-ar putea dovedi pana la urma ca, cedand insistentelor liderilor europeni de deveni sef al Comisiei, Durao Barros si-a pus propriul partid (PSD) in situatia de a fi inlaturat de la putere.
In zilele urmatoare, presedintele Jorge Sampaio va trebui sa decida daca va mentine actualul guvern conservator sau va convoca alegeri legislative anticipate. Alegerea presedintelui Sampaio este foarte dificila.
Are de optat intre a cedea presiunii socialistilor care cer alegeri anticipate, sau a-si da acordul pentru ca guvernul conservator sa-si duca mandatul la capat - cu un succesor al lui Durao Barroso, care nu este iubit aproape de nimeni. Candidatul gasit de PSD pentru inlocuirea fostului premier (care si-a dat luni demisia) este actualul primar al Lisabonei, Pedro Santana Lopes. Dar acesta este criticat atat de opozitia socialista cat si de membrii marcanti din propriul sau partid.
Trei ministri din executivul conservator, intre care ministrul finantelor, Manuela Ferreira Leite s-au opus in 2001 candidaturii lui Santana Lopes la primaria Lisabonei. Pentru "doamna de fier" a finantelor portugheze, nominalizarea lui Santana Lopes in fruntea guvernului (el este si vicepresedinte al PSD) ar insemna "o lovitura de stat in interiorul partidului". Ea nu uita sa aminteasca faptul ca Santana Lopes a pierdut, de trei ori consecutiv, (ultima data in fata lui Durao Barroso) lupta pentru presedintia PSD. In ochii lui Ferreira, venirea in fruntea guvernului a "populistului" Santana Lopes risca sa repuna in discutie masurile impopulare ale executivului in materie de politici economice. De doi ani, guvernul lui Durao Barroso a promovat austeritatea bugetara pentru a respectat pactul de stabilitate al UE. Pretul a fost insa o crestere a somajului.
In sanul stangii politice, Santana Lopes - considerar un fel de Berlusconi portughez din cauza iesirilor sale temperamentale - a provocat o fronda fara precedent. Secretarul general al Partidului Socialist Portughez si viitor candidat la postul de prim ministru, Eduardo Ferre Rodriguez, i-a cerut oficial lui Jorge Sampaio sa organizeze alegeri anticipate, "din respect pentru democratie". Blocul Socialist, (formatiune tanara, fondata in 1999, si posibil aliat ai socialistilor intr-o viitoare guvernare) a chemat la manifestatii de strada impotriva lui Santana Lopes.
Parerile sunt impartite si in societatea portugheza. Potrivit sondajelor, 51% din populatie vrea alegeri anticipate si 49% dezaproba numirea lui Santana Lopez in fruntea guvernului. Doar Asociatia intreprinzatorilor (sefii de intreprinderi din Portugalia) sprijina deschis mentinerea PSD la putere. Intreprinzatorii se tem de reintoarcerea stangii la putere. Este vorba de o stanga prea putin dispusa sa sustina dezvoltarea afacerilor. Dar PSD se erodeaza treptat din cauza politicii de austeritate, a aliantiei cu SUA si a sustinerii razboiului din Irak. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO