Politică externă

Stanga franceza suna mobilizarea: Mizati totul pe Royal!

02.05.2007, 18:11 12

In asteptarea dezbaterii decisive de asta-seara dintre Nicolas Sarkozy si Segolene Royal, stanga franceza se mobilizeaza. Sondajele nu-i sunt favorabile. Candidat al dreptei, Sarkozy este creditat cu 53% din optiunile de vot in alegerile din 6 mai, in vreme ce Royal ar primi, potrivit acelorasi cercetari, 47% din voturi.
Dar socialistii nu dispera. Zeci de milioane de SMS-uri si e-mail-uri trimise in ultimele zile ii indeamna pe francezi sa voteze in favoarea lui Segolene Royal. Cu cinci zile inainte de votul decisiv, stanga a sunat marea mobilizare.
In urma cu cinci ani, candidatul socialist Lionel Jospain era eliminat din primul tur al prezidentialelor de extremistul Jean-Marie Le Pen, diferenta dintre cei doi fiind de 200.000 de voturi. Estimarile actuale spun ca in cel de-al doilea tur al prezidentialelor invingatorul - care va fi presedintele Frantei pentru urmatorii cinci ani - nu va avea mai mult de 500.000 de voturi in plus fata de invins.
Pe un model practicat in Spania in urma cu doi ani, Partidul Socialist spera ca va putea sa-si afiseze in aceste ultime zile mesajele mobilizatoare pe cel putin un milion de site-uri internet. Niciun ragaz, pana in ultima secunda!
La ultima socoteala (luni) echipa de campanie a Segolenei Royal avea deja peste 350.000 de adrese e-mail spre care trimitea zilnic patru-cinci mesaje. In paralel - si asta de doua luni - echipa de campanie a socialistei difuzeaza in fiecare zi mii de mesaje pe telefoanele mobile pentru a anunta agenda zilei. Fiecare dintre aceste mesaje contin cate o "fraza-cheie-mobilizatoare" din gandirea candidatei. Segolene Royal, ea insasi - profitand de o vasta baza de date -, trimite cate un SMS o data la 48 de ore catre 2.000 de alesi ai Partidului Socialist si catre 20.000 de personalitati ale politicii si culturii franceze.
Luni, Liberation si Le Nouvel Observateur (de stanga) au publicat doua apeluri paralele ale intelectualilor stangisti care cheama la sustinerea candidatei Royal. Jeanne Moreau, Dominique Wolton sau Axel Khan sunt doar cateva dintre numele prestigioase ale intelighentiei franceze (de stanga) care o sprijina.
Pe ultima linie dreapta socialistii urmau sa organizeze aseara un mare concert ("concertul fraternitatii", "marele concert al victoriei") pe stadionul Charlety. "Este Woodstock-ul nostru", se amuza inainte de concert artistul Cali, citand o "guest list" care continea nume celebre din sport sau show-biz care isi anuntasera prezenta la concert: Yannick Noah, Benabar, Miossec, Renaud sau Michel Delpech.
Multi dintre rapperii Frantei (de pilda trupa in voga "Capetele Rase") sunt de partea lui Royal. Realizatorul sarb Emir Kusturica a anuntat ca se asociaza evenimentelor organizate de socialisti. "Evenimentele depasesc frontierele noastre", a comentat artistul Dominique Besnehard, apropiat al candidatei.
Sindicatele franceze s-au aliniat si ele in spatele socialistilor. "Sa-l alegi pe Sarkozy este periculos pentru libertatea sindicatelor", afirma ieri Bernard Thibault, secretarul general al uniunii sindicale CGT. Mai multi candidati de stanga eliminati din turul I - Arlette Laguiller, Dominique Voynet, Jose B?ve - si-au anuntat sustinerea pentru Royal. In ciuda acestui sprijin, candidata socialista a pierdut 0,5% din incredere, in ultimele trei zile, in favoarea lui Sarkozy. Scorul reflectat ieri de sondaje era de 53% pentru Sarkozy si de 47% pentru Royal. Decisiva pentru mersul lucrurilor va fi prima si ultima dezbatere televizata dintre candidati care va avea loc in aceasta seara. Aceasta dezbatere s-ar putea dovedi elocventa si pentru adeptii lui Fran?ois Bayrou (locul trei in primul tur, cu 19% dintre optiuni), candidat scos din cursa, dar extrem de curtat de ambele parti. Nu ar fi de mirare ca el sa ajunga premier - se pare ca, in schimbul voturilor adeptilor sai, acest lucru i-ar fi fost propus de Royal, potrivit unor ipoteze avansate de presa.
Pe de alta parte, ieri Sarkozy s-a distantat de Jean Marie Le Pen (locul patru in primul tur), afirmand ca nu asteapta nimic de la el si nici de la adeptii sai, cum nu asteapta nimic de la Bayrou.
El a criticat "baletul curios" dintre Royal si Bayrou si a afirmat ca victoria va fi a sa, intrucat este singurul care le poate proteja francezilor locurile de munca, care le poate oferi securitatea la care au dreptul si singurul care poate stapani imigratia necontrolata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO