Politică externă

UE se ridica impotriva acordarii cetateniei romane moldovenilor. Cum comentati?

21.04.2009, 00:00 58

Liderul Partidului Independentei din Marea Britanie, Nigel Farage, a amendat la finele saptamanii ideea presedintelui roman privind simplificarea procedurii de obtinere a cetateniei, care ar permite moldovenilor sa se stabileasca oriunde in Uniunea Europeana, inclusiv in Marea Britanie. Declaratia lui Farange, preluata de Daily Star, se adauga unui sir de declaratii ostile acestei idei.

Guvernul a modificat saptamana trecuta legea cetateniei care permite romanilor din Republica Moldova sa obtina mai usor cetatenia romana.
"Nu pot vota pentru presedintele Romaniei si nici dumneavoastra nu o puteti face. Deci, cum putem decide cine vine in tara noastra?", a declarat Farage, cu referire la faptul ca cei care au cetatenie romana, fiind cetateni europeni, pot merge in orice colt al Uniunii Europene.
"UE ne priveaza de un drept elementar, acela de a decide cine poate locui alaturi de noi pe insula noastra", a adaugat Farange.
Aceasta reactie intervine dupa ce presedintia ceha a UE si-a exprimat public preocuparea privind riscurile pe care le-ar putea presupune decizia Bucurestiului.
Potrivit publicatiei electronice EUObserver, institutiile europene sunt consternate de propunerea Romaniei de a simplifica acordarea cetateniei pentru aproape un milion de moldoveni, iar presedintia ceha a UE si-a exprimat public preocuparea privind riscurile pe care le-ar putea presupune decizia.
Daca la randul lor autoritatile de la Chisinau riposteaza prin incriminarea dublei cetatenii, statul roman ar putea primi un sfert din populatia tarii vecine, potrivit unui oficial al UE care a calificat acest scenariu ca "infricosator" in ceea ce priveste stabilitatea regionala.
Mai multi oficiali ai UE considera insa ca proiectul reprezinta mai mult o declaratie politica, rostita de presedintele roman in contextul alegerilor prezidentiale, care nu va fi niciodata pusa in aplicare. "Este doar o propunere, exprimarea unei dorinte. Nu stiu sigur daca nu este vorba doar de o declaratie politica", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pentru relatii externe, Christina Gallach.
Presedintia ceha a UE a criticat saptamana trecuta Bucurestiul, dupa o intrevedere dintre ministrul ceh al afacerilor europene, Alexandr Vondra, si ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, acesta fiind un semn al tensiunilor tot mai mari din cadrul blocului comunitar, comenteaza publicatia citata.
"I-am transmis colegului meu roman preocuparile noastre serioase cu privire la riscurile posibile ce decurg din adoptarea unor proceduri simplificate pentru cetatenia romana", a afirmat Vondra.
Ministerul roman al Afacerilor Externe a relatat intr-un comunicat intalnirea dintre Diaconescu si Vonda, dar nu a pomenit nimic despre obiectia sa asupra noii legi a cetateniei.
Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a criticat din nou lipsa restrictiilor de circulatie in spatiul UE pentru cetatenii romani, atribuind vina Comisiei Europene, dupa o serie de infractiuni comise in Italia care au culminat cu un dublu asasinat saptamana trecuta la Neapole, in urma caruia trei romani au fost arestati.
La randul sau, Alberto Filippi, vicepresedintele Comisiei de politica externa din Senatul italian, a cerut suspendarea dreptului romanilor la libera circulatie in Uniunea Europeana.
"In calitatea mea de vicepresedinte al Comisiei senatoriale pentru politica externa, cer blocarea Acordului Schengen cu Romania si sporirea controalelor la frontierele noastre pentru toti cei care vin in Italia din Europa de Est", declara Alberto Filippi, membru al Ligii Nordului (extrema dreapta) ca si Maroni.
"Dupa masacrul de la Neapole si spargerile din casele noastre, vreau sa vad ce crede Bucurestiul despre cetatenii lor. Ii dau afara pentru ca ei nu ii vor si exista un pericol in plus: citeam ieri intr-un ziar englez ca Guvernul de la Bucuresti ar fi pregatit sa simplifice procedurile pentru a permite unui milion de moldoveni sa obtina cetatenia romana. Acest lucru poate fi devastator pentru tara noastra. Suntem aici pentru a face pe oamenii buni, refuzam directivele lui Maroni, iar apoi ne miram de ce se intampla. In orice bilant al infractiunilor exista un procent exagerat cu autori extracomunitari si comunitari veniti din acea tara, a sustinut Filippi, citat de AP.com.
Financial Times scria, la finele saptamanii trecute, ca regulile comunitare impun UE sa accepte decizia brusca a Romaniei, "unul dintre cei mai disfunctionali si indisciplinati membri ai sai", de a grabi acordarea cetateniei pentru un milion de moldoveni, chiar daca nu e de acord cu ea.
Atitudinea impulsiva a Romaniei, scriu cei de la FT, desi nu vizeaza conflicte de granita si suveranitate, aminteste totusi de o era a transferului de populatie si de criterii etnice pentru cetatenie, pe care UE doreste sa o depaseasca.
Presa germana acorda si ea spatii largi subiectului, iar comentariile sunt preponderent negative. Aceasta decizie ar aminti de acordarea pasapoartelor rusesti locuitorilor din Abhazia si Osetia de Sud, inaintea razboiului cu Georgia, potrivit Deutsche Welle.
Potrivit Suddeutsche Zeitung, aceasta actiune a fost criticata de Guvernul federal. Autoritatile germane sunt ingrijorate de posibila patrundere a moldovenilor in spatiul Schengen.
Cotidianul Suddeutsche Zeitung, citat de Deutsche Welle, spune ca propunerea Bucurestiului a fost respinsa in Parlamentul European de expertul pe probleme de politica externa, Elmar Brok. Potrivit acestuia, "este imposibil" sa acorzi un milion de pasapoarte romanesti moldovenilor, care ar deveni astfel cetateni ai Uniunii Europene.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO