Politică externă

Premierul belgian in exercitiu, rugat de rege sa scoata tara din impas

05.12.2007, 19:24 15

Dupa ce l-a primit la castelul regal din Belvedere, Regele Albert i-a cerut lui Verhofstadt sa "il informeze cat mai curand cu privire la modul de depasire a impasului actual si sa ia toate masurile necesare in acest scop".
Belgia, cu diferentele sale lingvistice si vastul numar de partide care ii populeaza scena politica, a mai avut perioade de instabilitate. Insa niciodata de o asemenea magnitudine.
Criza politica, inceputa acum jumatate de an, a cunoscut punctul cel mai inalt la sfarsitul saptamanii trecute, cand liderul formatiunii crestin-democrate flamande CDV, Yves Leterme, a demisionat din functia de negociator pentru formarea unui nou Guvern.
Totul a inceput in urma alegerilor legislative din 10 iunie 2007, care au fost castigate de CDV, si apoi au fost incepute discutiile pentru a forma un nou executiv.
Negocierile au esuat din cauza disensiunilor existente intre partidele flamande si cele francofone, dar si a insistentei lui Leterme de a introduce pe ordinea de zi a noului guvern niste propuneri de schimbari constitutionale care sa ofere mai multa putere regiunilor in detrimentul autoritatii statului belgian. Francofonii resping categoric aceste propuneri de teama ca Valonia, mai saraca, va avea de pierdut daca Flandra devine autonoma.
Economistii din tara si-au exprimat inca de la inceputul crize temerile cu privire la faptul ca esecul negocierilor si diferentele lingvistive ar conduce la separarea Belgiei, lucru ce ar afecta investitiile oamenilor de afaceri din tara si implicit economia tarii.
Leterme, in varsta de 47 de ani, este un personaj controversat. El a numit Belgia un "accident al istoriei" si a declarat ca vorbitorii de limba franceza din tara sunt prea prosti pentru a invata germana.
Discutiile erau asteptate a fi lungi si dure din cauza sistemului politic complex, tara fiind impartita in trei regiuni: Flandra (in nord), bogata, ai carei locuitori vorbesc germana si flamanda, Valonia (in sud), mai saraca, cu vorbitori de limba franceza. Cea de-a treia regiune este capitala Bruxelles, unde se vorbesc ambele limbi.
Somajul in Valonia este dublu fata de cel din Flandra. Valonii reprezinta aproximativ 40% din populatia de 10,5 milioane a Belgiei, in timp ce flamanzii sunt majoritari.
"Tara noastra se afla intr-una din cele mai serioase crize politice din ultimele decenii", a declarat Verhofstadt dupa intalnirea cu Regele Albert.
Guy Verhofstadt, liderul formatiunii Flamanzii Liberal-Democrati (VLD), a pierdut alegerile din iunie dupa 8 ani de guvernare. El a prezentat demisia Guvernului sau a doua zi dupa alegerile legislative de la 10 iunie.
Potrivit Constitutiei belgiene, atat timp cat regele nu desemneaza oficial un Guvern, actualul cabinet isi mentine mandatul, avand datoria de a continua administrarea afacerilor curente (rechemarea partidelor la negocieri si ajungerea la un consens in privinta reformei institutionale).
In ziua intalnirii dintre Regele Albert al II-lea si Verhofstadt au existat speculatii cu privire la desemnarea premierului de catre rege la conducerea unui Guvern de urgenta pentru a rezolva criza politica. In ciuda informatiilor vehiculate de presa, acest lucru nu s-a intamplat, regele cerandu-i acestuia doar scoaterea tarii din impas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO