Politică externă

Socialistii francezi se cearta aprig pe Constitutia UE

15.03.2005, 00:00 11

Socialistii francezi, cel mai puternic partid de opozitie, se afla in miezul celei mai aprige dispute cu care s-au confruntat in ultimii ani, in conditiile in care reprezentantii stangii moderate militeaza alaturi de putere pentru Constitutia UE, iar stangistii conservatori sunt impotriva adoptarii sale.


Ziarele franceze, dar si britanice, relatau ieri despre dificultatea in care se afla liderul socialist, Francois Hollande, care a cerut ca formatiunea sa sa li se alature celor care se pronunta in favoarea adoptarii Constitutiei. Franta pregateste deja un referendum in acest sens, care ar urma sa aiba loc in vara acestui an. Problema este ca si alianta guvernamentala de centru-dreapta, sustinatoare a lui Jacques Chirac, are aceeasi pozitie in privinta referendumului.


Or, spun socialistii, este riscant ca opozitia sa li se alature celor care au puterea in acest demers pentru ca ar putea fi considerata slaba.


Hollande, lider al partidului si cel mai probabil candidat la alegerile prezidentiale din 2007, a fost atacat de catre colegii sai de partid, ajungand chiar sa fie comparat cu maresalul PA1tain, colaborationistul nazistilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial - Petain a fost sustinut de unii politicieni socialisti francezi.


Referendumul francez pare sa fie si mai greu decat se anticipa, pentru ca se inmulteste tabara euroscepticilor, in conditiile in care in Franta au loc miscari sindicale de amploare. Protestatarii acuza nu doar guvernul Raffarin, dar chiar si UE pentru conditiile severe care au determinat, intre altele, sporirea numarului orelor de munca.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO