Politică externă

Tensiuni grave intre Rusia si Georgia

29.09.2006, 20:11 26

Relatiile dintre Rusia si Georgia s-au tensionat grav dupa arestarea, pe teritoriul georgian, a cinci ofiteri rusi acuzati de spionaj in favoarea Moscovei. Raspunsul Moscovei la actiunea fortelor georgiene a fost dur: "Daca ofiterii nu vor fi eliberati imediat, ii vom elibera noi prin orice mijloace". Moscova spune ca a fost provocata si va reactiona in consecinta.
Politia si agentii de securitate din Georgia au inconjurat miercuri cartierul general regional al armatei rusesti din apropiere de Tbilisi si au arestat patru ofiteri pe care ii acuza de spionaj (un altul a fost arestat ulterior) si, mai grav, de implicarea intr-un atentat produs in 2005 la Gori, in regiunea Shida Kartli, care se invecineaza cu provincia rebela Osetia de Sud.
Rusia are stationate asa-numite trupe de mentinere a pacii in provincia georgiana rebela Osetia de Sud, dar si in Abhazia, o alta regiune separatista. Autoritatile georgiene acuza Rusia ca sustine cele doua provincii si urmareste scenariul Kosovo pentru a desprinde de Georgia cele doua provincii.
Moscova a reactionat ieri dur si a anuntat ca-si va elibera ofiterii prin "orice mijloace". "Am cerut eliberarea imediata a cetatenilor nostri si o vom obtine cu toate mijloacele pe care le avem la dispozitie", a afirmat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. El a solicitat interventia ONU.
Moscova citeste actiunea georgienilor intr-o cheie proprie: "Incidentul nu poate fi perceput decat ca ultimul exemplu de politica antirusa", potrivit lui Lavrov. Cartierul general rusesc izolat de fortele georgiene controleaza doua baze rusesti care au mai ramas in Georgia din perioada sovietica, dar a caror evacuare este in curs de desfasurare.
Insa incetineala cu care se desfasoara operatiunile de evacuare reprezinta un factor de nervozitate pentru conducerea prooccidentala a presedintelui Mihail Saakasvili. Pozitie fata de incident a luat si ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov: "Actiunile autoritatilor georgiene depasesc complet capacitatea de intelegere", a afirmat Serghei Lavrov, citat de presa rusa. Ministrul a acuzat Georgia ca determina Rusia sa comita "actiuni nepotrivite".
Georgia a anuntat ca nu-i va elibera pe ofiterii rusi acuzati de spionaj si ca va continua blocarea cartierului general regional al trupelor rusesti.
"Serviciile noastre de contrainformatii au arestat patru ofiteri de informatii din armata rusa si mai mult de zece cetateni georgieni. Am primit informatii ca acest grup planuia o provocare grava.
Un alt ofiter rus (arestat intre timp - n.n.) se ascunde acum in cartierul general al trupelor rusesti din Transcaucaz. De aceea, cladirea a fost inconjurata de politia georgiana", a precizat ministrul georgian de interne, Vano Merabisvili.
El a afirmat ca cetatenii rusi si georgieni arestati au strans informatii despre relatiile dintre Tbilisi si NATO, ca si despre porturile maritime ale Georgiei, infrastructura feroviara, partidele de opozitie si armata.
"Astazi, am neutralizat un grup foarte determinat si periculos", a adaugat ministrul.
Ministrul georgian al apararii, Irakli Okruasvili, a declarat: "Pana acum, autoritatile rusesti au crezut ca nu au de-a face cu statul georgian, ci cu teritoriul georgian, fara frontiere si structuri de stat".
Vinerea trecuta Rusia a denuntat initiativa NATO de a consolida relatiile cu Georgia. In aceeasi zi, presedintele georgian Mihail Saakasvili a acuzat Moscova de la pupitrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite ca incearca sa anexeze parti ale tarii sale.
Liderul georgian, sprijinit de Statele Unite, a preluat puterea in urma "revolutiei trandafirii" din 2003, promitand sa readuca sub control georgian provinciile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.
Tbilisi a pierdut controlul asupra celor doua regiuni separatiste proruse, in urma unor razboaie sangeroase de la inceputul anilor '90. Moscova, care continua sa stationeze sute de militari din cadrul fortelor de mentinere a pacii in aceste regiuni, elibereaza pasapoarte locuitorilor din zona si sprijina bugetele locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO