Politică externă

Razboi deschis intre Israel si Curtea de la Haga

12.07.2004, 00:00 51

Israelul a respins ieri in termeni duri "avizul imoral" al  Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga care a decis ca ridicarea barierei de securitate care va izola zonele palestiniene incalca dreptul international. Curtea - principalul organism judiciar al ONU - a decis la sfarsitul saptamanii ca zidul trebuie daramat, iar palestinienii despagubiti. Zidul costa 3,4 miliarde de dolari.
La doua zile de la decizia Curtii, la Tel Aviv a avut loc ieri un atentat cu bomba in care si-a pierdut viata un evreu si alti 20 au fost raniti. Atentatul cu bomba a fost revendicat de gruparea martirilor Al-Aqsa, aripa armata a miscarii Fatah, condusa de Yasser Arafat. Atantatul a fost un prilej pentru Israel de a denunta decizia CIJ.
In timpul reuniunii saptamanale a cabinetului premierul Ariel Sharon a facut ieri o legatura intre atentat si decizia Curtii Internationale: "Acum o ora un israelian a fost asasinat de teroristii palestinieni. Aceasta crima este prima comisa sub patronajul Curtii Internationale de Justitie de la Haga".
Potrivit deciziei CIJ, linia de separatie construita de Israel in Cisiordania este ilegala. Instanta a decis ca aceasta constructie afecteaza libertatea de miscare a palestinienilor, dreptul acestora la munca, sanatate, educatie, potrivit conventiilor internationale. Exigentele de securitate ale Israelului, nu justifica construirea zidului, spune decizia Curtii.
Curtea Internationala de Justitie a fost sesizata, in decembrie, de Adunarea Generala a ONU, in legatura cu "consecintele juridice" ale construirii liniei de separatie israeliene. Decizia Curtii are un regim consultativ, nu este deci obligatorie. Pe baza ei, ONU poate adopta insa o rezolutie prin care Israelul ar putea fi obligat sa darame zidul. Israelul a cerut SUA sa blocheze luarea unei decizii in Consiliul de Securitate, subliniind, in acelasi timp, ca nu va respecta decizia CJI.
Liga Araba a anuntat ca va cere astazi Consiliului o rezolutie in acest sens. Palestinienii spun ca Israelul vor sa le rapeasca o parte din teritorii. Israelul se apara spunand ca linia de securitate ii apara mai bine de teroristii palestinieni.
 De aceea, ieri Ariel Sharon a calificat avizul Curtii drept imoral: "Este vorba de un aviz unilateraI, motivat politic. Aceasta decizie ignora total ratiunea care a dus la construirea barierei de securitate, si anume terorismul palestinian. Ceea ce judecatorii CIJ au refuzat sa vada, s-au grabit palestinienii sa  arate duminica dimineata, ucigand si ranind civili nevinovati. Palestinienii nu lupta degeaba impotriva barierei. Stiu ca odata terminata le va fi mult mai greu sa comita astfel de crime". El a mai spus ca prin decizia sa CJI transmite un mesaj extrem de incurajator teroristilot si condamna, pe de alta parte, statele care se apara in fata acestui flagel.
Potrivit fostului premier israelian, Benjamin Netanyahu ce s-a intamplat la Haga este o "farsa".Intr-un articol publicat de cotidianul Yediot, el a folosit termeni extrem de duri la adresa CIJ. "Tribunalul de la Haga se comporta ca o Curte Martiala, pe un teren politic unde jocurile sunt facute in avans. In loc sa ceara desfiintarea barierei, treabuia sa solicite neutralizarea organizatiilor teroriste care au determinat construirea zidului.", scrie Netanyahu. De cealalta parte palestinienii jubileaza. Liderii palestinieni spun ca li s-a facut dreptate. Yasser Arafat a vorbitdespre o "victorie a poporului palestinian".
Secretatul general al ONU Kofi Annan a cerut ieri Israelului sa respecte decizia CJI. Dreptul de a se apara al Israelului trebuie sa respecte legislatia internationala, a spus el.
Cu cateva ore inainte de decizia Curtii, Comisia Europeana a reluat cererea Uniunii Europeane privind distrugerea zidului de securitate construit de Israel in teritoriile palestiniene.
Constructia zidului, inalt de 4-5 metri a inceput in iunie 2002. Zidul este prevazut cu senzori de securitate care reactioneaza la apropierea oricarei persoane si pun in alerta garzile. Finalizarea sa este prevazura inainte de sfarsitul lui 2005. Lungimea totala a zidului va fi de 730 de kilometri, iar costul 3,4 miliarde de dolari.
De la inceputul actualei Intifada, in septembrie 2000, si-au pierdut viata in atacuri si atantate 4.177 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO