Politică externă

"Super Tuesday" mentine suspansul in cursa pentru Casa Alba

07.02.2008, 20:03 15

Candidatii democrati Barack Obama si Hillary Clinton nu au reusit sa se distanteze clar in urma marelui eveniment electoral "Super Tuesday" in care 24 de state au organizat alegeri interne pentru desemnarea favoritilor in cursa pentru Casa Alba. Spre deosebire de acestia, republicanul John McCain a reusit sa obtina un puternic avans in fata adversarilor sai, Mitt Romney si Mike Huckabee.
Rezultatele aratau ca Hillary Clinton a obtinut un usor avans in fata adversarului sau de culoare Barack Obama care desi a castigat in mai multe state (13), nu le-a castigat si pe cele care au si numarul cel mai mare de delegati. Democratii au avut alegeri in 21 de state, Clinton castigand in opt dintre acestea. (In cateva state au fost organizate alegeri fie doar la democrati, fie doar la republicani, fie si pentru unii si pentru altii, 24 de state fiind astfel implicate in alegerile preliminare.)
Actuala campanie electorala este considerata a fi cea mai palpitanta din ultimii 40 de ani, si asta din cauza ca nimeni nu candideaza la propria-i succesiune - nici presedintele in exercitiu, nici vicepresedintele in exercitiu pentru fotoliul de presedinte.
Asadar, toata lumea poate critica politica Casei Albe, fara constrangerea ca astfel si-ar submina propria-i pozitie. Mai mult, republicanii care conduc tara au pierdut ultimele legislative, lucru care a schimbat balanta de forte in Congres, toate aceste lucruri conjugate nemaifiind intalnite in ultimele decenii.
Marea miza a candidatilor a fost in "super-marti" obtinerea a cat mai multor delegati care sa-i reprezinte la conventiile partidelor unde vor fi desemnati oficial cei doi care vor participa la alegerile din 4 noiembrie. Conform Washington Post, Clinton are pana acum 845 de delegati, iar Obama 765 din totalul de 2.025 necesari pentru investitura democrata.
Fosta Prima Doamna a Statelor Unite a obtinut cu 100 de delegati mai mult decat Obama, dar cursa se anunta in continuare stransa, avand in vedere ca saptamana viitoare vor fi organizate alegeri in alte state mari precum Washington si Louisiana.
In tabara republicana, jocurile dau semne sa fie facute in favoarea lui John McCain care a castigat in noua state, printre care New York si California. Potrivit Washington Post, McCain are in prezent 613 delegati fata de cei 269 ai lui Mitt Romney si 190 ai lui Mike Huckabee. Candidatii republicani au nevoie de 1.191 de delegati pentru a obtine investitura partidului lor la prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO