Politică externă

Sharon acuza Franta de antisemitism

20.07.2004, 00:00 19

Un apel al premierului israelian Ariel Sharon adresat evreilor din Franta de a parasi cat mai grabnic aceasta tara a starnit consternare si furie la Paris.
Premierul israelian, Ariel Sharon, le-a cerut duminica evreilor din Franta sa emigreze "imediat" in Israel din cauza amenintarilor antisemite, in crestere. El le-a propus evreilor din intreaga lume sa vina in Israel, dar a nominalizat Franta drept un exemplu de tara in care antisemitismul este gata sa scape de sub control, lucru care a produs indignare in randul oficialilor francezi care au cerut explicatii. "In Franta se inregistreaza un antisemitism violent", a spus Sharon, adaugand insa ca guvernul francez a adoptat masuri impotriva actelor antisemite si a propagandei antievreiesti. Nu a fost de ajuns, iar ministerul francez de externe a reactionat imediat la ceea ce a numit afirmatii "innaceptabile". Nici reactiile reprzentantii celor 600.000 de evrei din Franta nu au fost pozitive, acestia acuzandul pe premierul israelian de instigare.Potrivit lui Richard Prasquier, membru al Biroului executiv al CRIF (Consiliul reprezentativ al institutiilor evreiesti din Franta), apelul lui Sharon "instiga intr-un mod inacceptabil".  El a spus ca comunitatea evreiasca din Franta este ingrijorata pentru viitorul copiilor sai, dar stie ca autoritatile fanceze depun eforturi pentru combaterea antisemitismului". Haim Korsia, colaborator al marelui rabin al Frantei Joseph Sitruk, a declarat ca nu se pune problema plecarii evreilor. "Suntem o parte a acestei tari", a afirmat el.
Purtatorul de cuvant al Guvernului israelian, Avi Pazner, a incercat ieri sa domoleasca spiritele, afirmand ca Sharon a fost gresit inteles. El a spus ca apelul premierului s-a adresat evreilor din intreaga lume, pentru ca "locul evreilor din Franta si din intreaga lume este in Israel"
 Confuzia ar putea proveni si din faptul ca Sharon vorbea in engleza atunci cand a facut afirmatiile incriminate, a spus purtatorul de cuvant.
Declaratia lui Sharon a intervenit pe fondul sporirii numarului actelor rasiste si antisemite si a unei recente false agresiuni antisemite. Autoritatile israeliene au criticat de mai multe ori Parisul, anuntand in ianuarie ca Franta este tara in care s-a produs cel mai mare numar de incidente antisemite in 2003. De altfel, Franta este tara in care traieste cea mai puternica comunitate de evrei din Europa. Numarul evreilor care au plecat din Franta in Israel a scazut in 2003, (2.313 fata de 2.566, in 2002). Insa, acest numar a crescut cu 2,5 la suta, in raport cu anii 2001 si 2000, a informat Agentia evreiasca din Franta.



iulian.anghel@zf.ro




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO