Politică externă

Polonia si Bulgaria, tinte ale santajului teroristilor

22.07.2004, 00:00 19

Un grup necunoscut care afirma ca are legaturi cu gruparea terorista Al-Qaida a publicat ieri pe un site islamist un comunicat  in care  Bulgaria si Polonia sunt amenintate cu atentate in cazul in care nu isi retrag trupele din Irak. Autentcitatea mesajului nu a putut fi verificata, dar amenintarile par cat se poate de reale.
Si Japonia a fost amenintata cu atentate daca nu se retrage din Irak. Autoritatile de la Tokyo au subliniat, ieri ca nu isi vor retrage trupele din Irak, in pofida amenintarilor lansate impotriva Japoniei de un grup islamist. "Este important sa continuam sa sprijinim eforturile poporului irakian", a declarat un purtator de cuvant guvernamental. Intr-un mesaj publicat marti pe un site internet islamist si dezmintit ulterior, gruparea armata a iordanianului Abu Mussab Al-Zarqawi a somat Japonia sa-si retraga trupele din Irak, dupa modelul Filipinelor, in caz contrar riscand ca militarii sai sa fie tinta unor atentate.  Autoritatile nipone, aliate ale Statelor Unite, au desfasurat 550 de militari la Samawa (sud-estul Irakului), acestia avand o misiune "necombatanta" de reconstructie.Filipine si-a retras soldatii dupa ce o grupare rerorista a amenintat ca va executa un ostatic filipinez. Ostaticul a fost eliberat marti.
Ieri, oficialii din Polonia si Bulgaria au  spus ca nu vor ceda santajului si nu-si vor retrage trupele cum s-a intamplat in cazul Filipine sau a Spaniei dupa atentatele din 11 martie de la Madrid. Marek Belka,  premierul polonez, s-a intalnit ieri cu membrii serviciilor speciale, pentru a examina situatia. Adjunctul ministrului Apararii, Janusz Zemke, a respins posibilitatea unui compromis cu gruparile teroriste. el a spus ca istoria luptei antiteroriste demonstreaza ca a ceda in fata teroristilor are efecte contrare, "prin escaladarea actiunilor si revendicarilor lor" Directorul  Agentiei pentru Securitate Interna din Polonia (ABW), Andrzej Barcikowski, a declarat ieri ca Polonia nu este ingrijorata de eventuale atacuri teroriste care ar putea sa se petreaca pe teritoriul sau, dar ca ia in serios "semnalele unei amenintari". La sfarsitul anului 2003, ABW a recunoscut, pentru prima data de la declansarea crizei irakiene, ca a inregistrat "un numar sporit de semnale in legatura cu riscul de atentate teroriste". In timpul unei conferinte de presa, presedintele Dietei, Jozef Oleksy, a anuntat ca Belka "s-a intalnit cu membrii Comitetului guvernamental al serviciilor speciale". Serviciile de presa ale premierului au anuntat ca, la finalul intalnirii, va fi publicat un comunicat referitor la aceste amenintari, proferate si la adresa Bulgariei. Si autoritatile de la Sofia au refuzat sa cedeze cererilor formulate de organizatia al-Tawhid. Presedintele  bulgar Georgi Pirvanov a spus ca Sofia nu va ceda presiunilor teroristilor.
Ministrul bulgar al apararii Nikolai Svinarov,  a declarat ca aceste amenintari nu pot fi apreciate drept o solicitare de retragere pentru ca orice cerere "trebuie sa aiba un autor concret". El a adaugat insa ca Bulgaria ia in serioa amenintarile". "Nu stim nimic despre organizatia mentionata", a adaugat ministrul, aratand ca tara sa a primit o serie de avertismente similare, de la atentatele comise la 11 septembrie 2001, in Statele Unite.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO