Politică externă

Rusia si Moldova, condamnate de CEDO in procesul Ilascu

09.07.2004, 00:00 37

Marea Camera a Curtii Europene pentru Drepturile Omului a condamnat ieri Federatia Rusa si Republica Moldova la plata unor despagubiri importante pentru Ilie Ilascu si grupul sau.
Astfel Rusia a fost condamnata sa sa-i plateasca lui Ilie Ilascu 180.000 de euro, si cate 120.000 de euro catre ceilalti trei membri ai grupului, plus alte daune mai mici. Moldova trebuie sa achite cate 60.000 de euro pentru daune materiale si morale fiecaruia dintre membrii grupului Ilascu.
Tot ieri Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis punerea de indata in libertate a celor doi membri ai grupului Ilascu incarcerati inca la Tiraspol -Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa.
Prin decizia de ieri CEDO a hotarat angajarea responsabilitatii Rusiei pentru evenimentele petrecute in Transnistria, soldate cu arestarea in 1992 a lui Ilascu, Ivantoc, Petrov-Popa, Godiac si Garbuz. CEDO spune ca Rusia a sprijinit si sprijina regimul de la Tiraspol, drept urmare este responsabila pentru ceea ce s-a intamplat cu grupul Ilascu. Responsabilitate Moldovei a fost angajat doar din 2001 si de aceea a platit pagube mai mici. CEDO spune ca Moldova nu controleaza Transnistria, dar nici nu a depus eforturi pentru eliberarea detinutilor.
 Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, Petru Godiac si Valeriu Garbuz au fost intemnitati la 2 iunie 1992, fiind acuzati de autoritatile transnistrene de crime de razboi si actiuni de terorism.   Ilie Ilascu, care a fost condamnat la moarte, a fost eliberat in mai 2001. Astazi este senator al Partidului Romania Mare. In iunie 2004 a fost eliberat Alexandru Lesco. In inchisoare au mai ramas Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc. Plangerea depusa la CEDO de catre grupul Ilascu impotriva Republicii Moldova si a Federatiei Ruse se judeca de mai bine de patru ani. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO