Politică externă

Popularii si socialistii europeni se cearta pe observatorii romani si bulgari

07.07.2005, 19:43 13

Prezenta observatorilor romani si bulgari la Parlamentul European (PE) ar putea fi amanata dupa ce grupul popularilor europeni a depus, ieri, o motiune in acest sens in plenul Legislativului de la Bruxelles.

Este pentru a doua ora cand amanarea prezentei observatorilor romani si bulgari este pusa in discutie, dupa ce in urma cu aproape doua luni popularii si socialistii s-au coalizat intr-un demers similar.

Doar grupul liberalilor, care are o pondere foarte mica in Parlamentul European, a sprijinit cele doua state. S-a renuntat atunci la amanarea prezentei romanilor si bulgarilor la Bruxelles, pentru ca popularii, cel mai numeros grup din Parlamentul European, sa revina acum asupra acestei propuneri. Conform Tratatului de aderare la UE, Romania este obligata sa trimita 35 de parlamentari la Bruxelles.

Othmar Karas, reprezentant al conservatorilor austrieci, a propus ieri plenului Parlamentului European ca observatorii romani si bulgari sa nu mai fie primiti la toamna la Bruxelles, fiind sprijinit in demersul sau de 36 de parlamentari din grupul popularilor. Austriacul crede ca primirea observatorilor ar trebui sa fie amanata pana la incheierea proceselor de ratificare a tratatelor de aderare de catre statele membre ale Uniunii. Observatorii ar putea merge la Parlamentul European doar cu un an inaintea aderarii, asa cum s-a intamplat cu observatorii din cele 10 state care au aderat in 2004, ceea ce ar amana doar cu cateva luni prezenta bulgarilor si romanilor la Bruxelles, mai spun reprezentantii grupului popular.

Dupa ce acum doua luni au pledat, alaturi de parlamentarii de dreapta, impotriva observatorilor celor doua state, socialistii europeni

si-au schimbat complet atitudinea. Motiunea populara este "o insulta" la adresa Romaniei si Bulgariei, spun acum europarlamentarii de stanga care intentioneaza sa contracareze acest demers al adversarilor de dreapta printr-o motiune proprie. Socialistii sugereaza ca acest demers a fost motivat de victoria stangii in alegerile legislative din Bulgaria, ceea ce va determina cresterea acestui grup in PE. "Membrii socialisti ai Parlamentului European si-au exprimat indignarea fata de manevra de ultim moment a dreptei europarlamentare de a impiedica Romania si Bulgaria sa-si trimita observatori in Parlamentul European in luna septembrie, asa cum era planificat", se arata

intr-un comunicat al acestui grup parlamentar. "Sprijinim decizia luata initial la Conferinta Presedintilor din PE ca observatorii din Romania si Bulgaria sa fie trimisi la 26 septembrie. Ne opunem rediscutarii acestei decizii. Parlamentul va fi implicat pe deplin in orice decizie referitoare la o eventuala activare a clauzelor de salvgardare. Ne va fi de ajutor sa-i avem pe acesti oameni langa noi, daca intervine o astfel de situatie. E foarte curios ca PPE face o astfel de miscare acum, chiar dupa ce au pierdut alegerile din Bulgaria", declara vicepresedintele grupului socialist pentru probleme de extindere, Jan Marinus Wiersma.

In Romania, initiativa a fost primita cu detasare de presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a carui formatiune tocmai a decis aderarea la Partidul Popularilor Europeni. "Este un demers singular, al unui europarlamentar, care suntem siguri ca nu va avea succes", a declarat, ieri, Boc. In acelasi ton se pronunta si partenerii de guvernare ai democratilor. "PNL isi exprima nedumerirea privind actiunea europarlamentarilor populari, care repun pe tapet o chestiune respinsa deja de conducerea Legislativului european", se arata intr-un comunicat de presa al liberalilor, care nu uita sa multumeasca reprezentantilor din Partidul European Liberal Democrat pentru sustinere. PSD se declara ingrijorat de aceasta initiativa si aminteste, la randul sau, intr-un comunicat de presa ca, "in momentul finalizarii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, in luna decembrie 2004, Romania se bucura de sprijinul declarat si confirmat al tuturor grupurilor politice din Parlamentul European, inclusiv al celui popular".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO