Politică externă

Putin si-a anuntat succesorul: Dmitri Medvedev

11.12.2007, 20:28 11

Dmitri Medvedev, actualul prim-vicepremier rus si presedinte al Gazprom, este candidatul sustinut de presedintele rus, Vladimir Putin, si de formatiunea Rusia Unita la alegerile prezidentiale din martie 2008, a anuntat ieri presedintele Vladimir Putin. Sustinut de Putin, Medvedev nu va avea nici o problema pentru a ajunge la Kremlin.
Anuntul a ridicat bursa rusa, ceea ce indica faptul ca investitorii au primit cu multumire solutia avansata de liderul de la Kremlin. Indexul Bursei de la Moscova (RTS) a atins ieri un maxim istoric. In doar 3 minute de la declaratia lui Putin RTS a sarit de la 2.301,74 puncte la 2.308,14 puncte. Actiunile Gazprom au crescut cu 2,6 procente, valoarea intregii companii atingand ieri cifra de 345 mld. dolari, potrivit Reuters.
Analistii sustin ca Putin a pus capat incertitudinii legate de succesiunea sa, iar piata il percepe pe Medvedev drept un liberal apropiat de mediul de afaceri.
Borsi Grizlov, presedintele Rusiei Unite, a declarat ieri ca Dmitri Medvedev (42 de ani) va fi candidatul partidelor Rusia Unita, Rusia Dreapta, Partidului Agrar si al Fortei Cetatenesti.
"Sustin in totalitate aceasta candidatura", a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de agentia Interfax.
Boris Grizlov anuntase anterior ca Rusia Unita isi va alege candidatul in cadrul unui congres de la 17 decembrie, dar numele candidatului a fost anuntat mai devreme.
"Aceasta problema va fi analizata la 17 decembrie. Candidatul care va fi anuntat la 17 decembrie va putea obtine cat a obtinut si formatiunea Rusia Unita (la legislative) si va castiga inca din primul tur", explicase oficialul.
Anuntul a elucidat o parte a planului actualului lider de la Kremlin de a ramane la putere si dupa terminarea mandatului de presedinte in martie.
Cand a anuntat la inceputul lunii octombrie ca va deschide lista electorala a partidului Rusia Unita la alegerile legislative din 2 decembrie, Putin a invocat "dreptul moral" de a influenta scena politica a Rusiei si dupa terminarea mandatului prezidential. Putin a tinut sa anunte ca nu va schimba Constitutia care nu-i permite sa candideze pentru un al treilea mandat de presedinte.
Analistii politici au vehiculat mai multe posibilitati ale lui Putin de a ramane principalul om politic in stat si dupa alegerile prezidentiale. Printre acestea s-a numarat si aceea de a prelua functia de premier dupa alegerile legislative care au avut loc la inceputul acestei luni. Putin a condus lista electorala a partidului Rusia Unita, popularitatea acestuia ducand la cresterea popularitatii formatiunii si o victorie la alegeri, obtinand 64,3% din voturi.
Sustinatorii lui Vladimir Putin, au iesit de mai multe ori pe strazi, rugandu-l pe acesta sa ramana "liderul national" si dupa ce i se va termina mandatul de presedinte. Acestia au format organizatia "Pentru Putin" in vederea acestui lucru, iar in urma victoriei de la alegerile legislative, miscarea pro-Putin "Nasi" (Ai nostri) a iesit pe strazi pentru a sarbatori victoria Rusiei Unite.
Campania electorala a fost una dominata de Vladimir Putin. Acesta a avut grija sa isi indeparteze toti adversarii politici, cei mai importanti fiind arestati pentru manifestatiile impotriva lui. Un exemplu concret este cel al lui Gary Kasparov, liderul coalitiei de opozitie "Cealalta Rusie", care a fost condamnat la cinci zile de inchisoare pentru organizarea unei manifestatii neautorizate impotriva liderului de la Kremlin cu o saptamana inaintea alegerilor.
Cei mai multi reprezentanti ai opozitiei s-au plans ca sunt indepartati rand pe rand si au acuzat ca scena politica a tarii va fi dominata de partidul Rusia Unita. Dintre celelalte 10 partide care au participat la alegeri alaturi de Rusia Unita, numai trei au reusit sa castige locuri in Parlament: Partidul Comunist, formatiunea nationalista pro-Kremlin LDPR, partidul Rusia Dreapta. Pe listele LDPR s-a aflat si Andrei Lugovoi, principalul suspect in asasinarea din 2006 de la Londra a lui Alexandr Litvinenko. Acesta a ocupat un loc in Duma de Stat, obtinand imunitate juridica si scapand astfel de posibilitatea de a fi extradat sau judecat.
Rusia Unita a obtinut doua treimi din cele 450 de locuri ale Dumei de Stat (Camera inferioara a Legislativului rus), ceea ce scoate in evidenta o a doua posibilitate, aceea ca, potrivit Constitutiei, partidul care obtine doua treimi din mandatele din Duma de Stat poate schimba Constitutia si poate demite chiar presedintele. Analistii au vehiculat ca Putin va prelua chiar functia de presedinte al Dumei de Stat.
Inainte de alegeri o alta idee care a circulat a fost aceea ca Putin sa devina premier, dar analistii au infirmat acest zvon din cauza ca prerogativele primului-ministru in Rusia nu sunt foarte puternice. Cu toate acestea, o idee care a circulat foarte mult timp si care, potrivit rezultatelor alegerilor legislative, este posibila, a fost aceea ca Putin sa preia functia de ministru si sa sustina la functia de presedinte un om slab, pe care l-ar obliga apoi sa demisioneze. In aceste circumstante, potrivit Constitutiei Rusiei, premierul devine presedinte.
Asta aminteste de anul 1999, cand presedintele rus Boris Eltin a demisionat, iar Putin, care era la acea vreme premier, a devenit presedinte.
Cu toate acestea, ideea de retinut este ca Putin are de gand sa influenteze scena politica din tara din orice functie pe care o va ocupa. In circumstantele actuale, acest lucru este foarte credibil, odata cu sustinerea in alegerile din martie 2008 a lui Dmitri Medvedev, unul din cei mai apropiati oameni ai lui Putin.

Noul "tar" vine de la Gazprom
In varsta de 42 de ani, Dmitri Medvedev este vicepremier al Rusiei si presedintele gigantului grup petrolier Gazprom.
Medvedev s-a nascut pe 14 septembrie 1965, la Leningrad (actualul Sankt Petersburg), orasul natal al presedintelui Vladimir Putin. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de stat din Leningrad in anul 1987, iar in 1990 a obtinut un doctorat in drept privat la aceeasi universitate.
Intre anii 1991-1999 a fost conferentiar la Universitatea din Sankt Petersburg, combinand din 1991 pana-n 1996 munca de de la universitate cu cea de expert la Comitetul de relatii externe al Primariei din Sankt Petersburg, condus atunci de Vladimir Putin.
In noiembrie 1993, Medvedev a devenit director la Departamentul de afaceri legale din cadrul Ilim Pulp Enterprise, o companie de cherestea din Sankt Petersburg. In 1998 a fost ales membru in Consiliul director al Bratsky LPK (firma de reciclare a hartiei).
In noiembrie 1999 s-a mutat la Moscova unde a devenit sef al administratiei guvernului. In acelasi an devine adjunct al sefului administratiei prezidentiale.
In timpul alegerilor din 2000, a devenit un apropiat al lui Vladimir Putin si a fost numit prim adjunct al sefului administratiei prezidentiale. Din 2000 a devenit unul dintre sefii Gazprom, iar un an mai tarziu l-a inlocuit pe Alexander Volosin si a devenit sef al administratiei prezidentiale.
Din noiembrie 2005 a fost numit prim-vicepremier, ocupandu-se de programele sociale. Este casatorit si are un fiu in varsta de 11 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO