Politică externă

Sarkozy se ia la tranta cu UE: Eu pastrez slujbele in Franta!

12.02.2009, 19:01 21

"Planul de ajutorare a industriei auto nu are nicio legatura cu protectionismul. Este datoria mea sa pastrez locurile de munca in Franta", a spus Sarkozy, aflat intr-o vizita in Kuweit.

La inceputul saptamanii Sarkozy a anuntat ca industria auto din Franta va fi ajutata cu 6,5 miliarde de euro pentru a nu inchide fabricile din tara. Aceasta masura a infuriat celelalte state europene, cele mai vocale fiind Cehia si Slovacia.
De altfel, liderul de la Elysee anuntase inca de saptamana trecuta ca vrea sa treaca la relocalizarea industriei auto, masura ce ar afectat Cehia unde exista importante investitii ale constructorilor francezi de masini. Oamenii de afaceri si liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea cu privire la aparitia unei "spirale a protectionismului", un fenomen care, spun eu, poate avea efecte dezastruoase pe termen lung.
Planul lui Sarkozy si clauza "Buy American" din planul presedintelui american Barack Obama - care prevede folosirea numai a otelului american pentru proiectele publice din SUA - sunt un semnal de alarma cu privire la evolutia protectionismului in timpul crizei economice.
Acest scandal, in care Sarkozy este acuzat ca a actionat de unul singur, il pune pe liderul de la Elysee intr-o situatie incomoda. In perioada iulie-decembrie 2008, cand Franta a detinut presedintia UE, Sarkozy a fost cel care a cerut unitate la nivel european in lupta impotriva crizei economice.
O intrebare pe care si-o pun oamenii politici si cei de afaceri este pana unde se poate merge cu ajutorul de stat fara a distorsiona piata? Este o intrebare valabila pentru toate statele Uniunii, deci si pentru Romania.
"Se poate merge foarte departe, insa efectul pe termen lung ar fi foarte nociv", a declarat pentru ZF Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, referindu-se la posibilele inchideri ale pietelor de desfacere pentru produsele de export ca urmare a unor masuri protectioniste.
Unii oameni de afaceri romani au insa alta parere. Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare, considera ca, indiferent de criza si de libera circulatie din Uniunea Europeana, orice tara trebuie sa aiba anumite legi specifice de protectie.
"Spre exemplu, nu sunt de acord cu ce se intampla cu intrarea in tara a anumitor marfuri si as impune anumite bariere in privinta celor care nu respecta standardele de calitate sau sanatate", a spus pentru ZF Grapini.
Comisarul european pentru competitie Neelie Kroes a caracterizat planul lui Sarkozy drept o "retorica protectionista."
"Trebuie sa dam un semnal important ca nu putem tolera ca protectio-nismul sa fie inclus in ajutoarele de stat", a spus Kroes.
Premierul francez Francois Fillon a mers ieri la Bruxelles unde s-a intalnit cu presedintele Comsiei Europene Jose Manuel Barroso pentru a apara planul de ajutorare a sectorului auto.
Barroso a avertizat miercuri in legatura cu aparitia unei "spirale vicioase" a protectionismului si a amintit ca Uniunea Europena are nevoie de o actiune comuna pentru a combate criza economica. El a adaugat ca CE va analiza orice plan de sprijin al pietei auto.
"In principiu nu avem nimic impotriva masurilor statelor membre de a sprijini industria auto, insa este clar ca trebuie sa respecte regulile si principiile Uniuniii Europene. Daca nu, vor avea un efect negativ asupra celorlalti", a mai spus Barroso.
Angela Merkel, unul dintre cei mai apropiati parteneri ai lui Sarkozy, a atras atentia ca trebuie respectate legile competitiei de la nivelul Uniunii Europene.
La randul sau, Leszek Balcerowicz, arhitectul economiei de piata in Polonia, a declarat ca exista tendinta repetarii unor greseli specifice Marii Depresiuni din anii '30, facand referire la masurile protectioniste.
"Exista riscul repetarii unor greseli specifice anilor '30. Toate initiativele Americii, ale Frantei etc. sunt foarte periculoase", a declarat Balcerowicz, citat de Bloomberg.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO