Politică externă

Sarkozy, intampinat cu ostilitate de euroscepticii irlandezi

22.07.2008, 19:50 11

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, aflat in misiune de resuscitare a Tratatului de la Lisabona, a fost intampinat cu raceala ieri la Dublin, in Irlanda, tara care a respins documentul prin referendum in urma cu mai putin de o luna.
La Dublin au fost organizate manifestatii inaintea vizitei lui Sarkozy, multi dintre protestatari concentrandu-si atentia pe sediul Guvernului, unde presedintele francez urma sa se intalneasca cu premierul irlandez Brian Cowen. Pancarte au fost afisate de-a lungul drumului spre sediul guvernului, in care lui Sarkozy ii era sugerat, in franceza, sa isi concentreze atentia pe Politica Agricola Comuna - Franta este cea mai mare beneficiara a subventiilor din agricultura ale UE, aceasta situatie nemultumindu-i pe britanici si pe irlandezi.
Potrivit presei irlandeze, guvernul lui Brian Cowen urma sa-i transmita un mesaj fara echivoc sefului de stat francez, a carui tara asigura presedintia rotativa a UE: Lasati-ne in pace! Inaintea vizitei la Dublin, Sarkozy a sugerat intr-o discutie cu usile inchise cu politicienii din UMP, aflat la guvernare in Franta, ca irlandezii ar trebui sa tina un al doilea referendum.
Atitudinea lui Sarkozy i-a pus pe jar pe politicienii irlandezi, iar partidele au fost pe punctul de a boicota intalnirile bilaterale organizate din vreme.
Numai dupa lungi discutii si dupa o noua declaratie a lui Sarkozy, care a promis ca va sosi la Dublin ca sa asculte si ca sa inteleaga, liderul Fine Gael Enda Kenny a acceptat sa participe la un "t?te-?-t?te" cu presedintele francez, in vreme ce presedintele laburistilor Eamon Gilmore nu facuse un anunt cu privire la participarea sa la intalnirile de la sediul Guvernului, a scris The Independent in editia sa de ieri.
Presedintele francez, care a aterizat ieri dupa amiaza la Dublin, urma sa petreaca mai putin de 6 ore in Irlanda si avea intalniri programate cu Guvernul, cu oficiali si lideri de partide. Dupa intalnirile oficiale, el avea programate discutii la sediul Ambasadei Frantei cu lideri de opinie care au militat impotriva tratatului de la Lisabona.
Programul vizitei sale a fost criticat de politicienii irlandezi, care au sugerat ca este expeditiv. "Ideea presedintelui Sarkozy de a veni in Irlanda si a ne convinge sa ne schimbam parerea sau de a incerca sa ne inteleaga si sa ne ofere trei minute fiecaruia, este un pic arogant", a declarat liderul Partidului Laburist irlandez, Eamon Gilmore.
"Ceea ce a spus in spatele usilor inchise este ceea ce stie toata lumea", a declarat un oficial sub protectia anonimatului, referindu-se la propunerea lui Sarkozy de a relua votul pentru Tratatul de la Lisabona.
Oficialii francezi au declarat ca exista o anumita preocupare pentru ingrijorarile irlandeze privind mentinerea neutralitatii traditionale a tarii, dreptul acesteia de a numi un comisar european sau de a interzice avorturile. Insa Sarkozy insusi a fost clar in ceea ce priveste intrebarea fundamentala, si anume daca Irlandei i se poate permite sa intarzie asa-numitul Tratat de la Lisabona, ratificat de majoritatea statelor membre.
"Am fost printre primii lideri europeni care a declarat public ca decizia democratica a poporului irlandez trebuie respectata (...) Dar si decizia democratica a 23 de state care au ratificat tratatul trebuie respectata", a mai spus Sarkozy intr-un interviu acordat Irish Times.
Uniunea Europeana nu are metode pentru a impune tratatul de la Lisabona, odata ce el a fost respins de una din tarile membre. Dupa respingerea tratatului, mai multe state europene
si-au exprimat scepticismul cu privire la viitorul tratatului, cum ar fi Cehia, al carei presedinte Vaclav Klaus a spus ca "tratatul este mort". Daca este ratificat de toate statele membre, tratatul, care prevede simplificarea modalitatii de luare a deciziilor in cadrul Uniunii, infiintarea pozitiei de presedinte al UE si reducerea numarului de comisari, poate intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.
Irlanda a respins tratatul de la Lisabona in 15 iunie, cu 53,4% voturi impotriva si 46,6 de procente pentru, sondajele de opinie indicand faptul ca irlandezii se tem pentru suveranitatea tarii lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO