Politică externă

Tony Blair denunta "nebunia" antiamericana din Europa

15.09.2006, 19:04 13

Premierul britanic Tony Blair a luat atitudine impotriva a ceea ce numeste "nebunia" provocata de sentimentele antiamericane exprimate de unii politicieni europeni, sustinand ca drama lumii nu este aceea ca Statele Unite sunt prea implicate in politica lumii, ci ca, dimpotriva, dramatic ar fi daca americanii ar decide sa adopte o politica contrara.
Blair, numit peiorativ in propria-i tara drept "pudelul lui Bush" din cauza politicii sale proamericane, si-a sustinut punctul de vedere intr-o brosura publicata ieri de organizatia Foreign Policy Centre.
Bush a pierdut puncte serioase in increderea publica din cauza sustinerii sale pentru razboiul din Irak, insa sustine ca deciziile sale sunt corecte, iar cei care ii ataca pe americani nu fac decat sa alimenteze o "nebunie" care ar putea sa-i coste.
Politicienii din Franta si Germania s-au dovedit, in ultima vreme, campioni ai "antiamericanismului", insa sunt vizibile schimbari de atitudine din partea liderilor acestor tari.
Cat il priveste pe Blair, el si-a justificat optiunea: "Aparitia unui sentiment antiamerican in unele zone ale politicii europene este o nebunie in comparatie cu interesele mondiale pe termen lung in care credem. Pericolul reprezentat de America zilelor noastre nu consta in implicarea excesiva. El apare daca SUA decid sa renunte si sa se retraga", spune seful Guvernului britanic, care adauga: "Avem nevoie de implicarea Americii. Realitatea este ca nici una dintre problemele care ne preseaza nu poate fi rezolvata sau abordata fara ea".
Insa liderul din Downing Street recunoaste limitele apropierii de Statele Unite si cere o "renastere" a strategiei "razboiului mondial impotriva terorismului", promovat de presedintele George W. Bush.
"Situatia cu care ne confruntam este intr-adevar un razboi, insa unul in totalitate neconventional", apreciaza Blair, adaugand ca acesta "nu poate fi castigat intr-un mod conventional". "Nu vom castiga lupta impotriva extremismului mondial decat daca o castigam atat la nivelul valorilor, cat si al fortei", a adaugat el.
"Pentru a reusi acest lucru, trebuie sa schimbam radical obiectivele politicii noastre. Trebuie sa ne angajam intr-o renastere completa a strategiei noastre pentru a-i invinge pe cei care ne ameninta", continua premierul in articolul citat.
Blair cere de asemenea crearea unei "aliante a moderatiei care sa prezinte un viitor in care musulmanii, evreii, crestinii, arabii si Occidentul, natiunile bogate si cele in curs de dezvoltare sa poata progresa in pace si armonie una fata de cealalta".
Oficialul britanic considera ca perspectiva ca lumea sa fie impartita intre "radicali" si "moderati" reprezinta un "mare pericol".
"Radicalii urmaresc teroristii; moderatii fac campanie impotriva saraciei. Aceata divizare este periculoasa deoarece interdependenta face ca aceste probleme sa fie tocmai interdependente", a declarat el.
Tony Blair justifica din nou interventia militara in Irak, chiar daca recunoaste ca "au fost comise greseli" si recunoaste absenta progreselor in procesul de pace israeliano-palestinian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO